Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

NERV o vládním šetření: Kabinet snižuje schodky rychleji, než sám chtěl. Balíček pomůže

Autor: ČTK - 
4. října 2023
21:19

Tempo konsolidace veřejných financí je dostatečné a sociálně únosné. Po jednání Národní ekonomické rady vlády (NERV) to řekl novinářům její koordinátor David Havlíček. Vláda podle něj zhruba ze 70 až 80 procent promítla návrhy rady týkající se daní do svého ozdravného balíčku. Ten vnímá rada pozitivně, uvedl. Podle dřívějšího vyjádření vlády by balíček měl v příštím roce zlepšit saldo veřejných financí o 97,7 miliardy korun. Rozpočet na příští rok počítá se schodkem 252 miliard korun, pro letošní rok je plánováno 295 miliard korun.

„V roce 2020 jsme měli deficit 5,7 procenta HDP, příští rok to bude pouze 2,2 procenta,“ řekl Havlíček. Vláda podle něj jde ve snižování schodku rychlejším tempem, než si vytyčila v programovém prohlášení. Poznamenal, že se dříve očekával dluh pod třemi procenty HDP. Kabinet Petra Fialy (ODS) čelil krizovým situacím, jako byly dozvuky pandemie koronaviru nebo vysoká inflace.

Návrh rozpočtu pro příští rok už zahrnuje opatření z konsolidačního balíčku, který je ve Sněmovně před konečným schvalováním. Podle dřívějšího vyjádření vlády by balíček měl v příštím roce zlepšit saldo veřejných financí o 97,7 miliardy korun. V opačném směru ale působí některé nové povinné výdaje, zejména zavedení minimálních nákladů na obranu ve výši dvou procent hrubého domácího produktu (HDP). Balíček čelí kritice opozičních poslanců, jejich úpravy směřují například k zachování nynější výše některých daní místo jejich navrhovaného růstu. Závěrečná sněmovní debata k balíčku má pokračovat ve středu 11. října.

Po jednání ekonomické rady vystoupil také ministr dopravy Martin Kupka (ODS). S členy NERV podle něj diskutoval o financování klíčových staveb. Cílem vlády je nalézt prostředky, aby se rozjely stavby dálnic nebo železničních koridorů, uvedl s tím, že představil mix finančních nástrojů, které bude muset ČR využívat. „Začínáme pracovat na novém nástroji pod Národní rozvojovou bankou, který by umožnil spojit národní peníze, prostředky EU a soukromý kapitál a využít je k tomu, aby klíčové dopravní stavby mohly vyrůst,“ řekl. Podotkl, že NERV dlouhodobě podporuje takzvané PPP projekty, tedy zapojení soukromého kapitálu do staveb infrastruktury.

Vláda podle Kupky nechystá další nové konsolidační balíčky. „Konsolidaci bylo nezbytné udělat, ale zároveň hledíme na to, aby ČR mohla investovat,“ dodal.

Národní ekonomická rada vlády je odborným poradním orgánem kabinetu. Její členové především z řad ekonomů mají navrhovat parametry reforem klíčových veřejných systémů, které mají vliv na veřejné finance a jejich transparentnost.

Video  Stanjura představil základní parametry rozpočtu 2024. Škrtat se budou i dotace.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

krapotkin ( 10. října 2023 11:00 )

Balíček je podvod. Zatím z něj zůstalo zdražení všeho pro lidi, ale nějak není vidět, že by byly zrušeny zbytečné ouřady, vykopnuti zbyteční ouřadové (a když, tak už mají nachystanou rafiku jinde), protže jde většinou o bývalé komouše a jejich f***any a ti poctivě makat nebudou.

zkzkz ( 10. října 2023 09:50 )

Lháři a zloději

Jirik-ta ( 5. října 2023 03:45 )

a zima bude zase mírná - odběr energií bude zřejmě nižší a tzn. 😢

Jirik-ta ( 4. října 2023 21:47 )

"Síkelův kontroverzní obchod zpečetěn: ČEPS získal NET4GAS. Za 5 miliard koupili 33 miliard dluhů!"
"Síkela přiznal, co způsobí vládní krok: Elektřina pro domácnosti zdraží! A schytal to za NET4GAS"
vždyť se nám smějou do očí. 🧣👘

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa