Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Úpravy penzí ve Sněmovně: Babiš se rozjel, Richterová ho brzdila. Poslanci hlasovat nestihli

Aktualizováno -
19. července 2023
14:15
Autor: ČTK, lig, Mii - 
19. července 2023
07:50

Sněmovna dnes nedokončila schvalování sporných vládních změn v penzích, bude pokračovat v pátek. Novela i koaliční kabinet Petra Fialy (ODS) znovu čelily opoziční kritice. Předloha přinese zpřísnění pravidel předčasných důchodů a zpomalení řádných valorizací penzí. Nahrazuje také nynější pravidla mimořádných valorizací při vyšší inflaci dočasným přídavkem.

„Pokud myslíme vážně na budoucnost našich dětí a vnoučat, je nutné, abychom k těmto změnám přistoupili,“ uvedl Jurečka k celé důchodové reformě, jejíž stěžejní část by měli zákonodárci dostat k projednání příští rok. Půjde podle něho o stabilizaci důchodového systému, aby v roce 2050 nebyl v ročním deficitu vyšším než 350 miliard korun v současné hodnotě peněz. Nynější novela má podle ministra zabránit zejména tomu, aby se opakovala situace s vlnou odchodů do předčasného důchodu z loňského roku.

Projevu šéfa ANO Andreje Babiše dominovala kritika nynějšího koaličního kabinetu Petra Fialy (ODS) a vyzdvihování činnosti předchozí vlády, kterou lídr ANO vedl. Babiš mluvil o cenách energií, emisních povolenkách, úrokových sazbách, zdravotnictví, migraci, údajně chybějící investiční strategii i inflaci, když se pozastavoval nad slogany, že ji nynější kabinet pomáhá krotit i tlakem na dodavatelské řetězce. „Vy tak můžete tlačit ráno v té místnosti, kde všichni ráno jdeme. To je maximum, co vy můžete tlačit,“ uvedl předseda ANO. Jeho výroky vyvolaly reakci předsedající Olgy Richterové (Piráti), která nabádala k důstojnosti jednání.

„Tahle vláda šetří jenom na důchodcích, zatím. Ale na sobě nešetří,“ řekl v obšírném vystoupení Babiš. Kabinet podle něho dělá všechno pro to, aby „zničil životní standard“ obyvatel.

Jakob: Hlasování se dnes ani nestihne

Schvalování novely by se mohlo protáhnout a pokračovat i v pátek. Úvodní debata zabrala poslancům v červnu více než 13 hodin a druhé čtení zhruba osm hodin. Zákony může Sněmovna schvalovat podle jednacího řádu jen o středách a pátcích vždy mezi 09:00 a 14:00.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob před jednáním uvedl, že vládní koalice počítá s tím, že Poslanecká sněmovna bude projednávat změny v důchodech případně i v pátek tohoto týdne.

Hlasování se podle něj do dnešních 14:00 nejspíš nestihne. Dalších pět hodin projednávání v pátek by podle něj ale opozici mohlo stačit k vyjádření. Podle Jakoba je sice možné požádat o závěrečné jednání mimo dobu stanovenou v jednacím řádu, dva opoziční kluby ale mohou žádost zablokovat, což už avizovaly.

Schillerová návrh kritizuje

Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová uvedla, že jediná úspora, se kterou vládní koalice navzdory slibům dokázala přijít, je podle ANO na důchodcích, kterým sebrala peníze. 

Ve svém vystoupení se pak zaměřila na údajný růst míst, kde nelze platit bankovní kartou, a místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová (ANO) na čerpání evropských fondů. Další místopředseda Sněmovny za ANO Karel Havlíček mluvil o dopravních stavbách.

ANO podle poslance Aleše Juchelky připravilo osm pozměňovacích návrhů. Schillerová připomněla, že hnutí ANO také v květnu podalo k Ústavnímu soudu návrh na zrušení části vládní novely o zkrácení červnové valorizace penzí.

Video  Kalousek: Důchod bych si sám nespočítal. „V tuto chvíli bych krátkodobě brzdil víc,“ vzkázal vládě.  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

pindal ( 20. července 2023 18:36 )

Pokud chce člověk něco docílit,musí to vidět už do předu,jinak to nedocílí.Je jasné,že lidé nemohou vlastnit stále více věcí,které ani nepotřebují.Ke šťastnému životu jim stačí minimum.Jde hlavně o výchovu ducha člověka,ale to se také neděje.Kapitalismus na to vůbec nemá,spíš naopak,co si urveš to je tvoje a to je hlavní krédo kapitalismu.

pindal ( 20. července 2023 18:23 )

Aby nynější čtyřicátníci měli důstojný důchod?To je jasné odkopání neschopných lidí,kteří jsou dnes ve vládě.Oni vůbec nepočítají s nějakým vzestupem,oni na to nemají.Jsou to pouze přepočítávači peněz co zbyli po Babišovi. Rozdíl mezi nimi a Babišem je tak propastný,že lidi ani nechápou o co jde.Malý příklad.Babiš si nebral ani mzdu a hlásal,nebojte se bude.Tito hlásají nebude,musíte se omezit,a sami si přidají.Mě osobně víc vyhovuje Babiš.

jajas ( 19. července 2023 21:49 )

....o­prava­....­....ví­ce než stomiliardovou půjčku z EU......

jajas ( 19. července 2023 21:38 )

jajas ( 19. července 2023 21:37 )

Pětikolka si ty své výmysly o důchodech schválí, o tom žádná. Každopádně žijí v iluzi, že se nebudou v budoucnu měnit...prý aby nynější čtyřicátníci a padesátníci měli na důstojný důchod (co to je důstojný důchod za dvacet třicet let?). Nevěřím, že si ty nynější výpočty některá z dalších vlád nezmění. Za tu dobu se změní všechno, inflace, průměrná hrubá mzda, daně.....všechno bude jinak a ty jejich vzorečky, pro výpočet důchodu, nebudou dávno platit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa