Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Velký přehled o životě Ukrajinců v Česku: Že se tu mají? Spíš jen přežívají a berou do 150 Kč na hodinu

Autor: Tomáš Belica - 
12. srpna 2023
05:00

Většina Ukrajinců, kteří u nás našli práci, si moc vyskakovat nemůže. Dělá totiž spíše v podřadných profesích a nejčastěji si vydělá v čistém 150 korun za hodinu. Nejen to vyplývá z dlouhodobého výzkumu projektu Hlas Ukrajinců.

Podmínky Ukrajinců, kteří k nám utekli před ruskou barbarskou invazí loni v únoru, se v průběhu času zlepšují.

Z červnového šetření sociologů mj. vyplývá, že stále více uprchlíků si našlo práci na plný úvazek a také že

Petr Pavel u Volodymyra Zelenského na Ukrajině (28.4.2023) Petr Pavel u Volodymyra Zelenského na Ukrajině (28.4.2023) | Reuters
jsou teď více závislí na příjmech z práce než na dávkách od státu.

Další ukazatele ale už tak radostné nejsou. Platy totiž nejsou nijak závratné a nejčastější čistý hodinový výdělek činil 100 až 150 korun. Přitom průměrná hodinová čistá mzda je v Česku přibližně 266 korun. Třetina Ukrajinců by pak při výpadku příjmů s úsporami vydržela maximálně měsíc.

Průzkum o životě Ukrajinců v Česku od PAQ Research a Sociologického ústavu AV ČR Průzkum o životě Ukrajinců v Česku od PAQ Research a Sociologického ústavu AV ČR | Infografika Blesku

Život v bídě

Skoro polovinu z nich ohrožuje materiální deprivace, tedy strádání. Nemohou si tak dovolit zaplatit náhlý nečekaný výdaj či si zajít s přáteli na pivo či kafe.

„Výrazně častěji trpí těžkou materiální deprivací uprchlíci v hromadném bydlení – v ubytovnách, hotelech (57 % z nich) – oproti 42 % uprchlíků v nájmu,“ uvádějí autoři výzkumu.

Desetina Ukrajinců pak má jistotu střechy nad hlavou maximálně na 3 měsíce. I přes nejasné vyhlídky na konec války pak 26 % respondentů uvádí, že na Ukrajinu se určitě chtějí vrátit.

Průzkum o životě Ukrajinců v Česku od PAQ Research a Sociologického ústavu AV ČR Průzkum o životě Ukrajinců v Česku od PAQ Research a Sociologického ústavu AV ČR | Infografika Blesku

O výzkumu

Do zatím posledního červnového výzkumu Hlas Ukrajinců agentury PAQ Research a Sociologického ústavu Akademie věd se zapojilo 1425 domácností, v nichž žije 3789 uprchlíků z Ukrajiny.

Průzkum o životě Ukrajinců v Česku od PAQ Research a Sociologického ústavu AV ČR Průzkum o životě Ukrajinců v Česku od PAQ Research a Sociologického ústavu AV ČR | Infografika Blesku

21:22
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Válka rozděluje rodiny.  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 13. srpna 2023 18:59 )

Jaký přehled????
Přehled nemá o nich nikdo!!
5koaliční vláda se jich zastává proti vlastním lidem. To nemůže dobře dopadnout.

padrino ( 13. srpna 2023 15:11 )

Chudinky malí,někteří naši nemají ani to.Díky našim "spoluobčanům" si i ví rady.No vida,jak se rychle učí.

http­s://ww­w.sez­namzpr­avy.cz­/cla­nek/do­maci-zivot-v-cesku-matky-prepisuji-deti-na-babicky-reaguji-uprchlici-na-zmeny-davek-233482

hannah2 ( 13. srpna 2023 09:53 )

Pracuji v režimu krátký/dlouhý týden na 12 hodinové směny v nepřetržitém provozu, já mám jenom noční směny. Dojíždím 26 km. Mám 25 tisíc... Naštěstí to mám jenom jako přivýdělek k důchodu. Mám VŠ, ŘP a další dovednosti, ale vzhledem k věku mě nikde nezaměstnali. No kéž bych měla mzdu Ukrajinců!

misha46 ( 13. srpna 2023 09:22 )

Další obludný článek. 150 kč / hod x 8 x 22 je 26 400,- Kč čistého / měsíc. Tohle nemají ani mnozí naši. a to nemluvím o dalších výhodách pro ukáčka.

Uživatel_5522193 ( 13. srpna 2023 07:18 )

Ty jseš pablb jdi radši makat ať máš ty nějaký důchod,nebo se už válíš léta na dávkách 🙈

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa