Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Nevhodné.“ Senátoři napsali prezidentovi kvůli jmenování Fremra ústavním soudcem

Autor: ČTK - 
6. srpna 2023
21:25

Přítomnost místopředsedy pražského vrchního soudu Roberta Fremra na Ústavním soudu je nevhodná, napsali v osobním dopisu prezidentu Petru Pavlovi senátoři Marek Hilšer a Hana Kordová Marvanová. Uvedli, že Fremr podle historických záznamů odsoudil mezi lety 1983 a 1985 více než 100 osob za emigraci, což si oba senátoři vykládají jako účast na politické kauze. Uvedl to dnes server Echo24. Fremr by neměl být jmenován, napsal Hilšer na sociální síti X, dříve twitteru.

Nominaci bývalého místopředsedy Mezinárodního trestního soudu Fremra na ústavního soudce ve středu schválil Senát. Pavel při projednávání jím navržených ústavních soudců v Senátu uvedl, že zatím nedostal žádná fakta prokazující, že Fremr jako soudce či člověk selhal. Senátoři dosud poukazovali na kauzu Olšanských hřbitovů z roku 1988, v níž se na obžalobě podílela komunistická tajná policie. Fremr odmítl, že by o tom věděl a že by ve věci rozhodoval vědomě a účelově na pokyn StB. Odmítl i to, že by byl za komunistické éry prorežimním soudcem.

Hilšer dnes na sociální síti X uvedl, že Fremr nemluvil před Senátem pravdu, když tvrdil, že nikoho za totality neodsoudil z politických důvodů. „V době mezi lety 1983-85 odsoudil přes 100 lidí za emigraci. Mnozí přišli o majetek a rodiny byly postiženy perzekucí. Neměl by být jmenován,“ doplnil.

Pro Echo24 Hilšer uvedl, že novou informaci o Fremrovi dostal od tří různých zdrojů, které považuje za důvěryhodné. „Dozvěděl jsem se ji v pátek. Společně se senátorkou Marvanovou Kordovou jsme napsali osobní dopis prezidentu republiky s touto informací včera (v sobotu) večer,“ dodal. Fremr podle Hilšera rozsudky nad československými občany za odcestování do zahraničí podepisoval. „Lidé, kteří se tímto způsobem podíleli na komunistické nespravedlnosti, nemají být povyšováni do nejvyšších justičních funkcí. Uškodí to vnímání spravedlnosti v naší zemi,“ podotkl.

Kordová Marvanová uvedla, že informaci získala od historika Petra Blažka a dodatečně si ji ověřila v Archivu hlavního města Prahy. „(Prezident) prezentoval v Senátu, že kdyby se objevily nové skutečnosti, tak by samozřejmě třeba tu nominaci zvážil. Dle našeho názoru to jsou nové skutečnosti, pro mě to jsou zásadní skutečnosti,“ uvedla pro Echo24.cz. „Respektuji, že jmenování ústavních soudců je pravomocí prezidenta, rozhodný krok činí prezident. Senát jenom vyslovuje souhlas,“ upozornila senátorka. Nechce tuto prezidentovu moc zpochybňovat, dodala.

V patnáctičlenném týmu ústavních soudců je nyní volné místo po Vladimíru Sládečkovi, jehož desetileté funkční období skončilo 4. června. Počátkem srpna skončí mandát předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského a Ludvíka Davida. Právě jejich místa by měli obsadit Fremr, místopředsedkyně pražského městského soudu Veronika Křesťanová a profesorka občanského práva Kateřina Ronovská, jejichž nominaci Senát ve středu schválil.

Video  Jmenování ústavních soudců  - Blesk TV
Video se připravuje ...

jajas ( 8. srpna 2023 09:28 )

Také jsem ten článek četl a je to tam dobře vysvětlené a podané.

pragver ( 8. srpna 2023 08:54 )

Na Hradě je zvolené navoněné něco, se stejnou problematickou minulostí a pochopením pro ni, které je marketingovým produktem, který umí tak akorát jezdit na motorce i bez přilby. A marketéři umějí dělat jen marketing, procesu výroby, tedy výkonu prezidentského úřadu, evidentně nerozumějí. Vystřízlivění bude trvat ještě dlouho, bude trpké a bolestné.

jajas ( 7. srpna 2023 19:58 )

Jasně! Ale "dobou" se mnoho z toho mění. Bible možná ne, i když učitě existují různá a nová podání všechn těch příběhů....lékaři přicházejí se změnami léčení podle výsledků výzkumů...i zákony semění podle politických směrů v zemi...a politika je kapitola sama o sobě. A pokud jsme se, jakoby, z totality dostali, pak si ji přece nebudem znovu zatahovat do nových "politických poměrů" v zemi. Tedy ani ty, kteří pracovali za totality ve vysokých a státních funkcích, navíc pokud ubližovali běžným lidem, ať již majetkově nebo jinak.....

sorgedoktor ( 7. srpna 2023 18:04 )

mNE SE TO NEJAK NEZDA. jAKO KNEZ JEDEŠ PODLE BIBLE, SOUDCI JEDOU PODLE ZAKONIKU....LAKAR MUSI LECIT PODLE PLATNYCH NOREM...ASIN TAK...

jajas ( 7. srpna 2023 14:51 )

To je právě to...možná....ale nevěřím....takže si počkám, nic jiného stejně nemůžu dělat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa