Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Feriho kauza jako pomoc dalším obětem. Nová definice znásilnění: Ne! znamená Ne!

Video se připravuje ...
Autor: M. Nový, D. Kraus - 
5. listopadu 2023
05:00

Odsouzení exposlance Dominika Feriho (27, exTOP 09) může situaci obětí znásilnění v Česku zlepšit. Shodují se na tom poslankyně Barbora Urbanová (32, STAN) a Taťána Malá (42, ANO), které prosazují novou definici znásilnění. Jak zjistil Blesk, její podoba v těchto dnech finišuje.

Verdikt soudu zatím nepravomocně uložil Ferimu trest tři roky za mřížemi za dvě znásilnění a jeden pokus o něj. Rozsudek přišel v době, kdy se v Česku ve velkém řeší, že by měla být změněna definice znásilnění. Podle poslankyň dává verdikt nad Ferim dalším obětem v Česku naději. „Je to znamení, že má smysl takové činy, za které je Feri souzen, oznamovat a nebát se,“ řekla Blesku Malá. Ta se podílí na nové zákonné definici znásilnění.

„Doufám, že se v Česku ve vztahu k obětem násilí blýská na lepší časy,“ věří poslankyně Urbanová. Kauza s Ferim podle ní ovlivňuje, jak se o domácím násilí mluví a mluvit bude, zároveň ale ukazuje na mezery, které dnešní stav má a které má zmíněná novela vyřešit.

Černé na bílém

Za znásilnění by nově byl považován i sex s nesouhlasem oběti, která pachateli řekne „ne“, ale už se fyzicky nebrání. Je pravda, že podle rozhodnutí Nejvyššího soudu už takto mohou soudy nižší instance ke znásilnění přistupovat dnes, v zákoně to ale takto jasně formulováno doposud není. „Ne všechny soudy se tím dnes řídí,“ vysvětluje nutnost nové definice Urbanová. 

Dítě i bezbrannost 

Připravovaná novela také stanovuje, že za znásilnění bude automaticky považován sex s dítětem do 12 let, nebo pohlavní styk, během kterého pachatel zneužije bezbrannosti druhého. To se týká situací, kdy oběť není schopna vyjádřit nesouhlas například z důvodu spánku, duševní poruchy, opilosti, vysokého věku apod. Za znásilnění bude nově platit i donucení oběti mít sex s někým jiným.

Politická shoda

Ve stejný den, co byl Feri odsouzen, se zástupci rezortu spravedlnosti sešli s poslanci a odborníky, aby projednali připomínky k chystané novele. „Jde o návrh, na kterém se shodla politická reprezentace napříč Sněmovnou,“ uvedl pro Blesk náměstek rezortu Karel Dvořák (STAN). Novela nyní zamíří do sněmovního podvýboru a pak na vládu. „Odeslala jsem dopis ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi, aby návrh změny definice odeslal na vládu. Případné drobné legislativní úpravy mohou být korigovány později,“ doplnila Malá. Blažek už dříve řekl, že by chtěl, aby změna platila od léta příštího roku. 

Anketa

Měly by se tresty za znásilnění zpřísnit?

Ano
Ne

Sexuální útok

Jednou z novinek, který návrh přinese, je také nový trestný čin pod názvem sexuální útok. Toho se dopustí každý, kdo násilím, pohrůžkou násilí či pohrůžkou jiné újmy donutí oběť k pohlavnímu obnažování či sebeukájení. Pachatelům za takový čin bude hrozit šest měsíců až pět let za mřížemi.

Video  Soud s Ferim: Bývalý poslanec má jít za dvě znásilnění a jeden pokus o něj na tři roky do vězení.  - TV Nova
Video se připravuje ...

hulmihosoudruhu ( 6. listopadu 2023 10:02 )

Feri není žádný mamánek, že?

UFO1 ( 5. listopadu 2023 10:34 )

Soudkyně s emocemi není nejlepší vizitkou nezávislé demokratické justice, žena má právo na respekt k jejímu ne, obviněný má právo na nezávislý soud.

russoo ( 5. listopadu 2023 08:47 )

russoo ( 5. listopadu 2023 08:46 )

Tedy rok za jeden "tresný čin" to opravdu málo. Když by měl jen dva tak by snad vyšel s roční nebo dvoletou podmínkou ne? Tenhle verdikt stěží potrestá jedno snásilnění!!!

Lapazul ( 5. listopadu 2023 08:39 )

A to měl být málem Schwarzenberg prezident a tenhle šašek asi nejvyšší zákonodárce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa