Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nová tvář resortu zemědělství: Musí hledat úspory, radí Výbornému předchůdce Bendl. ANO chce zpět dotace

Autor: vja, ČTK - 
23. června 2023
05:00

Novým ministrem zemědělství se patrně stane dosavadní předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Prezident Petr Pavel dokonce již kandidátovi, který by měl nahradit ministra Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL), potvrdil, že k jeho jmenování případně dojde již 29. června. Z řad politiků i veřejnosti však zaznívají pochyby, zda se Výborný bude schopný s novým úkolem popasovat. Vyčítají mu zejména nedostatek zkušeností v oblasti zemědělství, jeho partaj si však za jmenováním Výborného stojí. Co si o budoucím ministru zemědělství myslí jeho předchůdce a má podle stínové ministryně zemědělství šanci resort ukočírovat?

Dosavadní šéf sněmovní frakce lidovců má pro vstup do nové funkce podporu předsednictva strany, premiéra Petra Fialy (ODS) i prezidenta Petra Pavla. Ten po úterní schůzce s Výborným na Hradě uvedl, že někdejší šéf lidovců sice není jednoznačným odborníkem na zemědělství, ale priority má nastavené správně. Výborný má v čele resortu nahradit stranického kolegu Zdeňka Nekulu, který podal rezignaci ke konci června.

Už v úterý Výborný označil za klíčovou komunikaci. Uvedl, že by chtěl komunikovat s odbornou i laickou veřejností a se sněmovním zemědělským výborem. Řekl, že je třeba účinně podpořit české zemědělce bez rozdílu. Zmínil také, že čeští europoslanci bez rozdílu stranické příslušnosti by měli hájit zájmy českých zemědělců v Evropském parlamentu. Výborný by chtěl pracovat i na potravinové soběstačnosti Česka. Věnoval by se rovněž tématu sucha.

Bendl: Bude muset hledat úspory. Nekula možná netušil, do čeho vstupuje

Podle bývalého ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) je výběr Výborného zcela v souladu s koaliční dohodu, jeho strana jej tedy respektuje. Od jmenování dosavadního předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL ministrem si slibuje zejména obecné zlepšení komunikace. „Věříme, že bude posílením zejména v oblasti komunikace Ministerstva zemědělství nejen směrem k veřejnosti, ale i směrem ke spolupráci uvnitř Poslanecké sněmovny,“ sdělil Blesku.

Na nového ministra nečeká vůbec málo práce. „Na stole“ pro začátek bude mít hned několik novel zákonů. Vzhledem k rostoucímu schodku státního rozpočtu také bude muset šetřit všude, kde to bude možné. „Novela mysliveckého zákona, novela zákona o lesích a práce na debyrokratizaci resortu. Musí hledat úspory,“ prozradil Bendl, s čím se bude muset Výborný vypořádat.

Dosavadní šéf resortu zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) to podle Bendla neměl ani trochu jednoduché. „Byl víceméně dohnán do situace, kdy musel sám pochopit, že ho ta vlna problémů, které to zemědělství v daný okamžik má, vlastně zavalila. Zjednodušeně řečeno, myslím, že to pro něj bylo těžké a možná úplně netušil, do čeho vlastně vstupuje, když se stal ministrem,“ myslí si.

Důležité pro Výborného bude prý zejména sladit tým schopných lidí, se kterými se mu bude bezproblémově spolupracovat. „Já bych mu popřál, aby měl kolem sebe dostatek kvalitních lidí schopných přinášet kvalitní návrhy na řešení té situace a určitě doporučil držet se vládního programového prohlášení a naplňovat jej,“ vzkázal adeptovi na ministra.

Inspiraci ve vedení resortu si ministr prý může brát prakticky ze všech zemí Evropské unie, které každou chvíli přicházejí s novými přístupy. „Zrovna tento týden Zemědělský výbor a výbor životního prostředí měl společné výjezdní zasedání s odborníky z Mendelovy univerzity na téma nutné změny hospodaření v lesích a nutné legislativní změny. Ta oblast celého resortu zemědělství je poměrně široká a inspirace se dá hledat po celé Evropě,“ doporučil Bendl.

Balaštíková: Seškrtané dotace se musí vybojovat zpátky. Nekula se snažil, ale byl neobratný

Pro Blesk se k „výměně hlavní tváře“ Ministerstva zemědělství vyjádřila i stínová ministryně zemědělství Margita Balaštíková (ANO). Ta považuje Marka Výborného zejména z důvodu nedostatku zkušeností z oblasti zemědělství za ne úplně šťastnou volbu. Poprat se pak nový ministr prý bude muset zejména s absencí finančních zdrojů, o které resort přijde se seškrtáním národních dotačních titulů zahrnutým v plánovaném vládním úsporném balíčku.

Vypadá to, že novým ministrem zemědělství se stane dosavadní předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Vsadili podle vás lidovci na „správného koně“?

Marek Výborný je zcela určitě velmi dobrý rétor. Moje obava pramení hlavně z toho, že není naprosto znalý zemědělského prostředí, takže bude náchylnější k různým lobbistickým skupinám a taky k tomu, že s ním mohou odborní pracovníci na ministerstvu různě manipulovat. Z toho mám opravdu obavu. Někdo říká, že správný manažer se to naučí, ale nemůžete být manažerem v oblasti, které téměř vůbec nerozumíte. Zemědělství je, domnívám se, velmi složitá oblast. Já to hodnotím spíš jako špatné rozhodnutí, protože si myslím, že v řadách KDU-ČSL mají zcela určitě lidi, kteří by k tomu měli blíž. Co mohu hodnotit pozitivně, je asi ta politická podpora pana Výborného, že zkrátka v té Sněmovně byl, ty kontakty má. Byl ve vedení strany, předseda poslaneckého klubu. Asi ten politický výtlak tam bude, nicméně ta jeho neznalost toho prostředí, si myslím, bude velmi limitující. A teď se zemědělství díky škrtům z Ministerstva financí nachází vůbec v nepodhodnocené situaci. Ministra čeká nějaká obhajoba věcí, kterým nerozumí, nezná je a musí se s tou prací seznámit. A to se s tím, prosím, neseznámíte během 10 minut nebo ani 10 dnů, ani 10 měsíců.

Dávalo by podle vás větší smysl, pokud by si pan Výborný prohodil posty třeba se současným ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou? Ten přece má zkušenosti se zemědělstvím dosti rozsáhlé, v minulosti dokonce funkci ministra zemědělství vykonával.

No, to nedokážu říct. Možná by to smysl podle většiny mělo. Nicméně pan Jurečka, se domnívám, má dost rozpracovaných věcí na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Docela se mu taky podařilo několik věcí pokazit, takže já se domnívám, že pro pana Výborného by to taky nebyl bůhvíjaký lepší krok. Myslím si, že spíš ve svých řadách měli vybrat někoho jiného, ne pana ministra Jurečku. Ten ať si ty problémy, které na Ministerstvo práce a sociálních věcí založil, laskavě uhasí. Myslím si, že ve svých řadách by KDU-ČSL zcela určitě měla najít někoho odbornějšího.

Jak jste byla dosud spokojená s prací, kterou odváděl pan ministr Nekula v čele resortu?

Nemohli bychom říct, že pan Nekula je úplným neználkem toho zemědělského prostředí, ale i na něm právě bylo vidět, jak velmi je ovládán různými lobbistickými skupinami právě pro tu neznalost prostředí. On byl velmi neobratný ve svých vyjádřeních a v médiích si zkrátka svůj osobní průměr kazil svými prohlášeními. Někdy byl trošku jak slon v porcelánu. Musím ale uznat, že on se zkrátka snažil. Ale taky na něm bylo právě vidět, jak ty skupiny jakýmsi způsobem umí ovládat ten trh, dokáží s tím ministrem vlastně mávat, a to se může stát i panu Výbornému.

Jaké největší výzvy podle vás v současnosti čekají nového ministra?

Na jedné straně KDU-ČSL má svou voličskou základnu na venkově, na druhou stranu si pan bývalý ministr nechal osekat rozpočet. Takže já se domnívám, že pan ministr Výborný, pokud tedy bude jmenován, tak by měl vstoupit do boje s ministrem financí, chtít nějaké peníze zpátky, protože na jedné straně voláme po potravinové soběstačnosti. Teď se ukázalo v covidu a i vlastně v té ukrajinské válce, že to není dobré. Říká se, že zrovna agrární sektor je na tom dobře, to si ale řekneme až po 15. červenci, až budou odevzdána daňová přiznání právnických a fyzických osob. Domnívám se, že pan ministr bude zklamán a hlavně bude zklamán ministr financí, protože nevybere tolik peněz, co si myslel. Ten resort potřebuje posílit, protože jiné země, ať už Polsko, Rakousko, ty okolní země abnormálně tento resort posilují a my máme obrovský finanční handicap těch dotací. Takže pokud chce pan ministr, aby to ministerstvo neztratilo, nezbude mu nic jiného, než vést skutečný boj s ministrem financí a pro ten rezort si vyjednat peníze do podpory národních dotací. Určitě ten příští rok bude muset zabojovat a ty škrty vrátit zpátky, protože jinak se české zemědělství a potravinářství stane totálně nekonkurenceschopným.

Co byste novému ministrovi do začátku popřála nebo poradila?

Tak já bych mu popřála hlavně šťastnou ruku při výběru poradců, protože si myslím, že by si je měl skutečně najít z řad zemědělských a potravinářských odborníků. Měl by lépe komunikovat s těmi profesními organizacemi k tomu určenými, ať už je to Agrární komora, která je ze zákona zemědělský svaz, nebo Potravinářská komora a neposlouchat jenom výseč, což je Asociace soukromého zemědělství. To bych mu popřála, aby měl šťastnou ruku při výběru těchto poradců a aby jim naslouchal, protože já mám zájem, aby se ten rezort zachoval. Samozřejmě bych byla i ráda, pokud bychom spolu komunikovali na té logické a rozumné bázi. My, hnutí ANO, nemáme problém podporovat ty rozumné věci, protože nám o rozvoj venkova jde, o soběstačnost potravinářství a zemědělství také, bylo to jedno z našich hesel. Určitě bych mu byla nápomocná s celým Zemědělským výborem a přála bych mu, aby byl v těch škrtech úspěšný jako paní ministryně obrany, která si jediná rozpočty navýšila. Takže aby se panu ministrovi Výbornému podařilo udolat pana ministra financí a vrátil zpátky ty finanční prostředky, které byly pro Ministerstvo zemědělství seškrtány.

Video  Výborný coby adept na ministra zemědělství: Co řešil na Hradě s Pavlem?  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

trintin ( 23. června 2023 17:10 )

Nová tvář resortu zemědělství: Musí hledat úspory?? Snad by stačilo přestat osévat pole a sázet brambory, pouze sklízet?

Jirik-ta ( 23. června 2023 13:29 )

já bych vládu odborníků zrušil okamžitě. Poslíčka zvládne prezident.

JaNat ( 23. června 2023 12:14 )

Ten nemá páru o zemědělství. To budou zase poradci, je to vláda patlalů.

st.rec ( 23. června 2023 08:54 )

Taky můžu poradit co udělat,třeba zakázat v sezóně dovoz jablek,cibule nebo brambor víc než 100km,zdanit tisícikilometrové dovozy o emisní povolenky a tlačit na řetězce aby nakupovali od domácích pěstitelů.A také ihned zahájit důkladné kontroly závadných plodin z východní země s dvoubarevnou vlajkou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa