Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Chlípný Feri schytal 3 roky: Kvůli znásilnění mají trable i další politici, jeden letěl do Prahy

  • Autor: ver,ČTK - 
    4. 11. 2023
    05:00

    Za dvě znásilnění a jeden pokus o znásilnění Obvodní soud pro Prahu 3 ve čtvrtek potrestal bývalého poslance Dominika Feriho tříletým vězením. Rozhodnutí není pravomocné a bývalý člen TOP 09 se proti němu ihned odvolal k pražskému městskému soudu. Feri ovšem není jediným politikem, kterému pochybné chování zničilo kariéru.

  • 1.Feriho oběťmi byly mladé dívky

    „Soud vzal za prokázané, že se obžalovaný sexuálního násilí dopustil proti všem třem poškozeným,“ řekla ve čtvrtek soudkyně Lenka Hájková. Feriho podle ní usvědčují především výpovědi dívek, které korespondují s dalšími důkazy. Věrohodnost žen potvrdily také znalecké posudky. Dívkám musí Feri podle nepravomocného verdiktu nahradit dohromady více než půl milionu korun.

    Při ukládání trestu vzala soudkyně v potaz to, že se podle ní Feri dopustil tří trestných činů, přihlédla také k tomu, že oběťmi byly mladé dívky. „Panu obžalovanému neprospívá ani okolnost, že se trestného činu dopustil jako mladý politik, ke kterému poškozené vzhlížely a měly k němu důvěru,“ řekla Hájková. Negativně zhodnotila taky to, jak se Feri choval při výsleších dívek, když poslouchal z vedlejší místnosti. Podle Hájkové se smál tak hlasitě, že ho dívky slyšely v jednací síni.

    Státní zástupkyně Petra Gřivnová viní Feriho ze tří skutků, dva se podle ní staly v březnu a v listopadu roku 2016 v jeho bytě na Praze 3. Obě dívky Feri podle obžaloby přes jejich nesouhlas líbal a osahával a následně s nimi prováděl sexuální praktiky. Jedné z nich bylo v té době 17 let.

    Státní zástupkyně tvrdí, že se nezletilá dívka, předtím než odešla, napila nealkoholického nápoje, po jehož požití se dostala do stavu „částečné ztráty vědomí“. To, že by žena požila omamnou látku, ale podle soudkyně prokázáno nebylo, stav, ve kterém se ocitla, mohl být způsobený i jinými důvody.

    Třetí incident se stal podle obžaloby v roce 2018, kdy si Feri pozval do Poslanecké sněmovny ženu kvůli možné pozici stážistky. Ženu se podle vyšetřovatelů pokoušel líbat a osahávat, podařilo se jí ale odejít, obžaloba proto případ kvalifikuje jako pokus o znásilnění.

    Pro Feriho Gřivnová navrhovala tříleté vězení. Novinářům řekla, že je s rozsudkem spokojená. „Obžalovaný byl uznán vinným ve všech bodech podané obžaloby, rovněž výrok o trestu plně odpovídá mému návrhu ze závěrečné řeči,“ uvedla. Podle zmocněnkyně poškozených Adély Hořejší by mohl být uložený trest vyšší, pro poškozené je ale zásadnější, že soud pojmenoval to, co se jim stalo, za závažné a škodlivé.

    Feri obžalobu už dříve opakovaně popřel, odmítl, že by se dopustil jakéhokoli sexuálního násilí. U hlavního líčení i ve svém závěrečném návrhu opakovaně poukazoval na údajné rozpory ve výpovědích žen. Řekl také, že policie a státní zástupce k jeho případu přistupují alibisticky. Stíhání pro něj podle jeho slov znamenalo destrukci pracovního, ale i osobního života.

    Video  Soud s Ferim: Bývalý poslanec má jít za dvě znásilnění a jeden pokus o něj na tři roky do vězení.  - TV Nova
    Video se připravuje ...

  • 2.Letěl do Prahy, aby znásilnil nezletilou osobu

    Bývalý dlouholetý zákonodárce Severní Dakoty Ray Holmberg byl v pondělí zatčen v americkém Grand Forks. Podle obžaloby létal do Prahy s úmyslem znásilnit nezletilou osobu. Obviněn je i z držení dětské pornografie, informuje CBS

    Devětasedmdesátiletý republikán měl od června 2011 do listopadu 2016 cestovat ze Severní Dakoty do České republiky s úmyslem znásilnit osobu mladší 18 let. Další obvinění se datuje zhruba od listopadu 2012 do března 2013.

    Holmberg sloužil více než 45 let v Senátu Severní Dakoty až do své loňské rezignace poté, co tamní média odhalila, že si vyměnil desítky textových zpráv s osobou, která byla zadržena za držení fotografií, jež zobrazují sexuální zneužívání dětí.

    Bývalý školní poradce Holmberg předsedal senátnímu rozpočtovému výboru. Podle hodnocení agentury Associated Press mu bylo proplaceno zhruba 126 tisíc dolarů za téměř 70 zahraničních cest od roku 2013 do poloviny dubna 2022. Jeho cílové destinace zahrnují čtyři desítky měst v USA, Čínu, Kanadu, Portoriko a několik evropských zemí. Doklady o těchto výjezdech jsou buď nekompletní, nebo neexistují.

    Policie v listopadu 2021 prohledala jeho dům v Grand Forks a zabavila kromě dalšího i několik videodisků. Holmberg v březnu 2022 oznámil, že nebude usilovat o znovuzvolení. Jako důvod uvedl stres a „oslabenou schopnost soustředit se na aktuální záležitosti a účinně si vybavovat události“. Loni se pak rozhodl rezignovat. 

  • 3.Drogy a znásilnění

    Britský konzervativní poslanec Crispin Blunt byl ve středu zatčen pro podezření ze znásilnění a držení drog. Blunt, kterému strana mezitím pozastavila členství, učinil prohlášení, ve kterém sám sebe identifikoval jako subjekt policejního vyšetřování poté, co kriminalisté uvedli, že byl zatčen a následně propuštěn na kauci asi šedesátiletý muž.

    Poslanec za Reigate, bývalý ministr spravedlnosti a bývalý předseda parlamentního výboru pro zahraniční věci, řekl, že je přesvědčen, že vyšetřování neskončí obviněním. Dále podotkl, že v souvislosti se stejným incidentem již dříve nahlásil na policii obvinění z vydírání a před několika týdny kvůli tomu i vypovídal na policejní stanici. 

    Blunt ve svém vyjádření uvedl: „Bylo ohlášeno, že byl včera zatčen poslanec kvůli obvinění ze znásilnění. Potvrzuji, že tím poslancem jsem byl já. V souvislosti s tímto incidentem jsem byl nyní dvakrát vyslýchán, poprvé před třemi týdny, kdy jsem nahlásil vydírání. Podruhé po zatčení.“

    „Můžeme potvrdit, že byl včera ráno zatčen muž pro podezření ze znásilnění a držení regulovaných látek. Až do další fáze vyšetřování byl propuštěn na podmínečnou kauci,“ řekl policejní mluvčí. Regulované látky jsou v současnosti testovány a kriminalisté čekají na výsledky rozborů. 

  • 4.Nic nového

    Jako problematické je možné hodnotit i chování politiků dob minulých. Jedním příkladem za všechny budiž případ bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho. Ten před soudem stanul více než dvacetkrát, a to kvůli mnoha obviněním. Mimo jiné za spolčení s mafií, falšování účetnictví, zpronevěru, daňové podvody a dětskou prostituci. Dětské prostituce se týkala aféra „Rubygate“, kdy měl sex s nezletilou marockou zpěvačkou Ruby Rubacuori při sexuálních orgiích zvaných „bunga bunga“.

    V lednu 2011 byl Berlusconi vyšetřován v souvislosti s El Mahrougovou za údajný sex s nezletilou osobou a za zneužití úřadu v souvislosti s jejím propuštěním z vazby.

    Žalobci tehdy chtěli obvinit i televizního moderátora Emilia Fedeho a agenta celebrit Lelea Mora za zprostředkování nezletilých dívek pro premiérovy sexuální večírky. Podle spisu státního zástupce Fede „objevil“ El Mahrougovou, když působil jako porotce na soutěži krásy na Sicílii v září 2009, a předal ji Morově kanceláři, která sloužila jako „třídící centrum“ pro ženy toužící vstoupit do kruhu premiéra v honbě za penězi, dary nebo pomocí s showbyznysovou kariérou. 

    24. června 2013 byl Berlusconi shledán vinným z placení za sex s nezletilou El Mahrougovou a ze zneužití svého úřadu. Byl odsouzen soudem prvního stupně k sedmi letům vězení, tedy o rok více, než požadovala obžaloba, a k doživotnímu zákazu výkonu veřejné funkce.

    V lednu 2014 podal Berlusconi proti rozsudku odvolání a žádal o úplné zproštění. Odvolací proces byl zahájen 20. června a 18. července 2014 italský odvolací soud oznámil, že odvolání bylo úspěšné a rozsudky proti Berlusconimu byly zrušeny. 

Petr Derby ( 7. listopadu 2023 14:11 )

Boze, tak tohle je ale slusnej vykal
To ty sam/sama?

Petr Derby ( 7. listopadu 2023 14:09 )

Takze pokud ke komukoliv vstupuji do bytu, tak se tim z pravniho hlediska zavazuji k tomu, ze s nim budu mit sex, nebo jak to mam chapat?
Jedna vypovida, ze ji dal nejspis neco do piti, kdyz s nim nechtela spat. To je soucast pohosteni navstev, nebo jak?

Petr Derby ( 7. listopadu 2023 14:04 )

Pekne napsano

Kateřina Bugajová ( 4. listopadu 2023 18:31 )

Kateřina Bugajová ( 4. listopadu 2023 18:26 )

Skutečně si myslíte, že na "známosti" s černochem je něco ke chlubení? Podle mě si tímhle směrem nepřeje vynikat žádná příčetná ( původní) česká žena.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa