Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Stanjura o rozpočtu: Musíme najít úspory 20 miliard! Schillerovou štve „podvod“ za 50 miliard

Autor: ČTK, simao - 
18. července 2023
12:39

Existuje dost velká šance, aby ministerstvo financí udrželo letošní schodek rozpočtu v plánované výši 295 miliard korun. Poslancům z rozpočtového výboru to dnes řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Je přesvědčený, že se podaří dodržet plánované příjmy, byť v jiné struktuře. „Máme velkou šanci, abychom ten plánovaný schodek dodrželi,“ řekl. Na straně výdajů musí najít úsporu asi 20 miliard korun v kapitolách kromě ministerstva práce, což považuje za splnitelný úkol. Alena Schillerová (ANO) poukázala na 50 miliard v příjmech rozpočtu z modernizačního fondu, které tam však nakonec nepřijdou. Označila to za podvod a porušení rozpočtových pravidel.

Stanjura dnes přišel poslance informovat o stavu a předpokládaném vývoji rozpočtu. Letošní státní rozpočet v pololetí skončil schodkem 215,4 miliardy Kč, což byl druhý nejhlubší pololetní schodek od vzniku Česka po výsledku roku 2021. Pro celý rok je plánovaný schodek 295 miliard korun.

„My jsme dostali čísla na konci června (...) a na základě těch čísel, zkušeností minulých let, předpokládaného plnění jsme došli k závěru, že jsme schopni dodržet plánovaný deficit 295 miliard korun. Ano, nebude to úplně autonomním vývojem, že bychom nedělali nic. Já budu vládu informovat o tom, že potřebujeme najít úspory na běžných výdajích zhruba ve výši 15 - 20 miliard korun, které bychom použili v sociální oblasti, protože tam v této chvíli proti plánu chybí zhruba 21 miliard korun. Jsem přesvědčen, že to zvládneme,“ uvedl na brífinku ve Sněmovně Stanjura.

Věří, že nebude třeba novela rozpočtu. „Uděláme všechno pro to, abychom to technicky zvládl a tuhle novelu nemuseli předkládat. Cílíme na to, abychom udrželi deficit 295 miliard (...) Na druhou stranu to není výsledek, který by nás mohl uspokojit. Znamená to, že v tom trendu musíme pokdačovat i v letech 2024 a 2025,“ vzkázal Stanjura. 

Stanjura již dříve řekl, že vláda hospodaření rozpočtu za první pololetí vyhodnotí a v červenci se rozhodne, zda bude ve druhém pololetí v rozpočtu škrtat.

V květnu přitom deficit vystoupal už na 271,4 miliardy, až v červnu se pak sekyra snížila na 215,4 miliardy. Podle ekonomů reálně hrozí, že deficit přesáhne 300 miliard.

Schillerová se čílila kvůli 50 miliardám, které „nikdy nepřijdou“

„Pan ministr mluvil věcně, to ať začnu pozitivně, protože poslední údaje o pokladním plnění byly takové v lehčím optimismu, jsou lepší, než v minulých měsících, a to je také možná důvod, proč konečně přišel na rozpočtový výbor,“ uvedla na tiskovce ve Sněmovně Alena Schillerová (ANO).

„Ta čísla vývoje státního rozpočtu nejsou na bouchání šampaňského a sám ministr financí přiznal zásadní nekonzistenci v případě modernizačního fondu,“ podotkla Schillerová s tím, že v rozpočtu je na příjmové straně 50 miliard z modernizačního fondu.

„Konečně po dlouhé době ticha ministr financí přiznal, že nikdy do příjmů státního rozpočtu nepřijdou, nicméně nebyl schopen vysvětlit, jak se tam těch 50 miliard dostalo. Doslova řekl, že to z ministerstva financí v návrhu neodešlo, on že to nenavrhl, dostalo se to tam na vládě. Odmítl říct, jak a proč. Neuvěřitelné. 50 miliard! 50 miliard namalovaných příjmů pro rok 2023, ale pozor, dámy a pánové, i pro rok 2024 a 2025. Tedy 150 miliard, o kterých nevíme, jak se do rozpočtu dostaly,“ čílila se Schillerová.

„Výmluvy typu, že je to nějaké malé procento z hlediska výdajů a z hlediska příjmů, já absolutně neberu. Nesmělo to tam být. Je to porušení rozpočtových pravidel, je to podvod,“ bouřila exministryně financí. „Ta částka je tam absolutně neoprávněně,“ dodala Schillerová.

Stanjura vysvětloval, kde se 50 miliard vzalo

Stanjura při dotazu na položku ve výši 50 miliard korun ve Sněmovně řekl, že jde o kontext a návrh rozpočtu se připravoval v srpnu a září loňského roku, kdy se odhadovaly velmi vysoké ceny energií.

„Jeden z legálních způsobů využití prostředků z modernizačního fondu je snižování sociálních dopadů vysokých cen energií, což je přesně to, co jsme viděli v minulém roce, také jsme to dělali, měli jsme úsporný tarif v minulém roce, letos jsme zastropovali ceny. Legitimně jsme očekávali, že se nám podaří dojednat využití prostředků z modernizačního fondu právě na snížení sociálních dopadů na naše domácnosti. To se bohužel nepovedlo,“ vysvětloval Stanjura.

„Opravdu nejde o jméno,“ uvedl Stanjura při dotazu, zda neudělal politickou chybu, když nevysvětlil, kdo chybějících 50 miliard do příjmů rozpočtu navrhl. „Já nikoho nekryju,“ poznamenal ministr s tím, že nikdy nekomentuje vnitřní jednání na vládě, ani ta koaliční. A že pro něj má větší význam to, že se podaří dodržet schodek. „Ano, v té příjmové straně se některé příjmy vymění, ale to se děje každý rok. Těch 50 miliard vypadá jako veliká částka, ale z celkových příjmů rozpočtu je to méně než 3 procenta,“ dodal.

Fiala: K deficitu se budeme velmi blížit

„Z některých daní přicházejí příjmy v průběhu léta. Windfall tax bude v průběhu léta stejně tak jako dividenda z ČEZ, kterou celou použijeme na podporu lidí. Takže do konce léta se na to nedá odpovědět. Troufnu si ale tvrdit, že se budeme k tomu deficitu velmi blížit,“ uvedl ve čtvrtek v pořadu Ptám se, pane premiére předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Stanjura dnes řekl, že podle konzervativního odhadu předpokládá mimořádné příjmy kolem 63 miliard korun, přičemž 17 miliard korun získá rozpočet na odvodu z výroby elektřiny a 46 miliard korun na dani z neočekávaných zisků. Přesnější čísla bude mít na konci září. Poznamenal, že rozdíl mezi plánovanými a předpokládanými příjmy státního rozpočtu je asi deset miliard korun, tedy méně než jedno procento, což se podle něj dá dohnat v dalším pololetí.

Stanjura očekává, že za třetí čtvrtletí bude letošní rozpočet v přebytku a schodek se sníží z pololetních 215,4 miliardy korun. Bude to dáno podle něho dividendou 54 miliardy korun z energetické společnosti ČEZ, splátkami daně z neočekávaných zisků a nižšími výdaji na pomoc s vyššími cenami energií, uvedl. „Musíme hledat úsporu 20 miliard korun,“ zopakoval Stanjura, podle kterého jde o splnitelný úkol.

Předběžný návrh státního rozpočtu na příští rok počítá se schodkem 235 miliard korun.

Video  Fiala v Blesku hájil balíček i miliony pro Michelin: Vyplatí se nám! A snad se nedívá manželka…  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

1pravda1 ( 18. července 2023 23:07 )

jajas ( 18. července 2023 16:53 )

Mne neustále překvapuje, jak se Jurečka vychvaluje, že máme nejvyšší důchody v historii...jedna je navýšila minulá vláda, jednak zvyšování platů, a pokud se výpočet důchodů odvíjí i od inflace, tak nerozumím tomu, proč se tak Jurečka shazuje ještě více než dosud, těmi svými výroky....

jajas ( 18. července 2023 16:50 )

A pak těch 20 miliard přehodí na dotaci "oprav dům po babič­ce".­....­...ú­žasné! Odrbe zase občany, kteří to zaplatí.....protože jak jinak chce těch 20 miliard získat? Namalovat si je nemůže ....z dotací EU nemůže...takže jakpak je asi sežene? Nechám se překvapit....

trintin ( 18. července 2023 16:18 )

Musíme najít úspory 20 miliard?? Letos nám z důchodů vzali 1000Kč a nedivil bych se, kdybychom přišli o další tisíc, aby Stanjura zdarma získal těch 20 miliard.

svetlana62 ( 18. července 2023 15:24 )

...ono by stačilo koupit o jedno bojové letadlo do války méně a hned je má.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa