Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Hádky o nedůvěru vládě: Kritika za výsměch vlády, bájná lhavost i 7 divů babišistické opozice

Aktualizováno -
18. října 2023
22:13
Autor: ČTK, simao, ver - 
18. října 2023
07:38

Sněmovna se dnes vrátila k debatě, kterou podnítilo opoziční hnutí ANO s cílem vyslovit nedůvěru koaliční vládě Petra Fialy (ODS). Úterní část trvala zhruba 16 hodin a byla přerušena ve 2:00. Dosavadní diskusi ovládli zejména členové vlády, kteří představovali před takřka prázdnými lavicemi jednacího sálu své kroky i plány do budoucna. Ministři i premiér Petr Fiala (ODS) chválili vládu za úspěchy - jenže tahle sebechvála se opozici pranic nezamlouvá. Poslanci budou moci jednat i přes noc na čtvrtek. Koaliční návrh podpořili všichni přítomní. 

Aby kabinet padl, pro vyslovení nedůvěry by muselo aktivně hlasovat nejméně 101 poslanců, tedy nadpoloviční většina všech zákonodárců dolní komory. Koaliční politici opakovaně zdůrazňovali, že je vládní tábor jednotný. Opozice tedy ke svržení kabinetu dostatečný počet hlasů mít nebude, stejně jako letos v lednu a loni v září.

Opoziční ANO vyvolalo jednání o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě kvůli předsedovi STAN a ministru vnitra Vítu Rakušanovi. Poukazovali na to, že měl mobilní telefon se stejnou šifrovací aplikací, jakou používali lidé spojovaní s korupční kauzou Dozimetr.

Andrej Babiš (ANO) ale uvedl, že kauza byla poslední kapkou ke svolání schůze. „Hlavním a nejdůležitějším důvodem je fakt, že premiér Fiala a celá vláda podvedla a zradila nejen své voliče, ale všechny občany,“ prohlásil.

Video  Babiš ostře: Fiala lže o všem možném, jeho vláda všechny podvedla a zradila  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Premiér Petr Fiala (ODS) naopak tvrdil, že jeho vláda mění Česko k lepšímu. „Moje vláda je vládou na svém místě. Úspěšně měníme Českou republiku k lepšímu a napravujeme nečinnost, nebo dokonce selhání předcházejících vlád,“ zdůraznil.

Video  Fiala se zastal Rakušana: Jsme úspěšnější, než Babišova vláda! Mají strach a závidí  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Babiš se k řečnickému pultu vrátil ve středu večer, řečnil dvě a půl hodiny. „On lže a přitom se ani jednou nezačervená,“ prohlásil Babiš o Fialovi. Analytici ANO měli podle Fialova předchůdce ve vládní funkci Babiše za úkol nepravdy v premiérově projevu zapisovat. „Ale za tu hodinu a půl, co jste mluvil, jste je úplně všechny odrovnal,“ řekl lídr ANO. Fiala, jenž v úterý mluvil přibližně hodinu, v jednacím sálu přítomen nebyl.

Mračková Vildumetzová se čílila na Pekarovou Adamovou

Mezi prvními vystupujícími z řad poslanců bez práva přednostního vystoupení figurovala Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Vedle kritiky vlády, která podle ní „rozhazuje o sto šest“ a „rozjela takovou větší menší párty“, se ohrazovala vůči spojování svého jména s Dozimetrem. Žádala omluvu od předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). „Pokud to neuděláte, budu to řešit soudní cestou,“ řekla. Pekarová Adamová na sociální síti o Mračkové Vildumetzové napsala, že „je v kauze zapletena až po uši“.

Z dosavadních 18 pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl za dobu samostatné České republiky jeden. V roce 2009 Sněmovna sesadila kabinet premiéra ODS Mirka Topolánka.

Po vládě potopa?!

Druhý jednací den schůze zahájilo vystoupení předsedy klubu opozičního hnutí SPD Radima Fialy, který mimo jiné kritizoval rozpočtovou, hospodářskou i energetickou politiku kabinetu. Fiala patří mezi řečníky s přednostním právem. Do běžné debaty je aktuálně 58 poslaneckých přihlášek, o tři víc než na konci prvního jednacího dne. Vzhledem ke sněmovní koaliční většině je prakticky jisté, že ani nynější třetí opoziční pokus o svržení vlády nebude úspěšný.

Fiala v úvodu vystoupení zmínil aféry kolem vládního hnutí STAN. „Vláda má ovšem zcela hroší kůži a pod heslem 'po nás potopa' jede nerušeně dál ke škodě celé země, ke škodě nás všech,“ uvedl.

Poslankyni ANO naštval výsměch

Poslankyně ANO Berenika Peštová se čílila, že vládní lavice zely prázdnotou. Fialův kabinet si na dnešek totiž naplánoval jednání - přímo na půdě Sněmovny. A tak ve vládní lavici seděl pouze ministr kultury Martin Baxa (ODS).

„Já bych docela byla ráda, kdyby ta vláda, které jsou teď zde namítány věci, proč s ní nesouhlasíme a proč jí nemůžeme dát svůj souhlas, tady seděla, poslechla si to a odpovídala (...) Teď je ta doba, kdy můžeme reagovat, právě proto, že ta rozprava je otevřená, tak tady sedí jeden ministr, ministr kultury... Je to výsměch,“ uvedla Peštová. Poslanec Karel Haas (ODS) namítal, že vláda nežádala o důvěru, ale opozice jí opětovně chce vyslovit nedůvěru. „A to je v uvozovkách váš institut z vaší strany a vláda tento institut poslouchat nemusí, když to řeknu úplně jednoduše,“ odvětil Haas.

Lang: Pryč s Rakušanem, Stanjurou i Válkem

Poslanec Hubert Lang (ANO) se tázal, zda se najde 10 koaličních poslanců, kteří budou mít „koule na to, aby se přidali k nám, k opozici“. „Během dvou let vlády Petra Fialy se zde setkáváme bohužel již potřetí při pokusu o vyslovení nedůvěry této vládě. Již toto samo o sobě je z mého pohledu obrovskou ostudou a nepěknou vizitkou vlády Petra Fialy,“ tvrdil opoziční poslanec.

Lang se přitom rozhodl ukázat prstem i na konkrétní ministry. „Ministr vnitra Vít Rakušan, ministr zdravotnictví Válek, ministr financí Stanjura - tito jmenovaní ministři by již dávno neměli být v této vládě. K tomu musíme mít ve vládě ještě tři další ministry navíc, jež vygenerovala tato pětikoaliční vláda, a to paní ministryni Langšádlovou - věda, výzkum, inovace; pana ministra Dvořáka, ministra pro evropské záležitosti a pana ministra Šalomouna pro legislativu. Ti již nemají opodstatnění prakticky žádné,“ dodal poslanec ANO.

Poslanec také volal po pádu vlády, vypsání předčasných voleb, případně po „k silné a výrazné rekonstrukci této vlády a odchodu více neschopných, zcela nekompetentních či aférami často i za hranou kriminalizace dotčených ministrů“. Do premiéra Fialy pak šil slovy o tom, že „trpí bájnou lhavostí“ a v obleku se snad pouští doma i do malování. 

Narážel i na kauzu Dozimetr a šifrovaný telefon ministra Rakušana. „Pro občany, to není telefon, jaký máte většinou v kapse vy nebo já, kdo nepoužíváme tyto aplikace, jsou to speciální drahé šifrované telefony (...) On si pořídí nebo je mu pořízen za 80 tisíc telefon, on s ním dvakrát volá, pak ho hodí mezi hračky dětí,“ divil se Rakušanovým slovům o tom, že telefonem volal asi dvakrát a narážel na to, že kromě něj „v Dozimetru bzučí i europoslanec z TOP 09 Pospíšil“.

Přisadila si i Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). „Na hraně kriminálních činů se navíc pohybuje hned několik zástupců vládní koalice. Kauzu Dozimetr prověřuje policie a do mafiánské sítě je zapleteno hned několik klíčových osob z hnutí STAN, ale i z dalších vládních stran,“ upozorňovala a vysvětlení, která nabízí vicepremiér Rakušan, dle ní nejsou „ani za mák uvěřitelná“.

Michálek: 7 divů babišistické opozice

Do poslanců ANO se pustil Pirát Jakub Michálek, který vytáhl „7 divů babišistické opozice“. „Div první spočívá v tom, že všechny obviňují ze lhaní, ale kvůli lhaní prohrávají jeden soud za druhým. Stačí připomenout, že předseda nebo lídr opozice prohrál soud dokonce s Miroslavem Kalouskem, symbolem korupce, jak mu říká, musel se omlouvat,“ připomněl soudem nařízenou omluvu, kterou musel vykonat Andrej Babiš.

„Prohrál i soud s Piráty, takže musel odstranit pomlouvačný tweet, ve kterém strašil migranty. Takže pět pravomocných rozsudků, kde prohrál lídr opozice soud, kde byl usvědčen ze lži, a to jsou reálná fakta,“ vypočítával Michálek.

Kritizoval i Babišova slova o nové totalitě. „Div druhý. V šestihodinovém projevu ve Sněmovně pan předseda Babiš láteří, že u nás není svoboda slova,“ kroutil hlavou Michálek. „Div třetí. Nadávají na drahé potraviny, zatímco Agrofertu rostou zisky,“ pokračoval Pirát.

„Div čtvrtý. Obviňují média ze zaujatosti, přitom jsou jediní, kteří je koupili,“ uvedl Michálek. „Div pátý je, že obviňují všechny z marných slibů a ty jejich dopadly jako hala pro Sáblíkovou,“ usmíval se Michálek nad nesplněnými sliby Babišovy vlády. „Šestý div. Piráti mají málo poslanců, ale současně všechno řídí (...) A poslední div sedmý. Neustále útočí na Evropskou unii, a přitom sosají nejvíc dotací,“ dodal Michálek.

Letocha: Opozice šíří blbou náladu

Odpoledne provázely jednání spory opozičních a koaličních poslanců, zákonodárci využívali k polemikám i krátké, takzvané faktické poznámky. Slovní půtky vyvolal projev poslance hnutí STAN Petra Letochy, který kromě jiného řekl, že opozici se daří jen obstruovat, tedy zdržovat jednání dolní komory, a šířit blbou náladu. Nedaří se jí pode něho být konstruktivní opozicí. „Myslím, že je čas teď tu blbou náladu otáčet,“ uvedl Letocha a poukázal třeba na klesající míru růstu cen. „Nebojme se poukazovat nahlas na pozitiva, když opozice poukazuje na negativa,“ řekl poslanec STAN.

„Ta blbá nálada ve společnosti je hlavně kvůli tomu, co dělá vaše vláda. My přece nebudeme chodit okolo a říkat lidem, ať se smějou, ať jsou úplně v pohodě,“ vzkázal mu Jaroslav Bžoch (ANO). Další poslankyně hnutí Jana Pastuchová označila Letochovo vystoupení za svazácky napsané bez jakékoli sebereflexe. „Jste sebestřední, nadřazení, arogantní,“ uvedla.

Letocha oponoval, že vládní tábor jen nechválil, když kriticky hodnotil nedostatečnou komunikaci kroků kabinetu. Trval ale na tom, že vláda udělala významné opatření například ke konsolidací veřejných rozpočtů, což dřívější reprezentace podle něho neřešily kvůli tomu, aby nepřišly o politické body. Obdobně jako Letocha se vyjádřil další poslanec STAN Viktor Vojtko. Vláda podle něho dělá mnoho potřebných a dobrých opatření, jejich vysvětlování tak, aby je obyvatelé vnímali kladně, se ale úplně nedaří. „Týká se to především témat, které mají dopady na občany,“ uvedl.

roxin ( 19. října 2023 05:54 )

elopapx Ten první řádek sedí, až se divím jak mohl být s takovým rozumem profesor a učit vysokoškoláky.

stoura ( 19. října 2023 05:41 )

stoura ( 19. října 2023 05:40 )

qtek: Měl jste napsat,že do práce nepřišli hlavně ti fialoví a jejich poskoci

Jirik-ta ( 19. října 2023 05:38 )

Jirik-ta ( 19. října 2023 05:37 )

známé pořekadlo Květy Fialové 💖

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa