Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mimořádná schůze Sněmovny: Poslanci proberou navýšení rodičáku i zrychlení oddlužení

Autor: ČTK - 
27. srpna 2023
08:28

Poslance čeká příští týden úvodní debata o vládních návrzích na růst rodičovského příspěvku, na delší vyplácení náhradního výživného či na zkrácení doby oddlužení. Na mimořádné schůzi, kterou nechali svolat koaliční zákonodárci a která začne v úterý dopoledne, se mají věnovat také třeba zdanění zisků velkých nadnárodních firem, změnám ve státní podpoře penzijního spoření a uzákonění energetických společenství.

Návrh programu první schůze po takzvaných parlamentních prázdninách čítá 12 bodů. Jde o 11 předloh v prvním čtení a o jednu ve druhém čtení, v němž už mohou zákonodárci předkládat pozměňovací návrhy. Do závěrečného schvalování by Sněmovna měla posunout možnost podávání žádostí o přiznání důchodu také online.

Předlohy zařazené na mimořádnou schůzi podle předsedy poslanců koaličního hnutí STAN Josefa Cogana nepřináší větší kontroverze. Navzdory tomu se počítá s tím, že poslanecké jednání by mohlo pokračovat i v pátek. „Všechny zákony by bylo možné věcně projednat bez problémů v úterý do večera. Je ale otázka, co se stane,“ řekl ČTK Cogan. Ve středu a ve čtvrtek se scházejí sněmovní výbory, které budou posuzovat například vládní konsolidační balíček.

Rodičovský příspěvek chce vláda zvýšit o 50 000 korun na 350 000 korun. Růst se má týkat dětí narozených od začátku příštího roku. Opoziční ANO a SPD chtějí vzhledem k míře inflace razantnější růst dávky, a to až na 400 000 korun. Náhradní výživné by stát mohl dětem neplatičů vyplácet podle novely místo nejvýše dvou let až čtyři roky. Doba oddlužení by se měla zkrátit podle vládního návrhu z nyní základních pěti let na tři roky pro všechny dlužníky. Oddlužení je jednou z možností řešení úpadku. Navrhované změny vycházejí z příslušné evropské směrnice a měly by proces zpřístupnit širšímu okruhu lidí, a to podnikatelů i spotřebitelů.

Možnost danit zisky velkých nadnárodních firem, jež sídlí v zahraničí, ale působí i v Česku, by měl přinést zákon o dorovnávací dani. Má zajistit jejich minimální patnáctiprocentní zdanění. Výnos pro státní rozpočet by mohl být až šest miliard korun. Navrhované změny ve státní podpoře penzijního spoření spočívají zejména ve zvýšení prahu pro čerpání státního příspěvku i jeho maximální výše, u nových smluv se prodlouží minimální doba spoření z pěti na deset let. Debatu už vyvolal připojený záměr zpoplatnění předčasného splacení hypotéky mimo situace vymezené zákonem. Banky by mohly žádat po klientovi až dvě procenta z nesplacené jistiny.

Poslanci by měli projednat na schůzi také předlohu k omezení výpadků dostupnosti léků na českém trhu, zavedení automatické valorizace odměn členů obecních, městských a krajských zastupitelstev a snížení potřebné většiny hlasů akcionářů pro přeměny obchodních společností a družstev. Po květnovém schválení této novely vládou výrazně propadly na burze akcie polostátní společnosti ČEZ. Pokles dávali analytici do souvislosti s předlohou, která podle nich otevírá cestu k rozdělení energetické firmy na plně státní a soukromou část. V návrhu programu je rovněž změna struktury řízení České správy sociálního zabezpečení a poslanecká norma o zrušení Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře, jehož hlavní činností je regulace přístupu k železnici.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa