Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Havlíček: Fiala mluvil jako kovaný komunista. Nelíbil se mu výrok premiéra o Babišovi a Agrofertu

Aktualizováno -
27. srpna 2023
16:01
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
27. srpna 2023
12:19

O vysokých cenách potravin, ale také o změnách v konsolidačním balíčku, ke kterým tento týden přistoupila vláda, diskutovali v pořadu Partie stanice CNN Prima NEWS místopředsedové Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) a Karel Havlíček (ANO). Havlíčkovi se výrazně nelíbilo, že premiér Petr Fiala (ODS) na agrosalonu Země živitelka kritizoval koncern Agrofert. Podle premiéra by mohl Andrej Babiš (ANO) jedním rozhodnutím snížit ceny potravin. Babiš to odmítl s odkazem, že o cenách rozhodují řetězce. „Mluvil jako kovaný komunista,“ zuřil Havlíček. Havlíček umí nálepkovat a bránit, ne řešit problémy, uvedl premiér Fiala k nařčení, že jeho výzva k zisku potravinářů byla komunistická.

Jedním z témat pořadu byly drahé potraviny v Česku. „Ve chvíli, kdy máme a měli jsme dvoucifernou míru inflace, je zvláštní se bavit o tom, proč rostou ceny potravin. Ceny potravin prostě rostly, stejně jako rostly všechny ceny v ekonomice. Inflace znamená, že roste celková cenová hladina,“ poznamenal Skopeček k drahým potravinám. „Rostou ceny všech služeb a statků, to je inflace. A důsledkem je i to, samozřejmě, že rostly ceny potravin.“ Zastavil se také u toho, proč je to někde v zahraničí, například v Polsku, levnější, tudíž pro Čechy výhodnější zajet si nakoupit za hranice.

„Proč to mají v zahraničí levnější? Jediné vysvětlení je buďto daňový nástroj, jako je v Polsku, kde na čas snížili daně. I v Polsku se podle mých informací očekává, že zanedlouho výjimka na potraviny skončí, čili se dá očekávat, že i tam cena potravin vzroste a ta výhodnost pro naše občany klesne. A ta druhá věc je o míře konkurence jak v zemědělském sektoru, tak v maloobchodu,“ řekl Skopeček.

„Jako ekonom tvrdím, že ve chvíli, kdy neexistuje nějaká nekalá dohoda těch největších prodejců a producentů, pak jediná šance, jak snížit ceny potravin, je buď tedy snížit DPH, nebo se snažit zvýšit konkurenceschopnost na trhu potravinářském i zemědělském. Nic jiného k tomu nevede. A pokud vám politici budou slibovat něco jiného, nedojdou k tomu, protože cena potravin je výsledkem střetu poptávky a nabídky,“ nechal se slyšet Skopeček.

Jenže Fiala na agrosalonu Země živitelka vyzval Babiše, aby v podstatě sám snížil ceny. „Ti, kteří patří k největším podnikům tohoto typu v České republice - a do jisté míry mi připadá i nevkusné, když majitel takovýchto firem vyčítá vládě, že nic nedělá s cenami potravin - on by mohl jediným rozhodnutím ve svých koncernech dosáhnout toho, že lidé budou mít potraviny levnější,“ prohlásil na agrosalonu Fiala, jenž na dotaz ČTK potvrdil, že myslí Andreje Babiše.

„Mluvil jako Jakeš.“

„Nejde o Agrofert. To, co řekl pan premiér Fiala, to je něco naprosto nevídaného v této době. A myslím tím v době porevoluční. On mluvil jako kovaný komunista se vším všudy. Vzpomínáte si na Milouše Jakeše a jeho prohlášení těsně před revolucí: Ten Janda, ta Zagorová, vydělávají nějak příliš, měli bychom jim trošku přistřihnout křidélka. To je de facto totéž, co řekl on,“ pustil se Havlíček ostře do Fialy. „Je neskutečné to, že tato vláda společně s centrální bankou - nechci tvrdit, čí je větší vina, ale nezvládla se inflace,“ navázal Havlíček.

„Karel Havlíček umí nálepkovat, mluvit páté přes deváté, ale ne řešit problémy. Našim občanům jeho řeči nepomohou. Rekordní zisky Agrofertu a dalších obřích zemědělských a potravinářských firem nejsou jen výsledkem jejich úspěchu na trhu, ale také štědrých dotací. A proto by se jejich zisky měly a musí projevit snížením cen potravin. Zatímco já tlačím na firmy, aby lidem snížily ceny, Karel Havlíček brání Andreje Babiše, který by jako majitel potravinářských firem s rekordními zisky mohl potraviny pomoci zlevnit jediným rozhodnutím. Ať si každý udělá obrázek sám,“ uvedl k útoku Havlíčka premiér Fiala na síti X, dříve Twitter.

„Už od roku 2022 tvrdím, že jde o nákladovou inflaci, jinými slovy je to inflace zejména popoháněná vysokými cenami energie,“ tepal vládu dál Havlíček. Také s odkazem na centrální banku uvedl, že proinflační charakter by mohly mít změny v daňových sazbách, na kterých se dohodla vláda. Podle něj obchodníci do cen zboží nepromítnou snížení daně z přidané hodnoty (DPH), zvýšit by se naopak mohlo vodné, stočné nebo platby za elektřinu kvůli platbám na obnovitelné zdroje energie.

K tomu, že potravinářům i koncernu Agrofert rostly zisky, a k tomu, že ze strany premiéra šlo o výzvu a jistou formu tlaku, pak jen řekl: „Tak to nejde dělat, tak nefunguje byznys.“

Skopeček: Byla to logická výzva

Skopeček označil Havlíčkovo tvrzení za nesmyslné. Podotkl, že předseda ODS na rozdíl od řady členů ANO, včetně jeho šéfa Andreje Babiše, komunistou nikdy nebyl. Podle Skopečka je legitimní politický tlak na potravinářské firmy, aby zvýšily chování vstřícné ke spotřebitelům. Mohly by při vykázání vysokého zisku vracet státu dotace a subvence, které od něj na podnikání dostaly. Systémově lze však snížení cen dosáhnout snížením daní nebo zvýšením konkurenceschopnosti, dodal Skopeček.

„Chtěl se proti tomu skutečně ohradit. Neříkejme podobné nesmysly,“ kontroval Skopeček na fakt, že Havlíček přirovnal Fialu k Jakešovi. „Náš pan předseda nebyl v komunistické straně, není to bývalý člen komunistické strany, to si řešte ve vašem hnutí ANO. Myslím, že takových tam máte určitě více. To je první věc, ta druhá je, že ve chvíli, kdy v potravinářském sektoru na rozdíl od zahraničí, v ČR jsou velmi koncentrovaní velmi velcí hráči a politický tlak na ně, aby ve chvíli, kdy jsou jejich zisky rekordní, tak aby svoji cenovou politiku dělali ve smyslu více prospotřebitelské, je ze strany premiéra logická věta na zahájení Země živitelky,“ reagoval Skopeček.

cesky_novinar_ ( 29. srpna 2023 08:21 )

Roxko, kdo má IQ vyšší než číslo bot, tak vidí, že se snaží poštvat závistivou lůzu proti Babišovi.

roxin ( 28. srpna 2023 19:30 )

HM když tě nezajímají proč o nich pořád píšeš???

Staroduchodce ( 28. srpna 2023 15:33 )

Fiala by se měl aktivně řídit rozvoj státu! Jeho vláda by měla obecně nežvanit, ale provést co nejdříve něco se zisky plynoucí z energetiky, např. v ČEZu a hlavně u solárních baronů. Ať Fiala udělá přednášku solárním baronům, proč už nemají dost! Mluví, kromě jiných opakovaných blábolů, také o pozvednutí primární technické vyspělosti ČR. K tomu jsou nutní i technicky zdatní vzdělanci, nikoliv šprtalové jakýchsi teoretických pouček. Ukončit "chrlení" různých humanistů typu politilogů, sociologů, odborníků na byrokratické "aktivity" platné jen pro ČR, a podobných z nenáročných šprtacích oborů. Havlíček zná život z té praktické strany, možná, že mu schází vypravěcké vyjadřování od školní tabule našprtaných frází.

roxin ( 28. srpna 2023 09:45 )

To tě chválí že sis to přiznal, protože ta tvá ZÁVIST BABIŠOVI JE NEKONEČNÁ, tobě se musí o Babišovi a těch jeho miliardách každou noc zdát.

UFO1 ( 28. srpna 2023 05:57 )

Řeči jsou k ničemu,nekvalitni a už i dost nechutné potraviny ničí zdraví. Na vině je výrobce potravin a kontrolor. ANO i ODS.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa