Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vládní balíček podle Stanjury obstojí. Co na to opozice? Je to ještě horší než v květnu, tepe vládu

Autor: ČTK - 
11. července 2023
09:42

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) věří, že konsolidační balíček získá podporu v obou parlamentních komorách. O pozměňovacích návrzích ještě bude pětikoalice jednat, pokud se na nich všechny vládní strany shodnou, budou přijaty, řekl Stanjura na tiskové konferenci před zahájením projednávání souboru opatření ve Sněmovně. Připustil i případné změny vycházející z návrhů opozice. Sněmovně předkládaný konsolidační balíček je daleko horším materiálem, než který vláda představila v květnu, uvedla šéfka klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

„Mezi druhým a třetím kolem se poradíme, není důvod, abychom je nepodpořili,“ uvedl. Důležitý je podle něj objem plánovaných úspor, to je věc, na které bude trvat.

Podle šéfa sněmovního rozpočtového výboru Josefa Bernarda (STAN) je soubor opatření reakcí na neudržitelný stav veřejných financí. Stanjura i další zástupci vládní koalice připustili, že některé daně se v případě schválení souboru opatření zvýší, dvě třetiny úspor jsou podle Stanjury nicméně na straně státu, a to v podobě úspor na provozu, platů či národních dotací.

Zástupci lidovců a Pirátů na tiskové konferenci poznamenali, že jejich priority soubor obsahuje, v případě lidovců jde o podporu rodin, v případě Pirátů podpora zaměstnanců.

V příštím roce by měla navrhovaná opatření zlepšit saldo státního rozpočtu o 97,7 miliardy korun. Společně za příští a přespříští rok má jít až o 150,7 miliardy korun. Předpokládá se, že vládní návrh dozná ve Sněmovně některých změn, jak se na nich dohodne koalice.

Opoziční klub ANO tvrdí, že balíček poškodí ekonomiku a zpomalí její růst. Bude proto prosazení předlohy bránit. Také předseda poslanců SPD Radim Fiala už dříve řekl, že toto hnutí využije všechny zákonné prostředky, aby bránilo projednání balíčku i důchodové novely.

Sněmovně předkládaný konsolidační balíček je daleko horším materiálem, než který vláda představila v květnu, obsahuje celou řadu nelogičností. Na dnešní tiskové konferenci před jednáním dolní komory Parlamentu to řekla předsedkyně opozičního klubu ANO Alena Schillerová.

Vládní konsolidační balíček mají poslanci v úvodním kole projednat na dnešní mimořádné schůzi svolané z koaličního podnětu. Opozice předem ohlásila dlouhé jednání, nejsou vyloučeny ani noční diskuse.

Balíček podle Schillerové nebyl dostatečně projednán se zaměstnavateli ani se zástupci zaměstnanců. „Je to daleko horší materiál než to, co představila vláda na tiskové konferenci (v květnu). Jsou tam věci, které vůbec nesouvisí s daňovým balíčkem, například úprava hazardu,“ poznamenala. Koalice se podle ní nedostatečně věnuje úsporám na výdajové straně státu.

„Náročnost jednání (ve Sněmovně) bude odpovídat tomu, že předkládaný daňový balíček znamená nejvyšší zvýšení daní v novodobé historii země,“ uvedla Schillerová. Kritizovala to, že ministerstvo financí podle ní nevypořádalo zhruba 230 zásadních připomínek. Nazvala to arogancí moci.

Za současné situace považuje balíček za jedovatý koktejl pro českou ekonomiku. Vláda by se podle Schillerové měla více soustředit na čerpání evropských peněz či řádný výběr daní. „Cílem je přesvědčit poslance, aby balíček odmítli jako celek,“ řekla. Pokud se to nepodaří, chce hnutí ANO napravit největší chyby a nelogičnosti v materiálu.

Některé části balíčku naopak opoziční subjekt hodlá podpořit - například zvýšení spotřební daně ze závislostí či zvýšení daně z hazardu.

Video  Ministr financí Stanjura pro Blesk: „Úspory musíme hledat pořád.“ Proč došlo na zvýšení daní?  - Jakub Kopřiva, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa