Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kauza Dozimetr dostihla i ANO: Mračková jezdila v kampani autem stíhaného podnikatele Nemraha

Autor: ČTK - 
4. října 2023
16:42

Podnikatel Zakaría Nemrah, který je spolu s dalšími lidmi stíhaný v korupční kauze Dozimetr, zapůjčil poslankyni ANO Janě Mračkové Vildumetzové pro kampaň před volbami v roce 2021 osobní auto. Politička informaci webu Neovlivní.cz potvrdila, šlo podle ní o placenou službu, kterou zařizoval její manžel. Server ale uvádí, že podle policejních odposlechů Nemhrah političce řekl, že za auto nebude nic platit. Doklad o zaplacení manžel Mračkové Vildumetzové nemá. Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes po jednání vlády řekl, že by ANO mělo záležitost vysvětlit.

Policisté podle Neovlivní.cz zachytili telefonát mezi Nemrahem a jeho partnerkou, která mu řekla, že pro Mračkovou Vildumetzovou zařídila auto. Následně to podnikatel političce ANO volal. „Nemrah telefonuje Janě Mračkové Vildumetzové, že má auto natankované. Nebude platit nikomu nic. Se smlouvou parkuje auto u nich před barákem,“ cituje server z policejního vyhodnocení odposlechu.

Politička, která je stínovou ministryní vnitra ANO, zápůjčku vozu potvrdila. „Podotýkám, že to bylo v době, kdy p. Nemrah nebyl trestně stíhán a potkával se s řadou politiků,“ uvedla. Vše podle ní zařizoval její manžel, který se s podnikatelem Nemrahem znal. Mračková Vildumetzová tvrdí, že za zapůjčení auta zaplatila. To potvrdil i její manžel Jan Mraček. Na žádost serveru o předložení dokladu o zaplacení ale uvedl, že ho nemá. „Platba proběhla mezi námi jako dvěma fyzickými osobami a doklad po třech letech opravdu nemám,“ uvedl Mraček. Podnikatel Nemrah nechtěl věc komentovat.

Mračková Vildumetzová loni v září rezignovala na funkci místopředsedkyně Sněmovny. Učinila tak poté, co vyšlo najevo, že obviněný Zakaría Nemrah byl svědkem na její svatbě a je kmotrem jejího dítěte. Politička se hájila tím, že Nemrah byl kamarád jejího muže a neřešila s ním žádné pracovní věci.

Základem kauzy Dozimetr je stíhání skupiny kolem podnikatele Michala Redla, o níž policisté tvrdí, že systematicky obsadila klíčové pozice v pražském dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení. Cílem Redlovy skupiny bylo podle kriminalistů získání úplatků od firem, které zvítězily v tendrech. Vedle dopravního podniku se případ dotýká také Všeobecné zdravotní pojišťovny či zakázek Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje.

Kvůli kauze Dozimetr žádá předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš odvolání vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Z mediálních informací podle expremiéra vyplývá, že podle policie byla předvolební kampaň hnutí STAN financována z korupčních peněz spjatých s kauzou Dozimetr.

9876543 ( 5. října 2023 10:57 )

Proč najednou takový humbuk...To se Jurečka teprve probral?Proč nepožadoval vysvětlení od Rakušana,..že ještě sedí na vnitru?když je STAN namočená v DOZIMETRU..a stále se jen mlčí.
Mračková jela autem, a neměla tušení nic v té době s DOZIMETREM nebylo.A nevěřím že by Mračková v něčem takovém jela.

poky-f ( 4. října 2023 20:56 )

qtek ( 4. října 2023 20:04 )

jistě bude snadné položku najít ve výpisu z osobního účtu a také v nákladech na transparentním předvolebním účtu hnutí ANO

RASPUTIN ( 4. října 2023 19:52 )

KLandry už se natírají

Jirik-ta ( 4. října 2023 18:57 )

strany národní fronty by měly opustit parlament a odstěhovat se do usa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa