Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Politolog o Pavlových metálech: Zřetelný rozdíl od Zemana. Proč na seznamu chyběl Kubera?

Autor: amb - 
29. října 2023
13:05

Prezident Petr Pavel předal metály. „Jedno z mých přání nevyšlo,“ přiznal na X předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Mohl tím mít na mysli svého předchůdce Jaroslava Kuberu. Výběr jmen pro Blesk Zpávy okomentoval politolog Miloš Brunclík. „Je to vyznamenání, určitý výraz respektu vůči lidem, kteří se postavili komunistickému režimu,“ řekl například o metálu pro Martu Kubišovou. 

„Děkuji prezidentovi Pavlovi za klidný, věcný, přitom zároveň apelující a povzbuzující projev a krásný večer. Děkuji také za výběr oceněných. Jedno z mých velkých přání sice nevyšlo, tak věřím, že třeba příště,“ napsal zrána na X šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Jako jedno z jmen, která by měla dostat vyznamenání, navrhl Senát prezidentovi Jaroslava Kuberu, bývalého předsedu Senátu. Řád Bílého lva měla Věra Kuberová pro svého zesnulého muže převzít už dříve, odmítla to ale z rukou Miloše Zemana. Nakonec Kubera nezískal vyznamenání ani letos. 

„Ve srovnání s Milošem Zemanem jsem tam nezaznamenal nějakou kontroverzi, nebo že by to vzbuzovalo pobouření, či by to byli kamarádi prezidenta,“ hodnotí předávání vyznamenání pro Blesk Zprávy politolog Miloš Brunclík. „Úplně mě nenapadá, jak se rozhodoval pan prezident, co zvažoval, nebo nezvažoval u pana Kubery,“ dodal s tím, že vyznamenání dostali žijící politikové Karel Schwarzenberg nebo Petr Pithart.

„Těžko říct, co hrálo v případě pana Kubery roli, jestli například jeho stranická příslušnost, která ho odlišuje od ostatních politiků,“ přemýšlel Brunclík. „Prezident každopádně vyznamenal jiný typ politiků, než kterým by ho dal Miloš Zeman. Řadí se do nepopulistického proudu, do proudu prozápadního, proevropského, je to zřetelný rozdíl oproti tomu, jak uvažoval právě Zeman nebo Klaus. Tady určitě vnímám změnu,“ dodal.

Můžeme to podle něj vnímat i symbolicky. „Po dvaceti letech máme člověka, který je prozápadní, jednoznačně proevropský, a tito politici do tohoto proudu spadají. Těžko říct, jaké vazby mají na Petra Pavla, ale symbolicky patří do stejného tábora,“ uvedl Brunclík.

Politolog: Vyznamenání pro Kubišovou je výraz respektu

Brunclík také okomentoval vyznamenání pro další osobnosti, například pro bývalého šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského, kněze Tomáše Halíka, diplomata Martina Povejšila či zpěvačku Martu Kubišovou. „Je to vyznamenání pro člověka, který uhájil nezávislost a velkou autoritu Ústavního soudu,“ řekl o Rychetském, kterého nyní v čele Ústavního soudu vystřídal Josef Baxa.

„Původně byl přítelem Zemana, pak se rozešli a Rychetský Zemanovi oponoval. U někoho toto vyznamenání může vzbuzovat zdvižené obočí, ale myslím si, že převážilo to kladné působení v čele Ústavního soudu. Oproti ostatním okolním zemím se český Ústavní soud těší velké autoritě a nezávislosti a je to i zásluha pana Rychetského,“ doplnil.

„Tomáše Halíka by Zeman nikdy nevyznamenal, Halík se řadil mezi jeho přední kritiky. Zeman měl naopak blízko ke kardinálovi Dukovi, což byl v rámci katolické církve Halíkův oponent. Tady opět vidíme ideový posun, ta vyznamenání symbolizují rozdíl mezi tím, jak uvažuje Petr Pavel a jeho předchůdce,“ sdělil Brunclík.

Okomentoval také ocenění pro Martina Povejšila, významného diplomata, který letos zemřel. „Pan Povejšil se těšil nesmírné autoritě a kreditu, i tady chtěl upozornit na to, že tu jsou lidé, kteří trochu v zákulisí nebo ve stínu pracují pro Českou republiku,“ sdělil Brunclík. Mezi dalšími vyznamenanými byla například Marta Kubišová.

„V minulosti dostávali vyznamenání lidé, kteří byli za minulého režimu spíše konformní, snažili se proplouvat, jako například Karel Gott nebo Helena Vondráčková. Naopak paní Kubišová to tehdy se odnesla, proto je to vyznamenání určitý výraz respektu vůči lidem, kteří se postavili komunistickému režimu. Pavel vyznamenal i Vladimíra Mišíka, který měl původně dostat vyznamenání od Zemana, ale odmítl to a nyní ho převzal z rukou Pavla,“ vysvětlil politolog.

Podle Brunclíka je dobře, že už není prezidentem kontroverzní člověk, z jehož rukou si lidé nechtějí převzít vyznamenání nebo nedorazí na ceremoniál. „Je v pořádku, že tato praxe skončila a není válka mezi prezidentem a nějakou částí společnosti, například kulturně-politickými elitami nebo některými z nich,“ řekl.

Okomentoval rovněž počet vyznamenaných, který čítá 62 lidí. „Může to být tím, že prezident Pavel poprvé předává vyznamenání a dlouhá léta část lidí nemohla nebo nechtěla být vyznamenaná. Možná je tady zvýšená poptávka, možná už to v dalším roce nebude tolik lidí,“ zakončil Brunclík.

Video  První státní vyznamenání prezidenta Petra Pavla: Metál pro Preisse, Pitharta nebo Kubišovou  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Uživatel_5684484 ( 30. října 2023 12:18 )

Od ušáků.

Bispartanadohlavy ( 30. října 2023 12:14 )

A Pávek je divadlo od koho?

Bispartanadohlavy ( 30. října 2023 12:13 )

O to je to větší frajer, Pávek to nezvládá ani ze čtečky

cervena_sedma ( 30. října 2023 09:39 )

Zeman byl jedno velké divadlo od Rusáků

cervena_sedma ( 30. října 2023 09:34 )

Všichni čtou z papíru, jen Zeman mluvil zpatra, protože měl vždycky trojku v žíle.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa