Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Černochová výzvou k vystoupení Česka z OSN spustila bouři. Fiala pryč nechce a řekl proč

  • Autor: ČTK,Mii - 
    Aktualizováno -
    29. 10. 2023
    16:48
    28. 10. 2023
    23:23

    Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vyzvala kvůli rezoluci vyzývající mimo jiné k humanitárnímu příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem k vystoupení Česka z Organizace spojených národů (OSN). V souvislosti s hlasováním OSN na sociální síti X uvedla, že se za ni stydí a Česko nemá v organizaci fandící teroristům co dělat. Ministryně tím vylolala malou bouři, například její kolega z vlády Vít Rakušan (STAN) vzkázal, že krok by Česku neprospěl.

  • 1.Černochová: Stydím se, vystupme

    Valné shromáždění OSN v pátek přijalo rezoluci, která byla první společnou reakcí OSN na aktuální konflikt v Izraeli. Kanada navrhovala, aby text obsahoval jednoznačné odsouzení „teroristických útoků“ Hamásu a žádal okamžité propuštění rukojmích. Její návrh ale neuspěl. Text navržený Jordánskem a dalšími arabskými zeměmi získal podporu 120 zemí, 45 se zdrželo hlasování.

    Izrael, Spojené státy a dalších 12 zemí včetně Česka, Rakouska, Maďarska a Chorvatska hlasovalo proti. „Přesně před třemi týdny Hamás vyvraždil více než 1400 Izraelců, což je na jejich počet obyvatel více obětí, než zavraždila militantní islamistická organizace Al-Káida 11. září 2001 v USA,“ uvedla Černochová. Kritizovala to, že proti bezprecedentnímu teroristickému útoku se postavilo jen 14 zemí. „Stydím se za OSN. Dle mého názoru nemá ČR v organizaci, která fandí teroristům a nerespektuje základní právo na sebeobranu, co pohledávat. Vystupme,“ napsala.

  • 2.Zaorálek: Co vystoupit z vlády?

    Reakce na výzvy na sebe nenechaly dlouho čekat. „Osobní rozhořčení a frustraci Jany Černochové z přijaté rezoluce úplně chápu. Diskuse o reformě OSN se vede už delší dobu a je vzhledem k mezinárodní situaci zcela namístě. Odchod z mezinárodního společenství ale není řešení. Takový krok by neprospěl ani ČR, ani OSN a ve výsledku ani samotnému Izraeli,“ míní ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). 

    I europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) uvedl, že frustraci Černochové chápe. „Ukrajina, Izrael jsou jen dalšími příklady, že formát téhle mezinárodní organizace je už notně zastaralý. Jsem rád, že je tu snaha otevřít debatu o relevanci a přínosu OSN. Za mě okamžitá reforma OSN. V současné době se totiž výhody hledají jen těžko,“ napsal, avšak vystoupení z organizace nepodpořil.

    To exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM) výzvu nechápe vůbec. „Víte, že součástí OSN je Mezinárodní trestní soud, který vyšetřuje zločiny na Ukrajině? Ministr zahraničí USA řekl, že Izrael má právo na sebeobranu, ale způsob jak to provede je věcí nás všech. O tom bylo tohle hlasování, ne o podpoře terorismu. Nebylo by lépe vystoupit z vlády?“ řekl směrem Černochové. Zaorálek ministryni kritizuje dlouhodobě.

    „Myšlenku vystoupení z OSN musím jednoznačně odmítnout. Charta OSN a mezinárodní řád z ní odvozený je doslova štítem české státní nezávislosti a suverenity,“ uvedl vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti).

  • 3.Fiala: Náš hlas má na půdě OSN zaznívat

    Také premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že rozhorčení Černochové chápe. Ministerský předseda to sdělil Deníku N. Následně ve vyjádření pro ČTK uvedl, že Česko společně například se Spojenými státy či Rakouskem hlasovalo v souladu s tím, co dlouhodobě zastává.

    Petr Fiala (ODS) a Benjamin Netanjahu. (25. 10. 2023 Petr Fiala (ODS) a Benjamin Netanjahu. (25. 10. 2023 | Twitter Petra Fialy

    Česko podle Fialy bude podle něj v organizaci nadále prosazovat své postoje a přesvědčovat o jejich správnosti další státy. „Je důležité, aby náš hlas a naše názory na půdě Spojených národů zaznívaly,“ sdělil.

    Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v pořadu Partie na CNN Prima News uvedl, že výzva k vystoupení z OSN není pozicí vlády. 

    Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) dnes v České televizi (ČT) řekl, že nepočítá s tím, že by se vláda zabývala odchodem Česka z OSN. Myšlenku je potřeba odmítnout, řekl „Je tam celá řada důvodů, ale nejhlavnějším je, že na troskách druhé světové války vznikla Charta OSN, která má v sobě zakotveny některé naprosto klíčové principy, které i pro Česko při jeho velikosti a pozici v mezinárodním společenství (představují) určitý stabilní a předpokládatelný rámec,“ poznamenal.

  • 4.Reformy budou blokovat diktátoři, míní ministryně

    Černochové posléze více vysvětlila, jak svou výzvu myslela. „Roky kritizuji OSN, že je paralyzované vlastními pravidly, podporuje v rezolucích antisemity a musí se zásadně reformovat. Bohužel, ani války na Ukrajině a v Izraeli nezměnily na rozhodování a fungování OSN vůbec nic. Vše je dál zalité sluncem a rokování všechny baví…. Co tedy dělat dál? Mávnout nad tím rukou a dělat, že to nevidíme?“ zamyslela se ministryně.

    „Podle článku 6 Charty OSN lze vyloučit členský stát, který soustavně porušuje principy uvedené v Chartě - mimo jiné i ten princip, že všechny členské státy se mají při mezinárodních stycích zdržet hrozby silou nebo použití síly proti územní celistvosti nebo politické nezávislosti jakéhokoliv státu,“ pokračuje Černochová, že i když některé státy jiným vyhrožují, nikdo je nevyloučil.

    „K vyloučení člena může dojít rozhodnutím Valného shromáždění na návrh Rady bezpečnosti. Jenže se na tom musí shodnout stálí členové Rady bezpečnosti, mezi kterými jsou i Rusko a Čína!“ podotýká. Podle ní je tak reformě nemožná, protože ji budou diktátoři blokovat. „Jestli OSN nedokáže zajistit reformu těchto pravidel, ztratilo roli mírotvůrce,“ je přesvědčená ministryně.

  • 5.Pavel by nevystupoval

    Také prezident Petr Pavel nemá vystoupení z OSN za dobrý nápad. „Před několika týdny jsem na jednáních v New Yorku zdůrazňoval, že ČR dlouhodobě podporuje reformy OSN včetně Rady bezpečnosti. To lze dělat pouze zevnitř,“ uvedl Pavel.

    „O tématech jako udržitelný rozvoj, změna klimatu, ochrana lidských práv a dalších je třeba diskutovat právě na této globální platformě, aby nalezená řešení byla platná pro všechny,“ dodal Pavel.

  • 6.Expert: Úplná hloupost

    Podle výkonného ředitele Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Víta Dostála by bylo vystoupení Česka z OSN „úplná hloupost“. Podle Dostála sice není OSN dokonalou organizací, ale jedinou univerzální, která sdružuje všechny země světa a její součástí je řada agentur a orgánů, které usnadňují porozumění mezi lidmi na planetě. „Bez OSN by byl svět mnohem horším místem. Česko může pracovat na zlepšení OSN na její půdě a kandidatura do Rady bezpečnosti je jedna z cest. Česko je také dlouhodobě aktivní v Radě pro lidská práva. Abychom vymýšleli něco nového jako Česko, na to nemáme sílu a schopnosti,“ řekl ČTK výkonný ředitel Asociace pro mezinárodní otázky.

  • 7.Silně symbolické rezoluce

    Rezoluce Valného shromáždění OSN nejsou sice závazné, ale jsou silně symbolické. Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan přijetí rezoluce ostře zkritizoval a prohlásil, že OSN pozbyla legitimity. Podle něj dala většina světového společenství přijetím rezoluce najevo, že spíše než Izrael podporuje „nacistické teroristy“. Izraelský diplomat podle Reuters také hovořil o potřebě zničit Hamás.

    Nový konflikt mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás vypukl v sobotu 7. října, když palestinští ozbrojenci zaútočili na jihu Izraele, což si podle izraelských úřadů vyžádalo přes 1400 mrtvých. Útočníci navíc unesli podle izraelské armády přes 220 lidí. Izrael v odvetě zahájil vzdušné údery na Pásmo Gazy, kde podle palestinských úřadů přišlo o život přes 7300 lidí. Celá oblast je pod izraelskou blokádou. Pásmo Gazy a jeho úřady ovládá od roku 2007 Hamás.

    12:00
    2. 1. 2024
    !

    Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

    Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

    Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

    Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

    10:32
    2. 1. 2024

    Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

    9:30
    2. 1. 2024

    Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

    Zobrazit celý online

    Česko se staví na stranu Izraele, zemi krátce po útoku navštívil ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti), tento týden pak i premiér Petr Fiala (ODS). V zemi potvrdil jednoznačnou podporu Izraeli a jeho právo na sebeobranu. Černochová se před dvěma týdny zúčastnila akce, která se stavěla proti jiné demonstraci na pražském Václavském náměstí, při níž lidé kritizovali odvetné kroky Izraele v Pásmu Gazy.

    Video  Izraelská velvyslankyně pro Blesk: Naprostý šok po útoku Hamásu! Znám někoho, komu zabili syna.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
    Video se připravuje ...

Apa apík ( 31. října 2023 13:59 )

Ani sa jej nečudujem tá to nemôže mať v hlave v poriadku keď si ešte zoberie ako poradcu nášho bývalého ministra obrany dezoláta Naďa.

jajas ( 31. října 2023 13:07 )

Černochové už fakt kape na karbid...je ministryní obrany a normálně jí z toho už asi šibe:
Černochová chtěla znovu šít do OSN, ale popletla si instituce. 31.10.2023 Jan Menšík.
"Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v úterý na sociální síti X znovu zkritizovala Organizaci spojených národů (OSN), tentokrát za to, že od čtvrtka má Radě OSN pro lidská práva předsedat Irán. Popletla si však instituce. Radě v současnosti předsedá Česko, jak připomnělo ministerstvo zahraničí, které její tvrzení veřejně odmítlo. Irán povede pouze dvoudenní Sociální fórum, a to jen kvůli tomu, že jej navrhla skupina asijských zemí a byl jediným kandidátem."
"Její slova pro Novinky odmítl mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. „Je to nesmysl. Stále platí, že předsednickou zemí Rady OSN pro lidská práva je Česká republika,“ uvedl Drake s tím, že fórum není orgánem OSN."
Začíná to být, s tou hysterkou, vážné....měli by ji zavřít do léčebny....

jajas ( 31. října 2023 08:51 )

Jsem zvědavý, jak dlou vydrží Fiala hasit všechny požáry v tom svém "oddílu". Však taky o něm psali: „Vymlčet“ problémy svých ministrů je dlouhodobá strategie Petra Fialy"....

Ludmila Micikova ( 31. října 2023 07:09 )

Zazněl zoufalý výkřik MO pí Černochove s výzvou k vystoupení ČR z OSN. Premiér Fiala a jeho snaha pochopit tento výrok, vyzněl jako volání do tmy. Petikoalice se motá v problemech a nejsou dobrá reseni, hospodářská situce se zhoršuje. Ukrajina, Nahorni Karabach a valka Izraele s Hamasem vGaze je na politologa a premiera CR Fialu neúnosna zátěž. Je na čase se s ní podělit s ANO. Jinak nejsou schudna reseni po ruce a do voleb jsou jeste dva nelehké roky.

jajas ( 30. října 2023 17:21 )

Tu hysterku by měl někdo hlídat a cenzurovat ty její výblitky na X-ku. Píšou, že to není poprvé, co ustřelila..."Vloni neváhala obvinit Rusko z vystřelení raket na Polsko, aby se pak ukázalo, že šlo o ukrajinskou chybu. (I v kritice OSN mimochodem Černochová fakticky ustřelila - když tvrdila, že organizace neodsoudila ruskou agresi na Ukrajině.)"
"...rozhádala se s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou tak, že spor musel uklidňovat osobně premiér. Zjevně se ale nestalo nic."
"Čerstvý superlídr kandidátky Spolu do eurovoleb Alexandr Vondra zase výrok o OSN chápe jako výraz „frustrace“, ale odcházet též nechce.
Přeloženo do lidské řeči: „No jo, to je naše Jana, vždyť ji znáte.“
"Portugalský ministr pro evropské záležitosti, Černochové popřál „šťastnou cestu z planety Země“.
"„Vymlčet“ problémy svých ministrů je dlouhodobá strategie Petra Fialy - viz ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Alespoň interně už by ale s ministryní obrany promluvit měl. Než se příště o víkendu zase zapomene a někomu z frustrace vyhlásí válku."

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa