Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záhadný samopal nalezený ve vyhořelém Mynářově srubu: Vyšetřovatelé případ uzavřeli

Autor: ČTK - 
10. listopadu 2023
12:16

Případ samopalu nalezeného loni ve vyhořelém srubu bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře je definitivně uzavřený. Serveru iDNES.cz to dnes řekl státní zástupce Lukáš Mahdal. Policie případ uzavřela v dubnu. Žalobce tehdy rozhodl, že potrestání pachatele nedovoleného ozbrojování podmíněně odloží a uložil mu zkušební dobu šest měsíců. Za tu dobu se pachatel osvědčil, uvedl dnes s odkazem na vyjádření státního zástupce server. Podle Mynářova dřívějšího vyjádření pro iDNES.cz šlo o historický artefakt z druhé světové války a on nebyl jeho vlastníkem.

Srub v Osvětimanech na Uherskohradišťsku shořel loni v březnu. V jeho troskách následně našli vyšetřovatelé neregistrovanou zbraň. Upozornil na to tehdy server Seznam Zprávy. Uvedl také, že samopal někdo držel nelegálně. Policie majitele zbraně podezřelého z nedovoleného ozbrojování odhalila, totožnost však neuvedla.

Pro iDNES.cz žalobce na začátku října řekl, že bližší údaje o totožnosti pachatele s ohledem na zákonnou úpravu stran poskytování informací o trestním řízení a neveřejný charakter přípravného řízení sdělovat nelze. „Mohu pouze zopakovat, že pachatelem je osoba odlišná od osoby majitele nemovitosti,“ uvedl na dotaz serveru.

Státní zastupitelství v případu rozhodovalo ve zkráceném řízení a rozhodlo o jeho podmíněném odložení. Stanovilo však šestiměsíční zkušební dobu. Pokud by v ní pachatel porušil stanovené podmínky, nařídil by žalobce pokračování trestního řízení, upozornily na jaře Seznam Zprávy. To se však nestalo. „V nedávné době jsem rozhodl o tom, že se podezřelý ve zkušební době podmíněného odložení podání návrhu na potrestání osvědčil,“ řekl dnes serveru iDNES.cz Mahdal s tím, že případ je pravomocně uzavřen.

Mynář policii osočil, že zbraň zprovoznila

Podle vyšetřovatelů byla zbraň před požárem schopná střelby. Mynář se však bránil a iDNES.cz řekl, že podle jeho informací byla nefunkční. Obvinil policii, že zbraň de facto zrenovovala a prohlásila ji za funkční. Serveru také sdělil, že se jednalo o historický artefakt z druhé světové války po praotci a že zbraň vlastnil jiný rodinný příslušník.

Dřevěná budova hospody Na Srubu v Osvětimanech, v jejímž podkroví měl Mynář byt, loni v březnu téměř kompletně vyhořela. Objekt, který vlastní Mynářova firma, podle policie někdo úmyslně zapálil. Kriminalisté ale pachatele nevypátrali a případ koncem loňska odložili. Trestní řízení vedli pro spáchání zločinu obecného ohrožení.

Video  Kancléř Mynář: Chybějící prověrka, svědek Zeman i vyhořelý srub v Osvětimanech  - Videohub
Video se připravuje ...

Lomikel ( 10. listopadu 2023 14:09 )

ten samopal tam zapomněli partyzáni, za druhý světový popleto...

AliAlice ( 10. listopadu 2023 13:03 )

Na všem,na čem se tento vykuk podílej je pochopitelně,, případ uzavřen"..a tak to dopadne se všemi jeho lumpárnami !Jednoznačně nevinen

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa