Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Středula oznámil kvůli balíčku: Odbory zřídily celostátní stávkový výbor. Přijdou protestní akce?

Aktualizováno -
30. května 2023
14:43
Autor: ČTK - 
30. května 2023
07:17

dboráři z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) zřídili dnes celostátní stávkový výbor. Jsou připraveni případně k celorepublikovému protestu proti vládnímu balíčku opatření k ozdravení financí. Od 26. do 30. června pak jednotlivé svazy a organizace mohou pořádat své protestní akce. Dohodl se na tom sněm ČMKOS. Po jednání to novinářům řekl předák Josef Středula.  Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) nevidí racionální důvody pro generální stávku. 

„V této chvíli konstatuji, že ČMKOS přešlo do nové fáze. Dosud t obyla stávková pohotovost, v této chvíli dnes byl zřízen na úrovni ČMKOS s celostátní působností stávkový výbor ČMKOS,“ uvedl na dnešní tiskovce Josef Středula.

Plány kabinetu předáci kritizují opakovaně. Podle nich míří proti zaměstnancům a jejich rodinám i proti důchodcům. Odborová konfederace přišla s vlastním návrhem 12 kroků. Mezi nimi je zrušení daňových změn z posledních let či obnova EET.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s asi 270 000 členů.

Odboráři vyzvali kabinet k jednání. Kritizovali ho za to, že s nimi o záměrech předem nedebatoval a na zaslání připomínek k novelám téměř šesti desítek zákonů dal jen pět pracovních dnů.

Jurečka: Pro stávku není důvod

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) nevidí racionální důvody pro generální stávku. S odboráři je připraven diskutovat během prázdnin o případných drobných změnách pro druhé čtení konsolidačního balíčku v Poslanecké sněmovně. „Platí, že pokud chtějí jednat, jsem připraven si s nimi za stůl zasednout,“ řekl Jurečka na adresu odborů. Svolání celé tripartity, tedy jednání zaměstnavatelů, odborů a zástupců vlády ve Strakově akademii, je ale na rozhodnutí premiéra, doplnil. Důvody pro generální stávku vicepremiér nevidí vzhledem k nízké nezaměstnanosti a růstu mezd.

Odbory se staví proti chystaným změnám daně z přidané hodnoty (DPH), obnovení nemocenského pojištění u zaměstnanců či rušení daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů.

Místo toho navrhují obnovení EET a zrušení daňových a odvodových změn z posledních let. Škrtli by nižší odvody u kratších úvazků, zvýšení paušálů či loss caryback, tedy zpětné uplatnění daňové ztráty. Celkem přínos svých 12 opatření spočítali mezi 151,5 až 163,5 miliardy korun.

Podle ministerstva financí nemají propočty odborů oporu v ekonomické realitě. Zpochybňují je i někteří ekonomové. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že odborářské návrhy jako obnovení EET nejsou realistické a konsolidaci veřejných financí by nezajistily.

Jirik-ta ( 30. května 2023 21:08 )

Vémola si myslel že vyhrává

Jirik-ta ( 30. května 2023 16:59 )

Martin Koller - Spojujme lidi ne politické strany. Co nás čeká pod Americkou okupací? (youtube) 🧣😢

Walter ( 30. května 2023 16:04 )

Nechápu, proč se má přidávat expresidentům. To je jasný výsměch obyčejným důchodcům. Klaus s kuponovkou rozkradl republiku, Zeman zase hrad, Pavel by měl zkontrolovat klenoty , vůbec bych se nedivil, kdyby zbyly náhrady, to obsazení bývalých posluhovačů, bylo schopné naprosto všeho !!!

Jara Jah ( 30. května 2023 14:25 )

Ta hovado jedno prokomunisticky si myslíš že si sežral všechen rozum bereš si pracující jako rukojmí.a sám máš plat jak sviňa veliký. Vůbec odbory jsou k hovnu melou a když je človek potřeboval tak dali ruce pryč tak že jsou to darmožrouti .

Jirik-ta ( 30. května 2023 13:47 )

Když jdu vládě po krku, tak musím mít koncepci pro případ, že uchopím moc a né jako pětěkolo . V současnosti si myslím, že je to uskupení kolem pana Rajchla. Bylo by dobré kdyby současná vládní garnitura odstoupila. A s touhle komedií se skončilo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa