Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Velikonoce politiků: Pletení pomlázek a spor o drahá vejce. Tradice drží i velvyslanci

Aktualizováno -
10. dubna 2023
16:41
Autor: Nikola Forejtová - 
10. dubna 2023
11:05

Velikonoční pondělí patří koledníkům a mrskačům. Do ulic vyrazili i čeští zákonodárci a diplomaté, kteří se na sítích pochlubili svými úlovky, ale také ručně pletenými pomlázkami či tím, jak zvládli typicky spíše velikonoční ženskou činnost - malování vajíček. Zatím expremiér Andrj Babiš (ANO) zřejmě vykoledoval pomalu až dinosauří vejce, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek sdílel slíbenou ručně pletenou pomlázku a svůj koledovací gang a jiný ministr zase řeší spíše cenu vajec či másla na pultech obchodů. 

„Bohatou pomlázku všem.“ Takto přivítal velikonoční pondělí na sociální síti expremiér Andrej Babiš (ANO), který se zvěčnil s velikonoční dekorací a obřím vajíčkem. Tento rok zvolil mnohem menší pomlázku, než je u něj zvykem – za doby koronavirové epidemie zvolil v rámci bezpečnostních rozestupů mnohem větší proutek. Babiš se během svátků moc neukazoval, ostatně Blesku řekl, že hodlá hlavně spát a odpočívat. 

Europoslanec Tomáš Zdechovský ke snímku posměšně připsal, že se jedná o reklamu na nový typ vajec z Agrofertu. Zdechovský pak na velikonoční pondělí sdílí ceny vajec v českých a polských obchodech. „V Polsku vajíčka za 4 koruny. Přejedete 600 metrů v Náchodě hranice k nám do ČR a najednou stojí 7 Kč,“ uvedl a svedl to na marže.

Podobnou cestou šel při pondělku i ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který v posledních měsících kontroluje marže dodavatelů a obchodníků. „Tytéž zahraniční obchodní řetězce se u nás zjevně chovají jinak než v okolních zemích. Nejsou férové, zákazníky se snaží obalamutit kvazislevami, možná je mají za méněcenné. Co za tím stojí, nevím, ale odmítám se s tím smířit. Více píšu ve svém komentáři,“ uvedl.

Pozadu se sdílením velikonoční atmosféry nezůstali ani další politici za hnutí ANO. Například europoslankyně Věra Jourová se pochlubila velikonoční dekorací, se kterou si hraje její domácí mazlíček. „Veselé a radostné Velikonoční pondělí. Přeji vám, ať ho prožijete s blízkými dle vašeho přání,“ napsala. 

Pěkné Velikonoce popřála také další europoslankyně Veronika Vrecionová, která si pochutnává na zeleném pivu. A další z žen evropského parlamentu Michaela Šojdrová zase zmínila, že ona určitě po dnešku neuschne.  „Den, kdy pomyslně přichází jaro jako nový život, a s ním i spousta koledníků – minimálně u nás na Moravě, kde je tato tradice stále více než aktuální. Velikonoční mrskačku tedy už máme za sebou a mohu s čistým svědomím říct, že neuschnu!“ uvedla. 

Připomeneme, že během víkendu se objevovaly i snímky z výletů stínového premiéra hnutí ANO Karla Havlíčka po Česku a snímky ze zelených kopců, kde se zase objevovala předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová. Ta, ačkoliv Blesku zmínila, že vždycky ráda barvila dle tradice vejce, se zvěčnila s pomlázkou a ještě poučila své sledující, že u ní na Moravě se koledě říká mrskút.

V pondělí sdílela další poučení, a tedy jak se říká samotné pomlázce. Zdali tatar či karabáč? „Neee, žila. Pěkně ručně upletená pánové, a poctivě! Z osmi“ 

Mimo klasické tradice, kdy muži vyráží s proutkem a ženy nabízejí ručně barvená či jinak malovaná vajíčka, šel nový americký velvyslanec Bijan Sabet, který se zvěčnil přímo při činu. „Krásné Velikonoce,“ napsal také společně s emotikonem vejce, sluníčka a tulipánu. 

Velikonoce 2023: Americký velvyslanec Bijan Sabet barvil vejce. Velikonoce 2023: Americký velvyslanec Bijan Sabet barvil vejce. | Twitter/Bijan Sabet

Podobnou cestou šel i německý velvyslanec Andreas Künne, který sdílel fotografii s košem různobarevných vajec. „Přeji Vám všem a Vašim blízkým požehnané velikonoční svátky!“ připsal k jarně vyhlížející fotografii u panského stavení. 

Další z velvyslanců, tentokrát za Británii, pak putuje po českých místech. Matt Field, který o víkendu posnídal mazanec, vyrazil do Českého ráje. 

Poslanec za lidovce Ondřej Benešík na tyto nesrovnalosti poukázal, když se pochlubil svým synem, který v tradičním kroji vyrazil na mrskačku, a dokonce i s hudebním nástrojem. „Kraslice ale nebarvil. Bude je totiž dostávat od děvčat. Možná i od Tomia,“ připsal k tomu a připomněl tím snímek z předchozích let, kdy se předseda SPD Tomio Okamura vyfotil s košem vajec a lidé poukazovali – někteří i vulgárněji – že on má plést pomlázku. 

Cestou tradic šla naopak hejtmanka Petra Pecková (STAN), která sdílela obrovskou sbírku malovaných vajec. A také likérů a jiného alkoholu pro starší koledníky! 

V pondělí sdílela fotografie oblíbených koledníků. „Bylo to boží, všechny kamarády jsem zase viděla, děti zase strašně vyrostly, některé jsem nepoznala. Nikdo u nás doma neuschne, omlazené jsme krásně a ne, žádné psychické následky to na nás nenechalo. Těším se za rok. Krásné Velikonoce,“ dodala k fotografii, kde je vidět s berlí. Nedávno totiž měl nehodi na lyžích. 

Čeští politici pletli pomlázky. Richterovou čekal výprask

Ukázalo se, že mnoho českých zákonodárců jde naproti své řemeslné zručnosti. Proutky si pletl během svátků i bývalý poslanec Mikuláš Ferjenčík, který na Twitteru připsal, že je „vyzbrojen na paní místopředsedkyni“. Tím naznačil, že se mrskači vrhnou na jeho sestru a poslankyni Olgu Richterovou (Piráti), která o svátcích připomněla, že některé ženy o „pomlazení“ nestojí, a Blesku se svěřila, že tuto tradici nemá ráda už odmala. Ostatním ale přeje, aby si ji užili. 

Ručně pletenou pomlázkou se pochlubil i řeporyjský starosta Pavel Novotný, ale také senátor Zdeněk Hraba. „Někteří naznačují, že jde o nějaký „výprask“. Ne, snad každý rozumný člověk ví, že pomlázka neslouží k výprasku, a pokud to někdo tak praktikuje, tak je prostě magor. Pomlázka je od slova „pomladit“. Jemně a samozřejmě jen u těch, které o to stojí. Já si však myslím, že to ví i ti novodobí kazatelé, ale to by se jim nehodilo do krámu zavrhování tradic a věčného poukazování na jejich ‚špatnost‘. Stále věřím, že většina lidí je normální,“ napsal na Twitteru k fotce, kde plete z proutí svou pomlázku. 

Zatímco pomlázka senátora je na snímku ve fázi vývoje, proutí ministra zdravotnictví spatřilo světlo světa už během včerejška. Vlastimil Válek (TOP09) se pochlubil Blesku, že chodí koledovat pravidelně každý rok s velkou bandou chlapců, ze snímku to ale vypadá, že má svou pomlázku poměrně pokroucenou. 

Později během dne sdílel i onu bandu mužů, se kterými pravidelně chodí dům od domu. „Pomlázka s rodinou a kamarády jsou u nás v Líšni nedílnou součástí velikonočního pondělí. A jako každý rok jsme obešli celou Líšeň. Přeji vám, abyste dnešek prožili se svými blízkými, ať už tradičně či netradičně. Na pomlázce, nebo třeba na výletě. Krásné pondělí, přátelé!“ 

Pozadu nezůstal ani pražský exprimátor Zdeněk Hřib (Piráti), který letos pletl z osmi proutí, zvyklý byl ale na devět, jak poznamenal na Instagramu. Nový primátor Bohuslav Svoboda (ODS) suše popřál hezké Velikonoce se snímkem ze Staroměstského náměstí.

Velikonoce 2023: Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) Velikonoce 2023: Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) | Twitter/Bohuslav Svoboda

Pletení pomlázky si zopakoval také ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti). Ten ale vsadil i na těžší emoční kalibr a zvěčnil se s černým malým beránkem. „Tento se narodil před pár dny,“ připsal. 

Ministr práce a sociálních věcí popřál v neděli na facebooku lidem, aby si užili jak křesťanské, tak i lidové tradice a aby měli čas si v klidu vyrazit na šmigrust. „A aby to Velikonoční pondělí bylo nejen radostné, ale i důstojné a aby platilo moravské večer šohaj, ráno šohaj,“ uvedl. Připomněl tím moravské pořekadlo, které říká, že pokud se večer jde muž bavit a popíje, ráno vstane a udělá své běžné povinnosti. 

V pondělí pak popřál krásné pondělí. „Nezapomeňte pánové, je čas vysloužit si nějaké vajíčko to nebo čokoládového zajíce, ať jsou naše ženy stále svěží, zdravé a krásné,“ dodal. 

 

nespokojeny ( 10. dubna 2023 21:24 )

Já taky špatně vidím. Blesk zařadí mezi politiky i Novotného. ????

Jirik-ta ( 10. dubna 2023 19:11 )

a taky ČEZU

blue_Moon ( 10. dubna 2023 14:14 )

blue_Moon ( 10. dubna 2023 14:08 )

"Já snad špatně vidím" .. Babiš , obří vejce a růžičková kapusta

Jirik-ta ( 10. dubna 2023 13:43 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa