Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pavel jmenoval 52 nových soudců včetně Zemanem odmítaného Babky

Aktualizováno -
14. listopadu 2023
14:17
Autor: ČTK - 
14. listopadu 2023
09:32

Prezident Petr Pavel dnes na Pražském hradě jmenoval budoucího předsedu Krajského soudu v Praze Jiřího Grygara a také 52 nových soudců obecných soudů. Grygar nastoupí do čela středočeského krajského soudu od 1. ledna. Nahradí Ljubomíra Drápala, kterému zanikne mandát kvůli dosažení 70 let věku.

Mezi právníky, kteří dnes do rukou prezidenta složili soudcovský slib, je i dosavadní státní zástupce Petr Babka, který působil na Krajském státním zastupitelství v Hradci Králové. Toho dříve odmítl jmenovat soudcem Pavlův předchůdce Miloš Zeman s tím, že Babku „dohnaly staré hříchy“. Konkrétně mu vytýkal kritiku od Nejvyššího soudu kvůli kauze vývozu torz bývalých vojenských raket.

Mezi dnes jmenovanými soudci převažují ženy, je jich 31. Nejvíce nováčků, deset, zamíří na soudy v obvodu Městského soudu v Praze. K soudům spadajícím pod plzeňský a ostravský krajský soud přibude po osmi kandidátech, po pěti nováčcích dostanou soudy v působnosti středočeského, brněnského a královéhradeckého krajského soudu. Pod obvod Krajského soudu v Ústí nad Labem přibude šest soudců a na soudy pod českobudějovickým krajským soudem tři.

Grygar je nyní místopředsedou Krajského soudu v Praze pro insolvenční a civilní prvostupňový úsek, a to od roku 2018. V instituci začal jako soudce působit o tři roky dříve, předtím soudil na Okresním soudu Praha - východ. Na Drápalovo místo ho doporučila výběrová komise a schválila vláda. Předsedy krajských soudů jmenuje ze soudců prezident na návrh ministra spravedlnosti, a to na sedmileté funkční období.

Kromě Babky Zeman dříve nejmenoval soudcem ani dalšího státního zástupce Marka Bodláka. Podle vyjádření ministerstva spravedlnosti bude Bodlák mezi navrženými kandidáty v další jmenovací etapě soudců, která se uskuteční zřejmě v únoru příštího roku. Bodlák v minulosti zamítl Zemanův podnět na prověření možné sabotáže při Zemanově hospitalizaci. Jeho domovské Vrchní státní zastupitelství v Praze také řešilo případy, které se týkaly trestné činnosti v Lesní správě Lány.

Video  Projev prezidenta Petra Pavla u příležitosti předávání státních vyznamenání  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

UFO1 ( 15. listopadu 2023 08:06 )

Nezávislá justice základ demokracie , gratulace a ať se chovají dle etického kodexu soudce i v soukromém životě, ať respektují demokracii i v případě svých dětí, výběrových řízení do škol!

Uživatel_5522193 ( 14. listopadu 2023 15:45 )

Všechno opačně než Zeman 😩🤪

roxin ( 14. listopadu 2023 11:20 )

Soudruh pávek zelená guma otravuje jen se soudci, když se nemá čím bavit i ti soudci jsou dobří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa