Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fialova nečekaně zrušená cesta do Nigérie: Lipavský prozradil důvod

Autor: ČTK - 
10. listopadu 2023
18:52

Snaha uspořádat cestu premiéra Petra Fialy (ODS) do Nigérie začala 14 dní před konáním. Bylo to příliš narychlo, důvody zrušení byly organizační, nebyl v tom žádný politický signál ani podtext. Novinářům to dnes při návštěvě Vilniusu řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Ministerstvo zahraničí se proti "ničím nepodloženým spekulacím" ohradilo i na svém webu. Podle úřadu snižují význam premiérova turné po Africe a znevažují dlouhodobé pracovní úsilí velkého množství českých diplomatů.

Fiala je od minulého pátku na týdenní cestě po afrických zemích. Nigérie podle mluvčího vlády Václava Smolky krátce před plánovanou návštěvou oznámila, že není schopna zajistit odpovídající přijetí a program. Podle diplomatických zdrojů krok mohl souviset s českou podporou Izraele v OSN. Jeruzalém čelí rostoucí kritice zejména muslimských zemí kvůli vzdušným úderům v palestinském Pásmu Gazy, které zahájil po krvavém útoku hnutí Hamás na jižní Izrael.

„Důvod je úplně prozaický. Byla to prostě jenom otázka organizační s tím, že snaha zorganizovat cestu do Nigérie začala 14 dní před jejím konáním. Prostě to bylo příliš narychlo,“ řekl ministr. „Vyrojila se celá řada nepodložených spekulací o tom, že to je nějaký politický signál. Žádný politický signál ani podtext v tom nebyl,“ doplnil.

Mrzí ho, že se záležitost přetáčí až do negativního hodnocení české diplomacie. „V případě zahraničních cest ty věci ne vždycky klapnou. Pan premiér má velmi ambiciózní program, který v těchto dnech završuje v Africe. Navštívil celou řadu zemí a je potřeba to jednoznačně označit za úspěch,“ dodal Lipavský. Fiala postupně navštívil Etiopii, Keňu, Ghanu a cestu dnes zakončil v Pobřeží slonoviny.

„V Etiopii byl pan premiér přijat předsedou vlády, v Keni prezidentem a v Ghaně viceprezidentem a návštěvě pana premiéra se dostalo náležité pozornosti rovněž v místních médiích. Všechny navštívené africké země, které patří mezi politické a ekonomické lídry svých regionů, mají zájem rozvíjet s Českou republikou vazby v obchodu, bezpečnosti, vědě či vzdělávání,“ uvedlo na webu ministerstvo zahraničí. Na jednání podle úřadu navážou další bilaterální aktivity.

Afrika má podle resortu s 54 hlasy v OSN silnou pozici v multilaterální agendě, proto je důležité s tamními vládami udržovat intenzivní dialog. Ministerstvo připomnělo dřívější cestu Lipavského i vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) na kontinent. Export do Afriky se podle úřadu za posledních deset let zdvojnásobil.

„Za bezprecedentní lze označit zapojení Česka do posilování bezpečnosti kontinentu - z mnohých aktivit stačí jmenovat nedávnou účast Armády ČR, a dokonce i velení, ve výcvikové misi EUTM v Mali. Síť českých zastupitelských úřadů v Africe možná není stejně hustá jako v jiných částech světa, přesto se můžeme na středoevropské poměry pochlubit robustním zázemím,“ doplnil také úřad.

Video  Koalice SPOLU jde do Evropy spolu: Společná kandidátka do eurovoleb  - ČTK
Video se připravuje ...

Uživatel_5634767 ( 21. listopadu 2023 14:54 )

Myslíme že se Fiala psychicky sesypal a proto marodí.Nigérie ho vyhodila po 3hod. čekání. To je obrovské ponížení pro politika a fiala to neustál. V Česku ho lidi také nechtějí a to on ví dobře!! Ještě Pekarová by si to měla uvědomit, nejhorší politická dvojka jakou kdy Česko mělo a sami by měli rezignovat!!!!

Jirik-ta ( 11. listopadu 2023 17:58 )

Jirik-ta ( 11. listopadu 2023 17:58 )

takový slušný člověk fyjala a nutela - ve světě odtroubeno - konec

Lomikel ( 11. listopadu 2023 16:31 )

když už tyhle český tajtrdlíky má na háku i Afrika, tak tu ostudu pořád nerozmazávám.
Je to jasný Lipánek ???

Klarka Klarka ( 11. listopadu 2023 14:39 )

Export ČR se za posledních deset (10)!!! let zdvojnásobil. 🤑Tak se Lipavský pochválil! Tato vláda politických amatérů vládne v ČR dva (2) roky! Očekávám, jaké diplomatické nekorektnosti mám předvedou...Rakušan v nemocnici předával banány, v památníku na uctění genocidy kladl věnce v šortkách a teniskách v triku s krátkým rukávem.
V Africe již Lipavský, Rakušan a Fiala s doprovodem.
Příprava trvá rozhodně déle než 14 dní. Jenom potřebná očkování získat je třeba více času.
Pokud jede premiér bez očkování...
V Africe ještě nebyla MPA! Daňový poplatníku dopřejme jí to! Až se PePa s politružkou dozvědí, jak Afrika je krásná, budou chtít výlet také. Prozradím, že v Africe milují uniformy a parády!😉😂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa