Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Paroubek pro Blesk po zvěstech o vážné nemoci: „Vezu si čínské houby a budu víc cvičit!"

Autor: amb - 
24. října 2023
05:00

Zatímco expremiér Jiří Paroubek trávil čas v Číně, média začala opět spekulovat o jeho zdravotním stavu. Paroubek odpovídal, že kdyby mu bylo špatně, necestoval by tak daleko. „Myslím si, že vždy se v životě něco stane. Někdy je to náročné, někdy je to méně náročné," řekl mimo jiné Blesk Zprávám a uvedl, jakou proceduru v Číně podstoupil. Na jaký film během těžších chvil vzpomíná a co si přivezl domů na podporu zdraví? 

Blesk Zprávy s Paroubkem promluvily během jeho návštěvy v Číně, kde se zúčastnil summitu Belt and Road. Jak sám uvedl, v této zemi byl už posedmnácté nebo poosmnácté. „Od začátku covidu jsem čtyři roky pauzíroval, teď jsem tam měl během krátké doby hned dvě cesty, jednu obchodní, druhou spíš politicko-společenskou,“ řekl expremiér.

Příliš volného času neměl, nějaké dárky pro blízké však sehnat stihnul. Pochvaloval si zejména čínské jídlo a galerii v Šanghaji. „Musím říct, že jsem si trochu sedl na zadek, nechalo to ve mně velký dojem,“ uvedl. 

Zdroje pro Expres uvedly, že se dlouhodobě léčí z vážné nemci, nejhorší má však prý za sebou. „Z nejhoršího už je venku a rozhodně není v ohrožení života,“ uvedl zdroj Expresu.

„Myslím si, že vždy se v životě něco stane. Někdy je to náročné, někdy je to méně náročné. Ale léto jsem si užil, bylo to příjemné a trvalo to vlastně až do konce minulého týdne,“ sdělil Paroubek Blesk Zprávám. „Cítím se dobře, kdybych se necítil dobře, tak neletím, necestuju přes půl světa. Lidem bych vzkázal, ať neberou všechno vážně, ať neberou všechno vážně, co se píše,“ dodal.

„Samozřejmě si vezu čínské houby a nějaké doplňky stravy, které čistí organismus a mají odkyselovací a antioxidační účinky,“ řekl. „Věřím na kombinaci západní a čínské, nebo obecně orientální medicíny. Může to být i třeba indická medicína, ale o té čínské už něco vím, dělám ta cvičení, takže prakticky vím, že mi pomáhají,“ doplnil.

Paroubek se plánuje vrátit zpátky do politiky a řekl Blesk Zprávám, že se udržuje tím, že stále praktikuje cvičení čínských císařů. „Ráno začnu strečinkem a posilovacími cviky. Když se na sebe dívám, budu to muset zintenzivnit, ale bohužel je to také dáno věkem. Pak jdu většinou cvičit cvičení čchi-kung, to mi zabere nejméně hodinu, a cvičení chuej-čchung kung, to je to cvičení čínských císařů. Až se vrátím z cest, tak předpokládám, že už v neděli budu všechna tahle cvičení cvičit, takže mi to bude trvat nějak hodinu a půl, hodinu a tři čtvrtě. Rád také chodím se psy,“ popsal své rituály.

„Obecně když se stane něco nepříjemného, a tím nemyslím jen nemoc nebo cokoliv, vždycky si vzpomenu na film o pilotech Formule 1, ve kterém hrál kromě jiných Yves Montand, slavný francouzský herec a zpěvák. Hrál jednoho z pilotů F1, a když se ho zeptali, co dělá, když vidí někoho, jak havaruje, jestli přibrzdí, tak řekl: Všichni přibrzdí a já šlápnu na plyn,“ vysvětlil Paroubek.

V Číně měl i přednášku na soukromé vysoké škole o české a evropské ekonomice. Po ní následovala relaxace. „Musím se přiznat, že po té přednášce mě odvlekli do nějakých rehabilitačních místností a tam mě strčili do nějakého přístroje, a že se cítím mnohem víc fit. Byla to opravdu forma relaxace, bylo to spojeno i s masáží, jeden přístroj byl nějaké vibrační zařízení. Škoda, že něco takového není v Praze – ale možná, že je a nevyhledávám to, nebo o tom nevím. Každopádně je to zajímavá čínská technologie,“ poznamenal.

„Dřív jsem v těch jednáních musel mít velkou trpělivost, dnes jsou Číňané mnohem velkorysejší a je s nimi docela legrace. Na večeři jsem zjistil, že se jim líbí české pohádky, to mě šokovalo. Také mají hezký vztah k Praze, zejména mladí lidé sledují jihokorejské romantické seriály, které se odehrávají z velké části v Praze, takže si tu romantiku spojují také s městem,“ sdělil expremiér. 

Do politiky se chce Paroubek vrátit spolu s novým politickým uskupením Nespokojení, které sdružuje členy levice z řad nekomunistů i komunistů. „Ten projekt se rozvíjí, myslím, že v příštím měsíci už bychom měli ukázat nějaké výsledky, společný program pro volby do Evropského parlamentu, společnou kandidátku a pochopitelně všechny věci, co souvisí s volbami,“ řekl.

Bývalý lídr ČSSD okomentoval také změnu názvu strany na SOCDEM: „Domnívám se, že vzdávat se dobré minulosti není zrovna chytré. Ale od tohoto vedení nic chytrého nečekám,“ dodal.  

Promluvil také o tom, jak vnímá současnou politiku Česka vůči Číně. „Domnívám se, že je to pro Českou republiku škoda, že se z toho trhu sami vytrácíme. Prakticky nikdo ze státních představitelů státu tam nebyl, před čtyřmi a půl lety to byl naposledy Miloš Zeman. Je to velká změna a Číňané to cítí, myslím si, že by s Prahou rádi měli dobré vztahy. Čína je druhý největší obchodní partner Česka, tak by se to i hodilo. Tchaj-wan je jeho 32. největší obchodní partner. Netvrdím, že by se s ním neměly udržovat obchodní nebo dobré styky, ale přece jen Čína je velmoc, hlavně ekonomická, a je potřeba ji brát vážně,“ zdůraznil Paroubek.

V té souvislosti okomentoval i dosavadní vystupování prezidenta Petra Pavla. „Když to řeknu velmi zdvořile, tak se v té pozici hledá. Je vidět, že není politik, což by nebylo na závadu, ale bohužel trochu podléhá přání některých zákulisních zájmových skupin. Například mám na mysli záležitost majetku rodu Lichtenštejnů. Soud rozhodl o tom, že se nebude vracet majetek na jižní Moravě, a pokud prezident mezinárodně říká něco jiného, trochu to poškozuje zájmy České republiky,“ míní Paroubek.

Co se týče války na Ukrajině, věří tomu, že v zákulisí probíhají rozhovory mezi Spojenými státy a Ruskem s cílem zbytečnou válku ukončit. A co si Paroubek na své cestě do Číny rozhodně nepochvaloval, to jsou nepřímé lety.

„Dřív to bylo jednodušší, když tam létaly přímé linky. Zpátky poletím před Frankfurt, kde budu čekat pět hodin na hodinový let do Prahy. Pokud to mají absolvovat čínští turisté, dorazí k nám jen ti nejvytrvalejší. A to je škoda, těch 700 tisíc čínských turistů v předcovidové době přineslo peníze do hotelů, do obchodní sítě či do služeb,“ postěžoval si.

Nyní už má pozvánky na další summity či kongresy, kromě Číny to je v Baku, Istanbul či New York. „Ale nevím, jestli to všechno stihnu, chci se také věnovat svým věcem a musím si na sebe také trochu vydělat,“ zakončil.

Video  Soud Paroubkových o peníze: Rozzlobený Jiří a trestní oznámení na boháče  - Tereza Kühnelová
Video se připravuje ...

nadčasový MP ( 24. října 2023 18:52 )

Už závidíte i čínskou léčbu?? Boha jeho, stačí nejíst pochutiny, ale jídlo, jako Číňani, nechlastat a nekouřit, nejíst cukr (jako Číňani) a můžete se vyléčit sami.
Vezměte si příklad z Vietnamců u nás, zeptejte se jich co jedí a nejedí. Ve 40 letech nepotřebují zubaře ani doktora, v 60 a 70 také ne!

freecoolin_zika ( 24. října 2023 12:33 )

tihleti se prý rodí konečníkem

Uživatel_5522193 ( 24. října 2023 12:26 )

Omyl psychopata a že jich je ve vládě požehnaně 😩

Uživatel_5634767 ( 24. října 2023 11:04 )

Jeho bývalá politika mu dala vydělat velké prachy když si může za ně odjet do Číny na léčení. To muselo stát majlant. Kdo z prům. čechů si to může dovolit??? Opět jen dnešní vláda,zloději a ti co mají vysoké funkce. Prostě kdo má prachy prodlouží si život a může vše!!!Ze p.Fialo,Pekarová a ostatní! V příštím životě jdu také do politiky,v senátu vše odkývám a pak si zachrápu!!

Igor Hanák ( 24. října 2023 09:54 )

Koho zajímá tenhle Hanzlík.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa