Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vobořil navrhl regulovaný trh s kokainem. Babiš chce jeho hlavu, Jurečka běsní: „Česko není Mexiko“

Autor: simao, ČTK - 
22. září 2023
16:16

Šéf vládních lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL) míní, že národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil svými návrhy na zavedení regulovaného trhu s některými látkami neplní zadání vlády. Chce o něm debatovat ve vládní koalici. Řekl to dnes novinářům. Vláda na konci srpna souhlasila s regulací prodeje některých látek jako kratom. Vobořil chystá zákon o regulovaném trhu s konopím s pravidly pro prodej, licence, danění či pěstování. Tento týden v rozhovoru serveru iDnes.cz odpovídal i na dotaz, zda by regulovaný trh mohl fungovat třeba i u kokainu. Opoziční lídr Andrej Babiš (ANO) žádá premiéra Petra Fialu (ODS), aby Vobořila okamžitě odvolal.

Národní protidrogový koordinátor Vobořil v rozhovoru pro iDnes.cz uvedl, že si myslí, že by regulovaný trh s kokainem fungovat mohl. Dodal, že jednotlivé látky by se ale měly regulovat podle rizikovosti. To ve svém programovém prohlášení píše i vláda. 

„Budu chtít na koaliční úrovni otevřít debatu, jestli s takovýmito postupy a takovýmito nápady pan protidrogový koordinátor plní zadání vlády. Já si myslím, že v tento okamžik neplní,“ uvedl vicepremiér Jurečka.

Vobořilův rozhovor označil za velmi nešťastný. „On nemluví za sebe, on je protidrogový koordinátor, který je vládním protidrogovým koordinátorem,“ řekl šéf vládních lidovců.

Babiš: Vobořil musí okamžitě skončit

„Pane premiére, já vás žádám, abyste okamžitě odvolal z funkce pana Vobořila,“ rozlítil se opoziční Andrej Babiš (ANO).

„Já vím, že vaše pětikoalice používá kokain do různých otvorů těla, to jsme se naučili od vás,“ doplnil urážlivě. „My nechceme tady drogy, my nechceme, aby naše děti braly drogy. Pan Vobořil skončil, když já jsem byl premiér. Proč? Protože on byl koordinátor, že byl stále na konferencích, samé služebky. Stále konference. A fandí drogám,“ čílil se Babiš.

Jurečka: Nejsme Mexiko ani Bangladéš

Návrh na stanovení pravidel pro regulovaný trh s konopím považuje i Jurečka za „velmi diskutabilní“ bez znalosti rizik, která z něho mohou plynout.

„Protidrogový koordinátor začíná už potom říkat, že by o něčem podobném uvažoval v případě kokainu a podobně. My tady nemáme být ani žádné Mexiko, ani Bangladéš, ani prostě žádná země, kde drogy populaci a především mladší lidi výrazně decimují,“ uvedl Jurečka.

Dodal, že si nepřeje „žádnou kriminalizaci dědečků a babiček“ kvůli pěstování rostliny pro vlastní léčbu.

Vláda ve svém programovém prohlášení píše, že regulace návykových látek bude odpovídat míře jejich škodlivosti. Kabinet uvádí, že při řešení problematiky závislostí chce uplatňovat politiky podle „vědecky ověřeného a vyváženého konceptu prevence rizik a snižování škod“.

Plán boje proti závislostem s opatřeními do konce roku 2025 schválil Fialův kabinet letos koncem dubna. V materiálu počítá se zavedením přísně regulovaného trhu s konopím. Pravidla jeho nastavení připraví skupina expertů. Vobořil dlouhodobě poukazuje na to, že při důsledné regulaci je možné výrobu, distribuci a prodej kontrolovat. Účinnější je pak i prevence. Už dřív řekl, že díky kontrolovanému trhu by stát mohl na daních také ročně získat miliardy korun.

Video  Expert o boji proti závislostem: Prohibice není řešení, je to krutý sociální experiment.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jajas ( 22. září 2023 20:22 )

e.lesanova ( 22. září 2023 19:15 )

Vobořil by měl být za podobné tlachy trestně stíhán, u nás by bylo jedině ku prospěchu věci potřeba radikálně zvýšit tresty za užívání drog, po revoluci si tu drogové mafie naprosto bez omezení udělaly své hřiště, neznám pomalu mladého člověka, který by je nezkusil. Máme nekonečnou řadu dětí, mládeže na drogách, zničené rodiny, životy

jajas ( 22. září 2023 19:11 )

Jako by těch návykových látek nebylo dost......tak ještě kokain, který je jednou z nejdvrdších drog, spolu s pervitinem je považován mezi nejnávykovější návykové látky na světě. Kokain je surovinou pro výrobu cracku určeného ke kouření. By mne zajímalo, jak by toto chtěl regulovat. Přece moc dobře víme, že pokud někdo má zájem, tak žádná regulace nefunguje.
Ten chlap je buď sjetý nebo nemá co na práci a podle mne by se měla tato "funkce" zrušit. Člověk se nestačí divit, co za blbci sedí na takových místech a jsou placeni z daní obča­nů..­..ne­uvěři­telné!

krapotkin ( 22. září 2023 19:10 )

Třeba je z toho běsnění konečně trefí šlak.

jajas ( 22. září 2023 18:57 )

To má z toho, jak sám sobě "reguloval" příjem kokainu.... ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa