Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pavel na jižní Moravě: Procházka jeskyní i propastí Macocha, speciální brož pro první dámu a slova o konsolidačním balíčku

Aktualizováno -
26. září 2023
22:55
Autor: ČTK, krajští redaktoři - 
26. září 2023
10:35

Prezident Petr Pavel dnes s manželkou Evou zahájil dvoudenní návštěvu Jihomoravského kraje v Brně jednáním s vedením kraje, města i zástupci firem. Pak vyrazil na Blanensko, kde navštívil jeskyni a propast Macocha. Kraj si pro prezidentský pár připravil speciální dary - první dáma dostala ručně vyráběnou brož ve tvaru kytice od místní designérky a Pavel si odnáší sadu 12 vín od jihomoravských vinařů. Večer promluvil o konsolidačním balíčku, volbách na Slovensku nebo kandidátovi na ústavního soudce Pavlu Simonovi. 

Kroky vlády Petra Fialy (ODS) nejsou podle prezidenta Petra Pavla tak razantní, jak by bylo s ohledem na konsolidace veřejných peněz potřeba. Konsolidační balíček by měl být tvrdší, než vláda plánuje. Prezident Petr Pavel to dnes uvedl na debatě v blanenském kině. Vláda ale podle něj podniká nutné kroky, které by měla zodpovědná vláda podnikat. Sporný konsolidační balíček nyní posuzuje Sněmovna. Prezident dosud neuvedl, zda ho podepíše.

„Vláda žije v politické realitě a ne vzduchoprázdnu. Máme velkou debatu o konsolidačním balíčku, který už teď vyvolává tolik kontroverzí, že vláda asi nenajde vůli, aby příští rok přišla s dalším balíčkem. Ale jinak to nepůjde,“ řekl Pavel. Za rozumnější by považoval udělat balíček tvrdší a lidem vysvětlit, že příští dva roky budou obtížné, než prosazovat mírnější opatření, která ale potrvají několik let.

Prezident dnes na debatě Seznam Zpráv v blanenském kině reagoval také na dotazy z publika, které mířily k celostátní politice. Uvedl například, že nyní už není takovým tématem to, že by si politici měli snížit plat. „Jsem příznivcem osobního příkladu. Pokud si budeme razantně utahovat opasky, musíme v tom jít příkladem. Ale platy a důchody stále rostou, vláda cítí, že nemůže zatáhnout za záchranou brzdu tak razantně,“ doplnil.

Vyjádřil se také k novele zákoníku práce. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce spolu s ministrem práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a poslancem Vítem Kaňkovským (KDU-ČSL) předložit ve zrychleném projednávání do Sněmovny novelu zákoníku práce, která zruší nedávno schválené navýšení přesčasové práce lékařů. Pavel to označil za vytloukání klínu klínem. Směrem k vládě také zkritizoval, když jedná na poslední chvíli, jako v případě důchodové reformy. Prezident vládní novelu přes výhrady podepsal, nicméně bylo to v termínu, který už neumožnil její účinnost od září.

Jedna z otázek mířila také na slovenské parlamentní volby konané v sobotu. Prezident zopakoval, že výhra strany Směr Roberta Fica by se podle něj promítla do vzájemných vztahů. Zdůvodnil to postojem Fica k Rusku a Ukrajině. Pavel o možném narušení česko-slovenských vztahů v případě návratu Fica do čela slovenské vlády hovořil už minulý týden. Bývalý slovenský premiér a předseda strany Směr-SD za to českého prezidenta v neděli kritizoval, a to kvůli údajnému zásahu do kampaně.

Pavel si stojí za kandidátem na ústavního soudce Simonem

Prezident Petr Pavel je nadále přesvědčený o tom, že Pavel Simon je z hlediska odborných kvalit dobrým adeptem na ústavního soudce. Poté, co Pavel nynějšího soudce Nejvyššího soudu Simona nominoval, zazněla v médiích i odborných kruzích řada kritických hlasů, a to jak k Simonově rozhodovací činnosti, tak i k jeho propagaci čínského cvičení čchi-kung. Senát by měl o návrhu rozhodovat na schůzi, která začne 18. října.

„Jsem přesvědčen o tom, že z hlediska odborných kvalit doktor Simon splňuje kritéria. Jestli projde v Senátu, to je druhá věc,“ uvedl Pavel při návštěvě Brna.

Setkání s brněnskou primátorkou Vaňkovou a britským velvyslancem Fieldem

Pavel s manželkou Evou přijel kolem 10:30 ke krajskému úřadu v Brně. Prezidenta zde přivítali hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) a několik příznivců. U nich se prezident krátce zastavil a jedné z žen podepsal poštovní známky se svým portrétem. Následně spolu s hejtmanem odešel na debatu s vedením kraje a brněnskou primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS). Po jednání měl Pavel spolu s manželkou naplánovaný oběd s manželi Grolichovými.

Panu prezidentovi moc fandíme. Máme i jeho fotografii, kterou bych si chtěla nechat podepsat,“ řekla ČTK Veronika, jedna z těch, kteří čekali před krajským úřadem na Pavlův příjezd. Podpis se jí nakonec ale nepodařilo získat. Kvůli návštěvě prezidenta si vzala volno z práce a chce vyrazit také do Technologického parku, kde se prezident zúčastní odhalení pamětní desky česko-britské spolupráce a návštěvy krále Karla III.

Pořádné policejní manévry proběhly před rektorátem Masarykovy univerzity, kde při prezidentovu příjezdu policisté uzavřeli část ulice.

Video  TK prezidenta Pavla v Jihomoravském kraji  - ČTK
Video se připravuje ...

Na programu měl prezident setkání se zástupci firem, vedením města a kraje v Jihomoravském inovačním centru v Brně. „Pan prezident má velmi dobré povědomí o tom, jak funguje inovační politika, a to jak u nás, tak v zahraničí. My mu chceme představit některé z lidí, kteří dokázali během 20 let otočit trajektorii regionu a podíleli se na tom, že jižní Morava patří ke špičce podpory inovací v Evropě,“ řekl za inovační centrum Martin Gillár. 

V Technologickém parku si prezident Pavel i britský velvyslanec Matt Field museli počkat na primátorku Vaňkovou. Ta se momentálně musí snažit o nápravu své pověsti poté, co se na veřejnost dostala její fotka se srolovanou bankovkou v ruce a bílým práškem srovnaným do rovnoběžných čar na ploše telefonu. Prezident se zde zúčastnil odhalení pamětní desky česko-britské spolupráce a návštěvy krále Karla III.

Další setkání se starosty proběhlo v Domě přírody Moravského krasu, kde také navštívil jeskyni. Na závěr dne se zúčastnil debaty Seznam Zpráv v blanenském kině.

Video  Prezident Pavel na návštěvě Jihomoravského kraje (26.9.2023)  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Šampion v inovacích a vzdělávání

Zkraje tiskové konference s hejtmanem kraje Grolichem Pavel ocenil zejména podporu podnikání a investic do inovací v Jihomoravském kraji. „Jihomoravský kraj je šampionem v podpoře podnikání, inovací, nových technologií. Jsou tady také ale regiony, kterými svými problémy připomínají Sudety v Karlovarském nebo Ústeckém kraji,“ upozornil.

Prezident ocenil i dobrou dostupnost vzdělávacích institucí pro všechny věkové kategorie. Za vady na kráse kraje je podle něj pak zodpovědná především chybějící infrastruktura v odlehlejších částech regionu. „Pan prezident to vnímá, že Jihomoravskému kraji i jiným regionům chybí strategické stavby v dopravní infrastruktuře. Ty by si zasloužily větší pozornost státu,“ uvedl na TK hejtman Grolich.

V diskuzi s hejtmanem se pak dostal i k tomu, co momentálně trápí ochránce přírody a zemědělce. „Bavili jsme se také o problematice sucha, o možnostech zvětšení objemu zadržovacích nádrží nebo o případném oprášení projektu na výstavbu kanálu Dunaj-Odra.“ 

S Lichtenštějskem by se rád vyrovnal mimosoudně

Pavel se vyjádřil i k blížícím se státním vyznamenáním, o nichž však zatím příliš neprozradil. „Nerad bych komentoval, kdo bude nebo nebude vyznamenán. To nechám až na 28. října. Můj postoj k vyznamenání bratrů Mašínů se nezměnil, je stále stejný,“ sdělil novinářům.

K palčivé otázce týkající se sporu s Lichtenštějnskem ohledně majetku vyvlastněnému po válce prezident uvedl, že by byl nejradši, pokud by byla možnost vyřešit jej ještě mimosoudně.

„Spor s Lichtenštejnskem je dlouhodobý. Mne šlo o to, abych při jednání s lichtenštejnským princem   znal konkrétní postoj přímo od něj. Ten problém není zdaleka tak vyhraněný, jak je prezentován. Nejedná se o navrácení majetku, ale o správu a zachování kulturního dědictví pro další generace. Budu mluvit i s premiérem, jestli je prostor ještě pro mimosoudní vyrovnání. Bylo by to pro obě strany určitě lepší,“ míní česká hlava státu.

Stěhování do Lumbeho vily

Pavel se v nejbližších dnech přestěhuje do Lumbeho vily. Už dříve uvedl, že zde chtějí se ženou bydlet v pracovním týdnu. O využití vily, kterou v minulosti užívali také prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman, mluvil Pavel už po svém březnovém nástupu do funkce.

Lumbeho vila je původem pozdně klasicistní patrový měšťanský dům, který se nachází v severozápadní části pražských Hradčan v ulici U Brusnice. V objektu v minulosti bydleli zaměstnanci Hradu. Za prezidenta Václava Havla ji Hrad přebudoval na reprezentační ubytovnu pro oficiální státní návštěvy. Další přestavba z ní udělala reprezentační sídlo hlavy státu.

Hrad už dříve informoval, že velkou část prací na posledních úpravách vily pro prezidenta Pavla zajistili přímo hradní zaměstnanci, nábytek byl většinou pořízen z běžné obchodní nabídky. „Na míru byl vyroben pouze nábytek, který musel zohlednit atypickou konstrukci částí vily,“ uvedl Hrad.

Video  Petr Pavel na návštěvě Jihomoravského kraje (26.9.2023)  - Blesk: J. Nováček
Video se připravuje ...

blue_Moon ( 27. září 2023 10:02 )

Hofl veverka opět řádí jak smyslu zbavený jak se mu sáhne na jeho válečný idol!

roxin ( 27. září 2023 07:02 )

roxin ( 27. září 2023 07:00 )

Igor

roxin ( 27. září 2023 06:59 )

Uži.,

krapotkin ( 27. září 2023 02:06 )

Jestlipak musel on a jeho tlupa hlídačů zaplatit to tučné vstupné, jako důchodci, které svým podpisem okradl o 1000 Kč měsíčně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa