Soud sjednanou dohodu o vině a trestu schválil, neboť ji nepovažuje za nesprávnou nebo nepřiměřenou z hlediska souladu se zjištěným skutkovým stavem nebo z hlediska druhu a výše navrženého trestu (…). Soud nezjistil, že by došlo k závažnému porušení práv obžalovaných při sjednání dohody o vině a trestu,“ konstatovala soudkyně Kateřina Vltavská.

Karím Nemrah souhlasil s desetiměsíční podmínkou se zkušební dobou na 15 měsíců a také s pětiletým zákazem činnosti u bezpečnostních sborů. Zakaría Nemrah přijal půlroční podmíněný trest odložený na zkušební dobu jednoho roku, pokud soud dohodu schválí, zaplatí také 25 000 korun na pomoc obětem trestných činů. Oba obžalovaní ani jejich obhájci se dnešního vyhlášení rozhodnutí nezúčastnili.

Nemrahovým hrozilo maximálně pětileté vězení. „Obecně u netrestaných pachatelů se nepodmíněné tresty zvažují jen v závažnějších případech. Ty jsou určené právní kvalifikací a sazbou trestu odnětí svobody. V tomto případě sazba odnětí svobody nebyla taková, aby soud musel uvažovat o ukládání nepodmíněných trestů,“ řekl státní zástupce Pavel Prygl po vyhlášení rozhodnutí novinářům.

Podnikatel Zakaría Nemrah podle obžaloby mezi lety 2021 a 2022 ve dvou případech navedl svého bratra, aby pro něj v policejní databázi prolustroval SPZ tří vozidel. Karím Nemrah pak v jednom případě pod smyšlenou legendou požádal o lustraci svého kolegu, který měl k dispozici zařízení s dálkovým přístupem do databáze, v druhém značku prověřil ze služebního počítače.

Karíma Nemraha pak žalobce viní ještě z toho, že v srpnu 2021 požádal jiného policistu o prověření dalších tří SPZ, a to pod záminkou, že ho testují policisté z hospodářské kriminálky, kam měl muž nastoupit. Informace ale policista nezjistil, šlo totiž o vozidla, u kterých bylo nutné pro lustraci podat písemnou žádost.

Hlavní líčení sice ve středu začalo čtením obžaloby, státní zástupce i obhájci obžalovaných ale následně uvedli, že mají zájem o uzavření dohody o vině a trestu. „To, co je uvedeno v obžalobě, my pokládáme za nesporné,“ řekl obhájce Zakaríi Nemraha Tomáš Kaiser. Soudkyně proto jednání přerušila, po necelé půlhodině se obě strany dohodly. V pátek pak Obvodní soud pro Prahu 8 dohodu definitivně schválil.

V hlavní větvi kauzy Dozimetr bylo kromě Zakaríi Nemraha obviněno víc než deset lidí. Policisté tvrdí, že organizovaná skupina v čele s podnikatelem Michalem Redlem systematicky obsadila klíčové pozice v pražském dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Jedním z obviněných je i někdejší vlivný pražský politik Petr Hlubuček (dříve STAN).

Video
Video se připravuje ...

Exnáměstka Hlubučka pustili v úterý 30. srpna z vazby Aktu.cz

Fotogalerie
22 fotografií