Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jurečka ohlásil, kolik dostanou senioři: Důchody se od ledna zvýší o 360 Kč měsíčně

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
5. září 2023
13:33
Autor: ČTK, simao, vja - 
5. září 2023
09:42

Všechny starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od ledna zvýší o 360 korun. Zvedne se solidární základní díl penze, zásluhová část neporoste. Všichni tedy dostanou přidáno stejně. Průměrný starobní důchod by se tak v lednu měl dostat na 20 693 korun. Přidání zvedne příští rok výdaje o 12,3 miliardy korun. Na tiskové konferenci to dnes oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Nařízení o zvýšení penzí kabinet schválí do konce září.

„První ledna příštího roku dojde ke zvýšení důchodů v ČR o 360 korun. To je částka, která bude znamenat zvýšení všech důchodů. Jak starobních, tak důchodů vdovských, vdoveckých, sirotčích, ale i invalidních. Propíše se do zvýšení základní výměry důchodů o těchto 360 Kč. Tím se dostaneme na průměrnou výši důchodů na částku 20 693 korun. Bude to znamenat nárůst výdajů pro státní rozpočet o 12,3 miliardy korun,“ uvedl na úterní tiskovce ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Chci ujistit, že výchovné všem těm, kterým bylo přiznáno a přiznáno bude, bude zachováno, bude to už trvalá součást jejich důchodů,“ poznamenal Jurečka.

„Je vidět, že je tady nastavený mechanismus, který umí dobře pokrývat cenové nárůsty. Toto zvýšení pokryje meziroční nápor cenového růstu tak, že reálná hodnota důchodů vzroste meziročně o 0,9 %,“ pokračoval ministr.

V případě předčasného odchodu do důchodu se s novou vládní úpravou, která vejde v platnost již od října, budou měnit čtyři parametry. „Zkracujeme dobu, kdy je možné o předčasný důchod požádat – z původních 5 let na 3 roky. Měníme koeficient krácení za každých 90 dnů o 1,5 %, pak je tam nutná podmínka doba pojistná 40 let. Pak je tam úprava, která se týká valorizace – po dobu předčasnosti bude valorizována pouze základní výměra, nikoliv ta procentní,“ informoval Jurečka.

Jurečkova výtka směrem k opozici

Lednová valorizace důchodů bude prý probíhat podle současné vládní úpravy. „I kdyby platila jiná vládní úprava, tak ten výsledek bude stejný. Musíme dokonzumovat ten propad, co vznikl v roce 2022,“ připomněl Jurečka.

V případě kritiky novely zákona o důchodovém pojištění ze strany opozice prý ministrovi vadí absence komplexního pohledu na věc. „Chybí mi nějaký komplexní pohled na to, jak by opoziční strany řešily problematiku důchodového systému a udržitelnosti, aby byli schopní garantovat i v budoucnu důstojné důchody,“ uvedl. Případné rozhodnutí Ústavního soudu, obrátí-li se na něj opozice, bude podle svých slov případně respektovat.

S argumenty ANO nesouhlasí

Jurečka rovněž nesouhlasí s argumenty opozičního hnutí ANO, které se chce kvůli zpřísnění předčasných důchodů obrátit na Ústavní soud. Reagoval tak na oznámení poslaneckého klubu ANO o záměru obrátit se na ústavní soudce kvůli schvalovací proceduře důchodové novely a případnému porušení principu očekávání lidí při rychlém zpřísnění předčasných důchodů.

„S tou argumentací nemohou souhlasit. Poctivě jsme zhruba od začátku dubna představili pravidla změn u předčasných důchodů, řekli jsme čtyři parametry, na kterých jsme se shodli. Tady je opravdu poměrně dlouhá doba, kdy se o tom ve veřejném prostoru ví,“ uvedl Jurečka. Podle něj se informace objevily pak také v červenci při projednávání normy ve Sněmovně a v srpnu, když o zákonu jednal Senát.

Starobní penze pro 2,36 milionu lidí

Průměrný starobní důchod činil na konci prvního čtvrtletí 19 461 korun. Letos od června se ještě zvedl kvůli inflaci zhruba o 760 korun. Na konci června se průměrná částka dostala na 20 233 korun.

Starobní penze od sociální správy pobírá 2,36 milionu lidí a invalidní a pozůstalostní důchody pak dalších 479 000. Několik desítek tisíc penzí vyplácejí systémy resortů obrany, spravedlnosti a vnitra.

Penze se skládá ze solidární pevné části a ze zásluhového procentního dílu podle odpracovaných let, výše odvodů z výdělku a počtu dětí. Přidávaná částka se rozpočítá tak, aby pevný díl odpovídal deseti procentům průměrné mzdy. Letos je to 4040 korun, po lednovém přidání to bude 4400 korun.

Důchody mezi 18 tisíci a 23 tisíci Kč

Podle Jurečky po letošní mimořádné červnové valorizaci k dorovnání inflace 78 procent starobních penzistů a penzistek pobírá víc než 18 000 korun čistého měsíčně. Ministr dodal, že průměrná částka „se skoro kryje s mediánem“.

Víc než průměrný důchod tak má zhruba polovina příjemců. „Naprostá většina důchodů se pohybuje mezi 18 000 a 23 000 korun,“ upřesnil šéf resortu.

Nařízení o zvýšení penzí musí vláda schválit do konce září. Důchodová novela, která valorizace zpomaluje, začne platit až od října. Kabinet tak bude rozhodovat podle nynějších pravidel. Jurečka dnes zopakoval, že přidávaná částka bude ale podle dosavadního i nového výpočtu stejná. Zohlední se jako dosud růst životních nákladů důchodců.

Od října by se v přidání odrazila třetina růstu reálných mezd a do konce září polovina, výdělky ale v Česku teď reálně nerostou. Do valorizace se tak nepromítnou.

Novela zpřísňuje také pravidla pro předčasné penze. Mimo jiné počítá s tím, že se zásluhová část u dřívějšího důchodu až do řádného důchodového věku nebude valorizovat. Jurečka podotkl, že tentokrát se to předčasných důchodců ale nedotkne, protože se u všech důchodů zvedá jen solidární základní díl a zásluhová procentní část se nenavyšuje.

illenne ( 7. září 2023 16:44 )

Marian Jurečka má ve všem jasno, 360 Kč je dostačující a hotovo. Že seniory náš stát okrádá, to je mu jedno, on a další ve vládě mají své jisté. Je směšné tvrdit, že jsme na tom lépe, než v sousedních státech, to vzal kde. Jen ho vidím, tak ho mám dost. Ať se jede podívat do sousedních států a uvidí tam spokojené seniory, kteří nemusí přepočítávat drobné v peněžence.

tarrica ( 7. září 2023 13:32 )

krásné a dnes 100 % trefné a pravdivé

Květoslava Velanova ( 6. září 2023 23:54 )

Důchodcům přidají 360 kč a zajímalo by mě, kolik si přidají politici. Opět tisíce.?

Uživatel_5634767 ( 6. září 2023 17:09 )

Lež jako věž, co jsem nastoupila před 16ti lety do důchodu tak pořád mám ten nejnižší podprůměrný!!! Je nás nejvíce, za 42 let práce mám podprůměrný důchod a ne jak zmiňuje Jurečka ten průměrný. Ubohých 360,-Kč nepokryje ani omylem to šílené zdražování jídla!!! Nikdy na tom nebude Česko tak jako se mají sousedi Rakousko a Německo, bude se ještě více krást a podvádět v našem rozvojovém státě!!! V lékárně nechá občan více za útratu nežli v předražené hospodě. Jasně např. proti Kambodži jsme super boháči.

Uživatel_5313666 ( 6. září 2023 09:40 )

Opět okradeni při dalších valorizacich v příštích letech . Tím ,ze se do roku 2024 navysi jen základní část důchodu o 360 Kč tak bude 4400 a samozřejmě tato částka se vždy odečítá při valorizaci a procentní navýšení se počítá se zbylé částky. Tak v tomto mohou pokračovat i v dalších letech a pokračovat v okradani ,neboť i když se bude valorizovat i zasluhova část ,tak se odečte již větší základní část s celku . Částka k valorizaci bude menší ,o to jim jde !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa