Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Sněmovna zakončila schůzi kratomem: Podpořila jeho regulaci, k dostání nebude v automatech, ale specializovaných obchodech

Autor: ČTK - 
26. září 2023
23:01

Sněmovna dnes podpořila navrhovaná pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Cílem poslanecké novely je zejména ochránit před těmito látkami děti, nyní žádná regulace neexistuje. Předloha, k níž vláda vznesla navzdory souhlasnému stanovisku na dvě desítky připomínek, nyní zamíří k posouzení do zdravotnického výboru. Čekají ji pravděpodobně širší úpravy, na což bude mít výbor 90 dnů místo obvyklých 60.

Projednáním novely o návykových látkách nynější schůze Sněmovny skončila. Ve středu budou poslanci v mimořádné schůzi, na níž se vrátí k závěrečnému schvalování sporného konsolidačního balíčku.

Novela skupiny poslanců z pětice koaličních stran a opozičního ANO například zakazuje prodej výrobků s psychoaktivními účinky dětem a prostřednictvím automatů, i reklamu na ně. K dostání by mohly být výhradně ve specializovaných prodejnách, v případě prodeje on-line by prodejce musel ověřit věk kupujícího, jako je tomu například u alkoholu a u tabákových výrobků. Za prodej dětem by hrozil trestní postih. Přes internet by nebyl možný přeshraniční prodej výrobků s psychoaktivními účinky, vývoz by podléhal povolení.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že jeho úřad souhlasí se směřováním předlohy, zároveň ale podle něho obsahuje různá úskalí. Ministerstvo se podle něho přiklání například k úplnému zákazu internetového prodeje i vývozu do ciziny. „Návrh je třeba upravit tak, aby splnil účel,“ zdůraznil ministr.

„Legislativně je zákon zpracován velmi nekvalitně, ale nebudeme ho blokovat, protože určitě všichni chceme, aby například kratom nebyl dostupný mládeži a dětem,“ uvedla za SPD poslankyně Karla Maříková. Lidovec Tom Philipp za předkladatele uznal, že předloha obsahuje několik „poměrně závažných“ chyb, ve spolupráci s ministerstvem se podle něho chystá celkový pozměňovací návrh. Poslanec ANO Marek Novák označil návrh zákona za zmetek. Neuspěl ale s požadavkem, aby jej Sněmovna vrátila k přepracování.

Kriticky se k předloze stavěl Kamal Farhan (ANO), podle kterého vytváří korupční prostředí a záležitost komercionalizuje. Legalizuje další skupinu látek, které mohou mít záporné zdravotní i společenské dopady, míní. „Regulace bude muset být výrazně větší,“ uvedl David Kasal (ANO), jenž patří do skupiny předkladatelů.

Výrobci a prodejci by se museli podle novely registrovat u úřadu vlády. K registraci by se vázal poplatek až 100.000 korun, úřad by jej vybíral každý rok. Výroba by podléhala kontrole kvality. Novela také předpokládá povinné uvádění účinků a doporučeného dávkování na obalech.

Látky jako kratom mohou mít v malém množství léčivé účinky, ve velkých dávkách utlumují. Prodávají se jako oleje, tinktury, tablety či prášek. Ministerstvo zdravotnictví už navrhovalo jejich zákaz kvůli dostupnosti dětem. Vláda však v červenci kratom ani kanabinol HHC na seznam zakázaných látek nezařadila. Odborníci doporučovali stanovit pro prodej a kontrolu takovýchto substancí jasná pravidla.

Novela předpokládá vznik dvou seznamů pro látky s psychoaktivními účinky. Jeden by se týkal látek, které by bylo možné uvádět na trh se zákonnými omezeními. Druhý by se týkal látek s neznámým rizikem pro zdraví. Mohly by se využívat jen pro výzkumné účely. Seznamy by stanovovala vláda svým nařízením. V případě objevení se nových látek by se tak nemusel měnit zákon.

Předkladatelé zdůvodnili potřebu regulace rostoucí nabídkou a mírou užívání kratomu nebo konopí s nízkým obsahem THC a produktů z nich, které jsou dostupné široké veřejnosti včetně nezletilých, a to i prostřednictvím internetu nebo prodejních automatů. „Paradoxně i individuální prodejci, kteří by měli zájem omezit dostupnost svých produktů nezletilým nebo adekvátně informovat zletilé uživatele, tak za současného stavu legislativy učinit nemohou z důvodu možné kolize s potravinářským právem nebo správními předpisy na ochranu spotřebitele a souvisejícího zákazu diskriminace,“ stojí v důvodové zprávě.

Video  Expert o boji proti závislostem: Prohibice není řešení, je to krutý sociální experiment  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Jirik-ta ( 27. září 2023 15:11 )

rudá záře

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa