Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mela ve Sněmovně: „Odporný člověk!“ Opozice volala po hlavě Válka, schytala to i Černochová

Aktualizováno -
3. listopadu 2023
12:00
Autor: ČTK, simao - 
3. listopadu 2023
07:01

Sněmovna se dnes sešla další mimořádné schůzi, na jejím programu se ocitlo hned osm předloh - od elektronizace matrik až po návrh k omezení výpadků dostupnosti léků na českém trhu. Právě ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přitom dál čelí ostré kritice. Po ANO do něj nyní šije i SPD - podle obou opozičních subjektů Válek řízení zdravotnictví nezvládá. Velmi ostré kritice však čelila i Jana Černochová (ODS) za slova o vystoupení z OSN.

Opoziční hnutí SPD vyzvalo k odvolání ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) kvůli nedostatku léků na českém trhu i přístupu ministerstva k chystanému protestu lékařů proti přesčasům v nemocnicích. Válek podle předsedy SPD Tomia Okamury nezvládá vedení resortu.

Pokud Válek rychle nepřijde s novelou zákoníku práce, hrozí výpadek péče o pacienty, řekl Okamura před zahájením mimořádné schůze.

Válek se sejde s protestujícími lékaři

Válek ve středu oznámil, že se zástupci ministerstva sejdou s protestujícími lékaři a odbory za týden. Chce je informovat o přípravě zákona o odměňování zdravotnických pracovníků nebo větší kontrole dodržování pracovních podmínek a podmínek vzdělávání.

Část lékařů v nemocnicích od prosince vypověděla přesčasovou práci, kvůli zachování péče o akutní pacienty může být podle nich omezena plánovaná péče. Žádají změnu novely, která od letošního října zdvojnásobila objem možné dobrovolné přesčasové práce až na 832 hodin za rok a fakticky znemožnila dosud běžný 24hodinový pobyt na pracovišti.

Do ministra šil i Babiš

Do Válka přitom opakovaně šije i šéf ANO Andrej Babiš. Válek je podle něj „dezorientovaný, totálně neschopný, nejhorší ministr ze všech“, uvedl nedávno ve Sněmovně. „Ten člověk tam nemá co dělat,“ tvrdil předtím, než se ostře střetl s Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09), která Válka naopak hájila. 

Video  Babiš ve Sněmovně urážel Pekarovou: Nenávistná, zlá a hloupá, říkal to Kalda  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Okamura dnes ve Sněmovně kriticky mluvil o tom, že se podle něho stále překračují lhůty pro přiznávání důchodů, zdravotnictví hrozí v souvislosti s přesčasy lékařů podle něho kolaps.

Volal nejen po odchodu Válka, ale také ministryně obrany Jany Černochové (ODS) kvůli její výzvě, aby Česko vystoupilo z OSN.

„Ani halíř Ukrajině. Trváme na tom,“ prohlásil také Okamura ve svém vystoupení.

Předseda lidoveckého klubu Aleš Dufek pak Okamurovi doporučoval, aby před „nánosem negací“ navštívil kontaktní centrum a Ukrajincům ve frontě do očí řekl, že by Ukrajina a Ukrajinci neměli dostat ani korunu.

Černochová varovala před antisemitismem

Okamurův projev nenechala bez odezvy ani Černochová, když uvedla, že Okamuru patrně neděsí vlna antisemitismu. „Antisemitismus znovu prorůstá do celého světa OSN nevyjímaje,“ prohlásila.

Okamura reagoval, že „plácá úplné nesmysly“. „Proti antisemitismu jsme tady všichni,“ zdůraznil a o Černochové prohlásil, že je „blázen“ a „odporný člověk“.

Ze sálu se pak ozývalo bouchání do lavic. Bartošek vzkázal Okamurovi, že jeho chování k Černochové není vhodné. „Na hrubý pytel hrubá záplata. Vy jste taky odporný člověk,“ řekl.

Hádky o rozpočet i energie

Hádky se ve Sněmovně v pátek točily však i kolem dalších témat. Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová znovu hovořila o tom, že návrh státního rozpočtu na příští rok je podle ní postavený na nereálných východiscích a předpokladech s ohledem na nové, zhoršené prognózy ekonomického růstu.

Na energie se zaměřil místopředseda Sněmovny za ANO Karel Havlíček, jenž připomněl, že hnutí k nim chce vyvolat mimořádnou schůzi. „My opravdu to peklo tady uděláme. To není žádná výhrůžka,“ řekl.

Vláda podle Havlíčka energetickou situaci „fatálním způsobem podceňuje“. Převádí podle něho 38 miliard korun za distribuci a přenos elektřiny a dalších 26 miliard korun za obnovitelné zdroje na zákazníky.

„Rozpočet ušetří tím, že stát platby přehodí na obyvatele a firmy,“ uvedl. Podle šéfa klubu SPD Radima Fialy jsou ceny energií velkým problémem nejen pro obyvatele, ale hlavně pro firmy. „Je nezbytně nutné okamžitě vystoupit z jednotného energetického trhu EU a začít českou elektřinu prodávat přednostně za dostupné ceny v takzvaném sociálním tarifu českým spotřebitelům,“ uvedl.

Osm návrhů

Sněmovna přitom měla v plánu projednávání novely, která zejména zavádí pravidelnou valorizaci odměn obecních a krajských zastupitelů.

Před týdnem se k hlasování poslanci nedostali kvůli sporům o navýšení částek u dotací a darů, o nichž by nově rozhodovala rada obce či kraje místo zastupitelstva.

K elektronizaci matrik by dolní komora mohla připojit některé poslanecké úpravy. Jedna z nich předpokládá vzrůst části matričních poplatků až na trojnásobek nynějších částek a zvýšení platby za ověření podpisu nebo otisku razítka.

V předloze k hlubinnému úložišti budou poslanci hlasovat o pozměňovacích návrzích, které by daly obcím právo vetovat výstavbu takového zařízení na jejich území.

Na programu mimořádné schůze je také schvalování předlohy, která zruší Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře. Poslanci mají hlasovat i o novele takzvaného liniového zákona, kterou chce vláda urychlit povolování strategických investic. Posledním bodem programu je vládní předloha k omezení výpadků dostupnosti léků na českém trhu.

Video  Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na Blesk Ordinaci v Brně  - Kateřina Baranová
Video se připravuje ...

Uživatel_5631553 ( 8. listopadu 2023 09:12 )

TEN SLEPENEC BY MĚL ODEJÍT, DOKUD TO NENÍ JEŠTĚ HORŠÍ ! ! !

milan59 ( 5. listopadu 2023 11:01 )

bleskovka:

milan59 ( 5. listopadu 2023 11:00 )

Předseda lidoveckého klubu Aleš Dufek pak Okamurovi doporučoval, aby před „nánosem negací“ navštívil kontaktní centrum a Ukrajincům ve frontě do očí řekl, že by Ukrajina a Ukrajinci neměli dostat ani korunu. ........ No a já bych zase DOPORUČIL p.Dufkovi ,aby navštívil občany ČR a do očí jim řekl NEDOSTANETE ANI KORUNU,PROTOŽE TO DÁME UKRAJINĚ !!

Klarka Klarka ( 5. listopadu 2023 10:44 )

Černochová je vdaná ?... prstýnek... ošklivka,která se neustále tváří angažovaně. Na Primě hledají moderátorku na hlavní zprávy.. blonďatá je, Krasavice také a její hloupost je bonus!🫡🤡

Kateřina Bugajová ( 4. listopadu 2023 18:44 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa