Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Stavba roku 2023: Osm kandidátů z Prahy, získá trofej některý z nich?

/
  • štvanická lávka propojuje Holešovice a Karlín. Jednodušší přístup získala i Štvanice
    19. září 2023 ● 05:00

    Štvanická lávka, která se otevřela letos v červenci, bude bojovat o prestižní titul Stavba roku 2023. Tu organizuje společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu České republiky  Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství. Lávka však není jedinou pražskou stavbou, která porotce zaujala, do užšího výběru bylo nominováno 38 staveb a hned 8 z nich najdeme v Praze. V rámci soutěže mohou vybrané stavby získat i ocenění veřejnosti, hlasovat lze na webu soutěže do 23. listopadu.

  • 1.

    Štvanická lávka

    štvanická lávka propojuje Holešovice a Karlín. Jednodušší přístup získala i Štvanice
    Autor: ČTK / Kamaryt Michal

    Štvanická lávka začala Pražanům sloužit v červenci letošního roku, mluvit se však o ní začalo už někdy před 20 lety. Lávka je spojnicí mezi Holešovicemi a Karlínem, kterou architekt Petr Tej navrhl pro pěší a cyklisty. V případě nouze tudy projede však i sanitka. Tři sta metrů dlouhá konstrukce z bílého ultra-vysocehodnotného betonu s antigraffiti nátěrem je nezvyklá svým zakřivením.

    Most je osvětlen LED pásy ukrytými v madle zábradlí, nebude tedy vznikat zbytečný světelný smog. Zajímavostí je, že zakončení madla na karlínské straně je v podobě koní, na té holešovické zase v podobě býků, ostrov Štvanici pak zdobí zajíci. 

  • 2.

    Dům Ronalda McDonalda

    Dům Ronalda McDonalda v pražském Motole
    Autor: Nadace Ronalda McDonalda

    První český Dům Ronalda McDonalda stojí o listopadu minulého roku přímo v areálu Fakultní nemocnice v Motole a slouží jako dočasný domov rodinám dětí, které se zde dlouhodobě léčí. Dům má kapacitu 21 pokojů, upravených podle skutečných potřeb rodičů, kteří již podobnou službu v zahraničí využili a jejichž zkušenosti byly využity při návrhu.

     

    Každá rodina má k dispozici jeden pokoj, kde se pohodlně vyspí až 4 osoby. Pro setkávání a vzájemnou podporu rodin je v Domě velká společná kuchyně s jídelnou, obývací prostor a herna pro děti. Nechybí ani pracovna, prádelna a praktické úložné prostory. O chod celého Domu se starají dobrovolníci a zaměstnanci nadačního fondu.

  • 3.

    Jinonický dvůr

    Jinonický dvůr
    Autor: Stavba roku

    Bývalé Schwarzenberské panství a také nemovitá kulturní památka Jinonický zámek prošla náročnou, ale citlivou revitalizací pod taktovkou atelieru AU plan. Díky šetrné rekonstrukci a střídmému doplnění dvora vznikla desítka atypických domovů.

    Architekti do interiérů zakomponovali zachované architektonické prvky a stavební elementy, ať už jde o barokní konstrukce nebo působivé klenby, krovy a dřevěné stropy. Obnoveny byly fasády z 19. století, vstupní kamenný portál, sluneční hodiny i kašna ve středu dvora. V areálu vzniknou bytové domy, ateliéry i obchodní prostory.

  • 4.

    Parkovací dům Petržílkova

    Parkovací dům Petržílkova
    Autor: Stavba roku

    Parkovací dům Nové Butovice v Praze 13 vznikl na místě původního povrchového parkoviště. Nový objekt s celkovou kapacitou 380 parkovacích stání nabízí 200 míst v rámci celoměstského systému záchytných parkovišť typu P+R a dalších 180 stání je určeno rezidentům. Oba provozy jsou navíc od sebe odděleny, rezidentská stání se nacházejí v podzemních podlažích, P+R naopak v těch nadzemních.

     

    Oproti původní parkovací ploše se tak kapacita navýšila více než 3,5násobně. V rámci parkoviště jsou instalovány čtyři nabíječky pro elektromobily, dvě slouží pro rezidenty, dvě následně pro ostatní návštěvníky, přičemž parkoviště je připraveno pro vybudování až 33 nabíječek pro elektromobily.

  • 5.

    Volnočasový areál Jammertal, Folimanka

    Volnočasový areál Folimanka
    Autor: MČ Praha 2

    Název areálu je odvozen od dávného pojmenování části nuselského údolí Jamrtál (z němčiny Jammer Tal - Údolí nářků, Slzavé údolí). Pochází z doby, kdy bylo údolí za třicetileté války zpustošeno. Moderní areál Jamrtál je vybaven zázemím pro řadu aktivit a sportů a nabízí návštěvníkům zejména z Prahy 2 a Prahy 4 celoroční vyžití.

    Nejvíce prostoru z cca 5.000 m2 výměry pokrývá víceúčelová plocha, která slouží od jara do podzimu zejména kolečkovým sportům. V zimě se plocha mění v kluziště pro veřejné bruslení. Najdeme zde také dvě hřiště na pétanque, prostor pro cvičení nejen jógy, ping-pongové stoly i jedinečný interaktivní vodní prvek pro děti. V areálu nechybí ani nový mobiliář. Autorem návrhu je architektonické studio Loxia

  • 6.

    Rezidence Oliva

    Rezidence Oliva
    Autor: Stavba roku

    Bytová rezidence o 72 bytových jednotkách se nachází v Praze 4 – Michli na křižovatce ulic Michelská, Hodonínská a Pod Dálnicí, a je vybudována na místě bývalé pekárny. Objekt, který je navržen v nadčasovém designu, na první pohled upoutá elipsovitým půdorysem a fasádou ze skleněných panelů. Objekt má celkem 11 podlaží, 3 podzemní a 8 nadzemních. 

    Výrazným exteriérovým prvkem je prosklená fasáda s vertikálními úzkými skleněnými prvky na výšku podlaží, přerušovaná francouzskými okny a lodžiemi v jednotlivých podlažích. Jednotlivá podlaží jsou v úrovni stropů opticky oddělena oplechovaným lemem obíhajícím celý obvod budovy.

  • 7.

    Agel Tower

    Agel Tower
    Autor: Stavba roku

    Celkový návrh tvaru budovy byl dán snahou vhodně zaplnit prázdné nároží mezi ulicemi Plzeňská a Vrchlického na Praze 5, a to vybudováním nového objektu, který bude pohledově zapadat do dané lokality, bude respektovat tvar pozemku a výškovou úroveň okolní zástavby. Sedmipatrová novostavba AGEL Tower je nejnovější dominantou pražských Košíř a zároveň sídlo stejnojmenné společnosti, kterou vlastní miliardář Tomáš Chrenek, zároveň majitel Třineckých železáren.

  • 8.

    Sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu Praha

    Sídlo NKÚ
    Autor: Stavba roku

    Vznik Nejvyššího kontrolního úřadu se datuje do roku 1993. Po 30 letech existence tohoto úřadu se podařilo vybudovat vlastní sídlo, které vyrostlo na Ortenově náměstí v areálu bývalého holešovického pivovaru Měšťan v Praze 7 Holešovicích. Nové sídlo respektuje původní industriální charakter areálu, jehož specifičnost zachovává, zároveň ale získalo podobu odpovídající 21. století.

     

    Jedná se o komplex dvou budov, které jsou propojeny dřevěným třípodlažním krčkem. Celková rozloha 7 500 m skýtá prostor pro 5 000 m kancelářských ploch NKÚ a 2 500 m využije Parlamentní knihovna a Archiv Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.  V budově je prostor pro dvě dětské skupiny s kapacitou 24 dětí, kolárna s nabíječkou na elektrokola či jídelna přístupná i veřejnost.

    Video
    Video se připravuje ...

    Architekt Pleskot o změnách na Hradě: Jak se otevře lidem? A zátarasy jako „absolutní šlápnutí vedle“ Markéta Volfová, Lukáš Červený

    Fotogalerie
    37 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy