Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Poslanci schválili základ rozpočtu 2024: Kritika za kejkle s miliardami, Havlíčkovi chyběl Pavel

Aktualizováno -
25. října 2023
22:43
Autor: ČTK, simao - 
25. října 2023
07:17

Sněmovna dnes v úvodním kole schválila příjmy, výdaje a schodek státního rozpočtu na příští rok. Deficit má podle návrhu vlády klesnout proti letošnímu plánu o 43 miliard korun na 252 miliard korun. Plánované příjmy se zvýší o 12 miliard na 1,94 bilionu korun. Plánované výdaje mají naopak klesnout o 31 miliard na 2,19 bilionu korun. Nyní už poslanci tyto základní údaje měnit nemohou, mohou jen navrhovat přesuny uvnitř rozpočtu. Dnešek neznamená schválení celého rozpočtu, ale jen jeho posunutí do dalšího kola k projednání výborům. Schvalování provázela silná opoziční kritika. Alena Schillerová (ANO) vyčítala vládě krátkozraké kejkle s miliardami, které označila za rozpočtovou magii, Jaroslova Pokorná Jermanová (ANO) kritizovala škrty v kultuře, která je dle ní po kolena v bahně. Karel Havlíček (ANO) slova Petra Fialy (ODS) o restartu Česka označil za parodii.

Navrhovaný schodek má proti letošku klesnout o 43 miliard na 252 miliard korun. Rozpočtový výbor doporučil plénu základní parametry rozpočtu schválit.

Opozice rozpočet kritizovala. Podle předsedy SPD Tomia Okamury návrh rozpočtu extrémně zadlužuje budoucnost a podporuje inflaci. Předsedkyně klubu opozičního hnutí ANO Alena Schillerová řekla, že navrhované příjmy a výdaje neodpovídají aktuálním okolnostem.

"Je to dobrý, realistický a vyvážený rozpočet," shrnul ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) své hodnocení rozpočtu.

Bez Fialy, Babiše i Pavla

Hnutí ANO chtělo v rozpočtu aktualizovat příjmy, které jsou podle něj nadhodnocené. Podle SPD by vláda měla víc zohlednit potřeby českých občanů a firem. Jednání se nezúčastnil premiér Fiala, který je na návštěvě Izraele. Z pracovních důvodů se omluvil i bývalý premiér Andrej Babiš (ANO).

V minulosti vystupoval při prvním čtení rozpočtu také bývalý prezident Miloš Zeman. Prezident Petr Pavel dnes při této příležitosti do Sněmovny nezavítal.

Sdíráte občany z kůže, šila opozice do vlády

Opoziční hnutí ANO a SPD neuspěla s návrhy na vrácení rozpočtu vládě k přepracování. Pro schválení základních parametrů hlasovalo 87 poslanců. Koalici podpořil i nezařazený poslanec Ivo Vondrák zvolený původně za ANO. Opozice hlasovala proti.

„Na jednu stranu občany sdíráte z kůže, zvyšujete daně, které jste slíbil snižovat, likvidujete živnostníky a rodiny s dětmi, na druhou stranu vyhazujete stovky miliard na stíhačky, přemnožené úředníky a poradce,“ tvrdil poslanec SPD Jan Hrnčíř.

Vláda se podle něj plácá po ramenou, že rozpočet je odpovědný. „Není odpovědný. Už jen proto, že je stejně jako ten minulý doslova postavený na vodě. Počítáte s příjmy z plošného zvýšení daní způsobeného konsolidačním balíčkem. Zapomněli jste ovšem na to, že zvýšení daní nejvíce dopadne na samotné plátce daní z příjmů, ať už právnické osoby, fyzické osoby nebo zaměstnance. Zapomínáte stejně jako na začátku roku, že zvýšení daní mění vzorce spotřebitelského chování a občané budou méně utrácet, protože jednoduše nebudou mít z čeho,“ varoval poslanec.

Kritika z ANO

Bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) řekla, že rozpočet tohoto ministerstva je naprosto nereálný a je to jen cár papíru. Plánovaným výdajům podle ní neodpovídají nároky na to, co by mělo ministerstvo v příštím roce proplatit, a peníze zřejmě budou muset přitéct během roku.

Stínový ministr dopravy Martin Kolovratník (ANO) ohlásil pozměňovací návrhy, které by zvedly dotaci Státnímu fondu dopravní infrastruktury a umožnily by zvýšení slevy ve veřejné dopravě pro studenty a seniory z nynější poloviny na tři čtvrtiny. „Zjevně hnutí ANO si neopustí svůj populismus ani v době opozice,“ řekl k tomu ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Poslanec ANO Patrik Nacher odmítl, že by byl rozpočet prorůstový, a zpochybnil, že by byl protiinflační. Není podle něj ani příliš investiční. Chce předložit pozměňovací návrh, který by přidal peníze institucím na pomoc spotřebitelům.

Jermanová: Kultura po kolena v bahně

„Pokud se před vládnutím této vlády kultura začala oklepávat z covidové pauzy, nyní je zase po kolena v bahně. Rozpočet pro kulturu je špatný, nevytváří podněty, chybí peníze na investice, velké opravy památek, natož na něco, co bychom mohli zanechat dalším generacím,“ uvedla Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), podle které je kultura Popelkou v rozpočtu a pokračuje se v „likvidační dotační politice“.

Rozpočet v této oblasti označila za nepřijatelný. „Škrty, které ministr zasekl do podpory živé kultury v letošním rozpočtu, pokračují. Pro mnohé kulturní instituce nebo akce je toto osekání konečnou. Nebudou mít na to, aby dál ve své činnosti smysluplně pokračovaly. Navíc pan ministr Baxa byl donucen osekat i svou chloubu a vlajkovou loď v podobě filmových pobídek, na které půjde příští rok o 200 milionů méně. Pokud nebudou pobídky, nebude se točit a přijdeme tak o renomé i peníze, které jsou s každou zahraniční produkcí spojené. Je to krátkozraké,“ dodala Jermanová.

Baxa: Kultura nezanikne, filmové pobídky nefungují

„Kultura ani nezanikne, ani neutichne,“ ujišťoval ministr kultury Martin Baxa (ODS). Podle něj návrh „není takový, abychom mohli hovořit o zániku nebo omezení kultury“ a „kultura bude pokračovat i v těchto (...) komplikovaných podmínkách, které v současné době panují“. „Návštěvnost kulturních akcí, pardon, kulturních institucí a kulturních akcí je velmi vysoká. Vrátili jsme se na předcovidová čísla,“ vyzdvihl mj. Baxa.

K filmovým pobídkám pak uvedl: „Ano, v návrhu rozpočtu na příští rok je škrt 200 milionů korun, který ale chceme kompenzovat využitím 200 milionů korun z Národního plánu obnovy. Co je ale důležité, že vlastně ten systém filmových pobídek v současné době stejně nefunguje. Jak sami říkají filmoví profesionálové, jsme tady v absurdní situaci, kdy nám v rámci střední Evropy - a to nejsou moje slova, ale slova lidí z té branže - jde vlastně nejvíc peněz na filmové pobídky, ale nečerpají se vůbec, protože stávající podoba zákona, který upravuje filmové pobídky, to fakticky neumožňuje.“

Schillerová se pozastavila nad zvýšením rozpočtových příjmů o 19 miliard korun proti prvotnímu srpnovému návrhu a nad škrtem 51,5 miliardy korun na obnovitelné zdroje a energetickou přenosovou síť, což podle ní zaplatí domácnosti a zejména průmysl.

Schillerová v této souvislosti varovala před snížením hrubého domácího produktu. „Příjmy jsou nadhodnoceny nejméně o 7,5 miliardy korun,“ uvedla. V případě půjčky od EIB zpochybnila její dlouhodobou výhodnost ve srovnání s běžnými tržními podmínkami. Reálný schodek návrhu rozpočtu je podle ní už nyní 270 miliard korun. „Je to vrcholný kousek rozpočtové magie vlády Petra Fialy,“ řekla.

Stanjura: Příjmy jsou realistické

Stanjura se vůči výtkám Schillerové ohradil. Navrhované příjmy jsou realistické, jsou potvrzeny výborem pro rozpočtové prognózy, uvedl. Plánované příjmy se příští rok zvýší podle vládního návrhu o 12 miliard korun na 1,94 bilionu korun. Plánované výdaje mají naopak klesnout o 31 miliard korun na 2,19 bilionu korun

„Celý návrh rozpočtu sleduje stejně jako v rozpočtech na roky 2022 a 2023 tři základní cíle: Snižování deficitu státního rozpočtu, snižování deficitu veřejných financí. To je první cíl. Druhý cíl je udržení sociálního smíru v České republice a třetí cíl je investiční aktivita státu,“ uvedl ve Sněmovně Stanjura.

„Příjmy jsou realistické, jsou potvrzeny nezávislým výborem pro rozpočtové prognózy. Samozřejmě čas nás rozsoudí. Ale jsem si jistý, že ten odhad je velmi přesný, velmi realistický,“ přesvědčoval Stanjura.

Krátkozraké kejkle, míní Schillerová

Kritiku ANO odmítal. „Vy si vždycky oblíbíte nějakou pohádku a pak ji tady všichni říkáte. Tak jsem tady stokrát slyšel asi od 30 členů poslaneckého klubu hnutí ANO za posledních devět měsíců, že deficit bude 400 miliard a že budeme muset novelizovat státní rozpočet, a byla to pohádka,“ dodal Stanjura.

„Reálný deficit státního rozpočtu je už dnes navržen ve výši 270 miliard korun. Jedinou otázkou je, jestli to půjde vidět v deficitu, nebo nikoliv. Ano, je to vrcholný kousek rozpočtové magie vlády Petra Fialy, krátkozrakých kejklí, které se nám už příští rok vrátí, a to i s úroky,“ postěžovala si Schillerová.

Předseda SPD Tomio Okamura kritizoval vládu také: „Fialova vláda nadále extrémně zadlužuje naši zemi a současně odírá lidi o peníze. Vláda předkládá státní rozpočet s astronomickým deficitem ve výši 252 miliard korun (...) Fialova vládní pětikoalice pokračuje v trendu likvidace České republiky ve prospěch zahraničních zájmů.

Havlíčkovi chyběl Pavel

Bývalý vicepremiér Karel Havlíček (ANO) si posteskl nad absencí prezidenta Petra Pavla.

„Mě mrzí, že nepřišel tentokrát pan prezident. Bylo to zvykem v těch posledních letech. Já jsem zažil rozpočet, jeho projednávání, pětkrát. Vždycky jsem to vnímal jako zákon roku, bral jsem to jako důstojné projednávání, i když jsme se kolem toho velmi často pohádali, ale to k tomu patří. Ale přítomnost pana prezidenta tomu dávala určitou symboliku, přičemž méně šlo možná o to, co zde pan prezident vždycky řekl, protože vždycky někoho logicky trochu víc naštval, někoho trochu méně, ale ukázal tím význam toho rozpočtu,“ uvedl ve Sněmovně Havlíček.

„Všechny ty kroky v té covidové době, kterou nám vyčítáte, jsme dělali za asistence vás jakožto opozice. Vy jste přece chtěli dávat do té ekonomiky ještě více,“ hájil ANO Havlíček, podle kterého právě Stanjura volal po tom, že je vyplacená pomoc malá a měla být větší.

„To, co dneska pan premiér nazývá restartem Česka, tak já považuji skutečně za parodii, možná perestrojku nebo cokoliv jiného, ale v žádném případě si nedovedu představit, že by se na základě tohohle měl dělat nějaký restart,“ kritizoval Havlíček.

Zmínil mj. i to, že zrušení superhrubé mzdy nebylo dle něj chybou. „Ano, zrušili jsme superhrubou mzdu. Stojím se za tím. Ani dnes, kdybychom byli ve vládě, tak bychom ji nerušili, myslím tím opětovně bychom ji nevrátili na tu původní hodnotu. A to proto, protože jsme od počátku tvrdili, že to byl podvod. A já jsem rád, že jsme našli (...) partnery, kteří to podpořili s námi, ať už to bylo SPD, nebo ať už to byla odéeska, ale z mého pohledu jsme byli jediní, kdo našel za těch x let odvahu toto udělat,“ poznamenal Havlíček.

Video  Ministr Stanjura hájil rozpočet u prezidenta Pavla  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 27. října 2023 03:30 )

K dosažení míru je nutné být silný, řekl ČT Fiala

MAMKA2316 ( 26. října 2023 14:58 )

Moment když se Babiš stal ministrem financí TAK BYLO ČESKO po Kalouskovi zadluženo 44 % Babiš to do roku 2019 snížil na 32 % !!Pak přišel covid a Babiš předával zadluženi státu pěti koalici s dluhem 42% !!Lide asi budou volit komuni?ty až těm našim lichvářům a zlodějům ze zahraničí všechno znáro?ní ! To není normální jak nás všichni dřou s kůže a vláda čumí a čumí !! V Polsku jsem včera kupoval krájené zelí čerstvě nakrájené kilo za 12Kč !! U nás v Lidlu dnes zeli na krouhání 29.90 Kč klasicky shnilé hrozny v akci atd. Zase jsem se pobavil za co nás tady mají !!§My už s těmi cenami potravin, nájmu ,cen plynu, elektřiny vody máme horší životni úroveň jak Poláci a Maďaři !

MAMKA2316 ( 26. října 2023 14:54 )

Je to pravda majitelé hodně Českých firem si jezdi po světe na dovolené do Dubaje mají luxusní vozy a pracovníci pracuji na strojích s roku 1870 až 1975 mají čtyři týdny dovolené a potrhané montérky

MAMKA2316 ( 26. října 2023 14:50 )

Lide asi budou volit komuni?ty až těm našim lichvářům a zlodějům ze zahraničí všechno znáro?ní ! To není normální jak nás všichni dřou s kůže a vláda čumí a čumí !! V Polsku jsem včera kupoval krájené zelí čerstvě nakrájené kilo za 12Kč !! U nás v Lidlu dnes zeli na krouhání 29.90 Kč klasicky shnilé hrozny v akci atd. Zase jsem se pobavil za co nás tady mají !!§My už s těmi cenami potravin, nájmu ,cen plynu, elektřiny vody máme horší životni úroveň jak Poláci a Maďaři ! Teda ne všichni voliči pěti koalice si žijí asi v drtivé většině lépe jak ti o kterých jsem psal !§Praha a Brno jen si toho užijte !!

Jirik-ta ( 26. října 2023 08:39 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa