Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Ty ukrajinskej zm*de.“ Podplukovníkovi kvůli nadávkám na fotbale hrozí důtka i snížení výplaty

Autor: Rostislav Fridrich - 
20. září 2023
05:00

Dva měsíce trvalo vojenské policii, než prošetřila případ důstojníka Jána Kotvase. A verdikt? Za sprosté nadávky do zm*dů ukrajinskému fotbalistovi ho čeká kázeňské řízení. Z toho si může odnést napomenutí, nebo přijít o citelnou část výplaty.

Podplukovník Kotvas sprostě nadával fotbalistovi ukrajinského původu při utkání III. třídy okresu Praha-západ mezi Horoměřicemi a Velkými Přílepy. „Ty ukrajinskej zm*de, místo abys válčil, tak tady hraješ fotbal, ty m*dko ukrajinská,“ zaznělo podle zápisu z utkání z úst Kotvase, který byl funkcionářem Velkých Přílep. Zápis také uvádí, že tato slova ohodnotil sudí během zápasu červenou kartou. „Policejní orgán vojenské policie ukončil prověřování ve věci přečinu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, který mohl být spáchán pplk. J. K., a dne 18. 8. 2023 odevzdal věc veliteli Posádkového velitelství Praha ke kázeňskému projednání,“ napsala Blesku mluvčí VP Kateřina Mlýnková.

Čtyři možnosti

„Věc se bude rozhodovat dle paragrafu 53 zákona o vojácích z povolání,“ dodala Mlýnková. To znamená, že Kotvasovi hrozí jedna ze čtyř možností potrestání: napomenutí, důtka, výstraha pro neodpovědný výkon služby, nebo snížení služebního platu až o 15 % po dobu až šesti měsíců. Mzda podplukovníka armády podle platových tabulek v současnosti činí 71 710 korun hrubého měsíčně. Pokud by Kotvasovi byl snížen plat, mohl by až na půl roku přijít i o 10 757 korun každý měsíc. To dělá za půl roku téměř jeden celý měsíční plat.

Ještě fotbalová disciplinárka

Kvůli svému působení mezi fotbalovými bafuňáři může Kotvasovi hrozit ještě jeden ortel. Kromě Vojenské policie incident řeší i okresní fotbalová disciplinárka. Toto řízení ale bylo donedávna přerušeno kvůli souběhu trestního a disciplinárního řízení. „Teď už ten souběh není. Ale nemám informaci, kdy konkrétně disciplinárka v této věci rozhodne,“ řekl Blesku sekretář okresního fotbalového svazu Mikuláš Zbořil. Kotvas ovšem už v červnu svou vinu popřel. A to při jednání v sídle krajského svazu fotbalové asociace.

Video  Výsadek dvanácti vojáků a čtyř zdravotníků přímo uprostřed hlavního města  - Blesk
Video se připravuje ...

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

Zobrazit celý online

turista.z. ( 20. září 2023 21:41 )

Petr Baf.. Jsi normalni vyrovnany ćlovek..

bizon_pepa ( 20. září 2023 16:58 )

Měl pravdu. Kdyby táhnul zpátky, tak by volodymír neměl problémy s mobilizací. Jako fotbalista evidentně žádným postižením netrpěl.

blue_Moon ( 20. září 2023 15:03 )

Předpokládáš správně,, stalo se to na fotbale a skóre by bylo vyrovnáno . Dále by nebylo třeba udavače, nebo udavačů." "Kdyby"se tak ale nestalo..

dietr ( 20. září 2023 14:13 )

To co si ukrajinský lid skutečně zaslouží, je mír, řekl Pavel.

jarda304 ( 20. září 2023 13:33 )

Zjevné ten hráč raději kope tady na fotbale, než tam za soucasnou Ukrajinu. Jako ostatně miliony dalsich. Pokud se to podplukovnikovi nelíbí, může sám na Donbas vyrazit. Kvalifikaci má.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa