Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

ANO chce Rakušanovu hlavu, hrozí hlasováním o nedůvěře. Fraška, kroutí hlavou šéf vnitra

Aktualizováno -
26. září 2023
16:04
Autor: ČTK, Mii - 
26. září 2023
14:14

Pokud premiér Petr Fiala (ODS) bude nadále držet ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) ve vládě, poslanci opozičního hnutí ANO do konce příštího týdne sesbírají podpisy a vyvolají hlasování o nedůvěře kabinetu. Na dnešní tiskové konferenci to oznámila předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. Fiala podle ní i předsedy ANO a expremiéra Andreje Babiše dosud bagatelizoval informace portálu iDNES.cz, že Rakušan měl šifrovaný telefon. Rakušan uvedl, že telefon měl po posledních sněmovních volbách kvůli obavám z odposlechů, ale prakticky ho nevyužíval. Podle Fialy vlastnictví šifrovaného telefonu není důvodem pro odstup člena vlády, Rakušan výzvu označil za frašku.

Babiš podle Schillerové vyzval a ještě vyzve Fialu k jednání, prostor k řešení situace podle ní je. „Pokud premiér bude Víta Rakušana stále držet ve funkci, tak do konce příštího týdne sesbíráme podpisy a vyvoláme hlasování o nedůvěře vládě,“ řekla.

Poslanecký klub ANO se na tom podle ní shodl jednomyslně. Vzhledem ke sněmovní koaliční většině je pravděpodobné, že pokus o svržení kabinetu by nebyl úspěšný. Fialova vláda by mu čelila potřetí.

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda dnes na tiskové konferenci řekl, že hlavním výsledkem případného hlasování o nedůvěře by byla především ztráta zhruba jednoho a půl jednacího dne. „Výsledky jsou jasné předem, koalice si s tím dokáže poradit. Považoval bych to v této chvíli za zbytečné,“ řekl.

Pro hnutí ANO je podle Babiše zásadní, aby Fiala pochopil, že Rakušan je největším nebezpečím pro občany i koaliční vládu. Opoziční subjekt je přesvědčen o tom, že ministr vnitra byl nějakým způsobem součástí organizovaného zločinu v kauze Dozimetr, řekl Babiš. Rakušan podle expremiéra dlouhodobě předvádí mafiánské praktiky, má střet zájmů a na pozici nastoupil s cílem přikrýt zločineckou skupinu.

Fiala se Rakušana zastal

„Vlastnictví šifrovaného telefonu není nelegální ani nemorální a nemůže být důvodem pro odvolání člena vlády. Opozice má samozřejmě právo vyvolat jednání o nedůvěře vládě a já jsem poslední, kdo by jí to chtěl upírat. Počty poslanců ve Sněmovně ale voliči určili jasně. Tento krok opozice by tak neměl žádný dopad kromě toho, že by opět zkomplikoval práci Sněmovny, která stojí před schvalováním ozdravného balíčku,“ uvedl Fiala.

Rakušan považuje výzvu za frašku v podání předsedy hnutí Andreje Babiše a dalších zástupců ANO. „Od počátku se snažil, aby mě spojil s kauzou Dozimetr a zbavil se mě na ministerstvu vnitra. Beru to jako poklonu své práci. Jejím výsledkem je mimo jiné to, že policie pracuje profesionálně a bez politických tlaků, takže ten, kdo je zapojený do Dozimetru, je dnes obviněný. Já ne,“ napsal Rakušan ČTK.

Reálné podezření z odposlouchávání

Server iDNES.cz napsal, že Rakušan požádal o šifrovaný telefon po volbách do Sněmovny na podzim roku 2021 tehdejšího místopředsedu hnutí STAN a dlouholetého uživatele zařízení Stanislava Polčáka. Rakušan řekl, že telefon v podstatě nepoužíval mimo jiné proto, že po nástupu do funkce ministra vnitra disponuje jiným zabezpečeným způsobem komunikace. Zařízení si pořídil kvůli „reálnému podezření“, že někdo odposlouchává prostory kanceláře. Informace ze schůzek v kanceláři se podle něj dostávaly velice rychle do veřejného prostoru, ačkoliv u nich bylo minimum lidí.

Rakušan na webu STAN o víkendu doplnil, že při skládání vlády panovaly obavy ze špehování ze strany bezpečnostní divize Agrofertu, který patří do Babišových svěřenských fondů. Babiš to dnes označil za sprostou a úmyslnou lež. „Doufám, že policie už začala konat, protože pan Rakušan páchá trestnou činnost a poškozuje práva jiných subjektů,“ uvedl.

stoura ( 6. října 2023 05:15 )

Jaroslav Vašíček ( 27. září 2023 15:11 )

Starodůchodče, že jsi byl,když ne komunista tak alesoň svazák? Já jsem nebyl ani svazák a stálo mě to maturitu, PTP,šikanu dětí při přijímaní na školy,persekuci a šikanu rodiny,ale nelituji toho. Stále jsem si zachoval rovnou páteř. A za to to stojí A jsem rád,že moje děti jdou v mých šlépějích. A ještě něco.Dbám na slova mé zemřelé maminky,která mě učila:"když nemůžeš někoho nebo něco pochválit, tak mlč.

Jaroslav Vašíček ( 27. září 2023 14:52 )

Já jsem také starodůchodce. Mám za sebou PTP, řadu výslechů na estébárně,výhazov ze školy,persekvovanou rodinu,ale takové hovadiny, co píšeš ty" kolego "starodůchoce jsem už hodně dlouho nečetl. A to jsem pilný čtenář.

Jaroslav Vašíček ( 27. září 2023 14:42 )

Jesanovo ty máš čistý štít? Že ne! Vypadáš na zakukleného bolševička
!

Jaroslav Vašíček ( 27. září 2023 14:39 )

Ten fialopvý sliz je opravdu hnusný sliz!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa