Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hradní špičky si zvedly platy: Berou až 100 tisíc! Odpovídá to rozsahu práce, zní z kanceláře

Autor: ČTK, DVL - 
13. října 2023
16:16

Podle informací, které získal web iDnes, si vysocí představitelé Hradu navýšili své platy. Částku 100 000 Kč začnou nově pobírat například ředitelé odboru protokolu či financí a dosáhla na ni i tisková mluvčí prezidenta Markéta Řeháková, která však na konci října ve funkci končí. Kromě toho Hrad zavedl i nové odbory.

Vysocí představitelé Hradu si podle informací webu iDnes v tichosti zvedly platy, píše zpravodajství CNN Prima News. Informace získal iDnes díky žádosti a zákonu o svobodném přístupu k informacím.

Zvýšený plat pobírají od září ředitelé odboru protokolu či financí v prezidentské kanceláři. Na tuto částku dosáhla i mluvčí Hradu Markéta Řeháková, která po dohodě opustí funkci mluvčí prezidenta na konci října 2023. Předešlý mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček přitom podle iDnesu pobíral plat 82 490 Kč.

„Údaj o výši měsíčního platu bývalého mluvčího nevypovídá o skutečném příjmu. Ten ovlivňují například i odměny. V této souvislosti upozorňujeme, že letos do dnešního dne nebyly žádné odměny současným vedoucím zaměstnancům vyplaceny,“ sdělil tisku Karel Čapek z odboru komunikace kanceláře prezidenta.

Podle úřadu navýšení platového ohodnocení odpovídá rozsahu a náplni práci na těchto postech. „Nejde o plošné zvyšování, ale spíš o postupné přidávání některým ředitelům, kteří přišli s Petrem Pavlem,“ řekl pro MF DNES člověk obeznámený s děním na Hradě. 

Krátce po inauguraci Petra Pavla bral ředitel odboru protokolu přibližně 78 500 Kč a v září částka činila plat 100 000 Kč. Ředitel finančního odboru si přilepšil jen o pár tisíc z původního platu činícího částku 96 160 Kč. 

Kromě toho na Hradě vznikly i nové odbory, například odbory informačních technologií či řízení lidských zdrojů. Podle Hradu byla nová organizační struktura kanceláře prezidenta přijata kvůli lepší efektivitě řízení organizace, napsalo iDnes.

Zatím nedošlo k výrazným změnám v platu kancléřky Jany Vohralíkové. Ta pobírá měsíčně 157 070 Kč. Stejný plat měl i její předchůdce Vratislav Mynář

Změny v platech i ve Sněmovně 

Platy vrcholných politiků patrně zůstanou příští rok v podstatě na letošní úrovni. Stagnace bude důsledkem změny výpočtu, jak ji dnes schválila Sněmovna ve vládním konsolidačním balíčku. Pokud by zůstal v platnosti nynější zákonný vzorec, meziroční růst platů politických představitelů by zřejmě o něco přesáhl šest procent.

Například plat řadového poslance a senátora by se zvýšil pravděpodobně o 6500 korun na 108.900 korun měsíčně a prezidenta o 21.700 korun na 362.900 korun. Vyplývá to z propočtů ČTK z předběžného údaje statistiků o průměrné hrubé měsíční nominální mzdě na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství za loňský rok, od níž se budou platy vrcholných politiků příští rok odvíjet.

jajas ( 15. října 2023 08:19 )

Koaliční spolek, když byl v opozici, jasně věděl (alespoň to sdělovali občanům před volbami), co tady bylo špatně...... a to jak ve vládě tak i na Hradě...proto se celou dobu, než vstoupli do vlády a na Hrad, připravovali, jak vše změní tak, aby bylo vše správně a v pořádku.....no a teď to vidíme a cítíme i na "vlastní životy", jak si své vládnutí představovali. Jak do vlády tak i na Hrad se dostali ti "správní", kteří si ví ve všem rady a vše co dělají, dělají "od srdce".....Co men se týká, tak ty poměry na Hradě mně tedy "dos­taly"­....­.pros­tě tragédie...

Hoonza ( 15. října 2023 07:58 )

Jednou jeden premiér tvrdil že jeho asistentka dře jako kůň a tak asi všichni s navýšením dřou jako koně. No ten premiér brzo skončil, tahle sebranka by měla taky.

UFO1 ( 15. října 2023 06:33 )

Podepsat důchody a zvýšit si platy, pokračuje éra MZ?

Staroduchodce ( 14. října 2023 18:49 )

A máte to! To nemůžou dělat žádní hlupáci, ale chytří zloději.

9876543 ( 14. října 2023 16:48 )

Je to vylízaná palice...ostatně má to v nicku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa