Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Další aféra Zemanova muže: Mynář si měl přijít na 25 milionů korun od firmy blízké zbrojaři Strnadovi

Aktualizováno -
21. července 2023
09:16
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
21. července 2023
08:19

Na bývalého vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře v poslední době vyplouvá jedna aféra za druhou. V červnu se řešila záležitost, kdy měl vybrat z hradního skladu darů šperky a další cenné zboží za zhruba půl milionu korun. Nyní Seznam Zprávy informují o tom, že si podle majetkového přiznání loni přišel na desítky milionů korun od schránkové firmy blízké zbrojaři Michalu Strnadovi. Mělo jít o 25 milionů korun.

Jako vůbec nejvyšší příjem ve funci hradního kancléře vykazoval Mynář v přiznání za loňský rok, k jeho podání ho přimělo rozhodnutí soudu. Kde získal oněch 25 milionů korun? Podle údajů zveřejněných reportéry Seznam Zpráv je získal od pražské společnosti SPV Knovíz s.r.o., ta má vazby na Strnadovy obchodní partnery. Stranadův byznys je spjat s prezidenturou Miloše Zemana, který za něj lobboval i ve světě.

Podle Seznamu Zpráv Strnadův mluvčí tvrdí, že „o transakci s Mynářem nemá miliardář informaci a že s jeho zbrojařskou skupinou Czechoslovak Group nesouvisí“. Reportéři dále podotkli, že firma SPV Knovíz nemá v současné době žádné dohledatelné aktivity a že od svého vzniku nezveřejňuje účetní závěrky. Čímž ale společnost porušuje zákon a mohlo by jí hrozit zrušení. Firma nejen podle obchodního restříku, ale i Mynářova přiznání měla mít sídlo v Opletalově ulici v Praze. Na stejné adrese kromě asi dalších 250 firem má kancelář i Strnadův právník a podporovatel Zemana Jan Nekola. Jenže společnost na adrese ve skutečnosti není.

A bývalý majitel Martin Zelený reportérům Seznam Zprávy vzkázal, že už s SPV Knovíz „nemá nic společného a že o transakci spojené s Mynářem nic neví“.  „V době realizace této transakce jsem nebyl statutárním zástupcem společnosti a ani vlastníkem. Nemám k tomu co dodat,“ napsal ke stejnému tématu Zelený druhý den v textové zprávě. Více už nereagoval. Podle všeho však peníze měly Mynářovi přijít loni po 29. březnu, tedy kdy už Zelený nestál v čele firmy a nahradil ho Jiří Mařas.

Mařas je rovněž známý vazbami na Strnada, ty měl nicméně i Zelený. Mluvčí Strnadovy skupiny Czechoslovak Group (CSG) zdůraznil, že SPV Knovíz nepatří do CSG, kdo přesně ji ale vede, neuvedl. „Skupina CSG ani její vlastník nemá žádnou informaci o údajné transakci, kterou popisujete ve své otázce. Se skupinou CSG tedy nijak nesouvisí. Vzhledem k tomu, že se má týkat subjektů, které nejsou součástí skupiny CSG, tak nám na další vaše otázky nepřísluší odpovídat,“ řekl mluvčí Andrej Čírtek na dotazy tisku.

Společnost SPV Knovíz nemá podle Seznam Zpráv nyní žádné dohledatelné obchodní aktivity, nemovitý majetek, ani webové stránky a od svého vzniku nezveřejňuje účetní uzávěrky. Podle webu měla mít původně na starosti developerský projekt na Kladensku. Rodinné domy ale nepostavila, před vydáním stavebního povolení projekt prodala za 24,775 milionu korun, tedy za podobnou částku, kterou poté poslala Mynářovi.

Otázkou je, za co mohl Mynář takové peníze dostat. On sám žádné vazby na firmu SPV Knovíz nemá. Exkancléř na otázky reportérů nereagoval. Web připomíná, že vztahy bývalého prezidenta Zemana s rodinou Strnadů byly vřelé. Firmy z okruhu zbrojařů přispěly na jeho prezidentskou kampaň. Otce Michala Strnada Jaroslava prezident vyznamenal a také ho s sebou vzal do Číny, kde za zájmy zbrojaře lobboval. Zeman také v minulosti sám sebe označil za „neplaceného agenta“ Strnadem vlastněné automobilky Tatra.

Mynář je od jara 2021 trestně stíhaný za poškozování finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu. V případu jde o šestimilionovou dotaci na dostavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku, kterou získala Mynářova společnost Clever Management. Podle policie neuvedla v žádosti všechny údaje, a peníze proto získala neoprávněně. Letos v dubnu Mynářova firma vrátila státu šestimilionovou dotaci, kterou před lety získala na stavbu penzionu v Osvětimanech. Kvůli kauze pro Mynáře žádal exprezident Miloš Zeman opakovaně abolici.

Prezident má právo udělovat milosti, amnestie a abolice. Pro amnestii a abolici k tomu potřebuje spolupodpis předsedy vlády, případně podpis jím pověřeného člena kabinetu. V případě abolice prezident nařídí, aby se trestní stíhání pro určitý trestný čin nezahajovalo, a pokud už zahájeno bylo, ale nebylo doposud pravomocně skončeno, aby bylo zastaveno.

Video  Kancléř Mynář: Chybějící prověrka, svědek Zeman i vyhořelý srub v Osvětimanech  - Videohub
Video se připravuje ...

JaNat ( 22. července 2023 16:32 )

*Jdi...

JaNat ( 22. července 2023 16:32 )

Jsi s touhle blitkou někam, ty už jsi celá poslintaná. Tohle namlouvej dětem ve školce.

roxin ( 22. července 2023 10:53 )

Hm, ten byl vždy na straně která byla VÝHODNÁ PRO NĚJ, na naši vlast myslel akorát za socíku když PŘÍSAHAL NAŠÍ SOCIALISTICKÉ VLASTI A SSSR!!! Tak nelži.

JaNat ( 22. července 2023 01:14 )

Jestli ty hulíš, chlastáš a fetuješ, tvoje věc, ale tyhle hnusy mi nepřipisuj, trapko. Jakou špínu? V čem je lepší než ti předešlí? V ničem, to jen ty a tobě podobné slinty si ho malujete na růžovo a jak omámeni opiem ho stavíte na podest.

JaNat ( 22. července 2023 01:03 )

Zasloužit?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa