Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jurečka promluvil o úřadech práce: Zrychlilo vyplácení dávek a dostane personál přidáno?

Aktualizováno -
22. května 2023
14:00
Autor: ČTK, swp - 
22. května 2023
09:32

O aktuální situaci na úřadech práce dnes informoval ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a pověřený šéf úřadu Karel Trpkoš. Už do dvou let by se podle nich mohla velká část agendy řešit digitálně. Oceňovat chtějí také výkonné zaměstnance. „Za poslední dva měsíce jsme se v situaci výrazně posunuli,“ řekl Jurečka.

Jurečka v souvislosti s úřady práce zmínil 30 % nárůst agendy, kterou úřady práce v posledních 13 měsících řešily. Mezi důvody patřila uprchlická vlna a vyšší počet požadavků českých občanů, kteří ve větší míře využívali například příspěvek na bydlení nebo „pětitisícovku“ na dítě. 

Podle ministra práce se zpožďovala za zákonnou lhůtu zejména výplata příspěvku na bydlení. „Za poslední dva měsíce jsme se v situaci výrazně posunuli,“ řekl. Na většině území prý klienty mohou odbavovat v zákonné lhůtě. Problémy teď nastávají spíš tehdy, když musí klienty vyzývat k doložení dokumentů, jde asi o 10 tisíc žadatelů. 

Jurečka nechce jen zjednodušovat agendu pro žadatele, ale také zlepšovat podmínky zaměstnancům úřadů. „Máme ambici zhruba 3 a půl tisíce lidí posunout do vyšší platové třídy, aby měli větší jistotu ocenění jejich práce,“ řekl Jurečka. 

Trpkoš dodal, že výkon zaměstnanců už začali odměňovat. „Jakmile jsme motivační prvky zavedli, tak během dvou tří měsíců se situace začala zlepšovat,“ sdělil. 

Pražské pobočky zažily "klinickou smrt"

Na tiskové konferenci byla zmíněna také kritická situace v hlavním městě, zejména v Praze 9 a 10. „Situace v praze byla neúosná, byly tam pobočky v klinické smrti. Republika jim zásadním způsobem pomohla, pobočky jsme byli schopní odbřemenit, nějakým způsobem započnout jejich restart, abychom byli schopní začít dělat nábor, doplňovat chybějící místa,“ řekl Trpkoš. 

Zmínil, že od února probíhají IT změny, které mají změnit způsob práce poradců v celé organizaci. Připravují také výběrová řízení v rámci celého úřadu práce. „Úřad práce funguje velmi dobře, pokud má schopné řízení. Budu doufat, že ty trendy, které jsme nyní spolu s kolegy založili, budou pokračovat i dále,“ dodal Trpkoš.  V budoucnu by úřady práce data klientů mohly čerpat také z jiných registrů, aby to dotyčný nemusel vždy dokládat. 

Podle Jurečky by mohli úřady do dvou let 50 % svých klientů odbavovat digitálně. Zvládnout by to podle něj měli všichni, kteří mají základní digitální dovednosti. Osobně by se měli dostavovat jen klienti se specifickými potřebami. „Písemné formuláře pokrývají 100 % našich klientů. Digitál nikdy nebude pokrývat 100 %, 5 % vždy zůstane,“ řekl Trpkoš.

Ještě letos by se mělo usnadnit podávání přídavku na dítě, příspěvku na bydlení a rodičovského příspěvku. Další rok by se měla řešit problematika zaměstnanosti a v roce 2024 až 2025 dávky pro osoby se zdravotním postižením. 

Kritika za zpožděné dávky

Úřady práce sklízejí dlouhodobě kritiku za zpožďování dávek. Od loňska ale čelí náporu žadatelů a přibyla jim také nová agenda. Pracovníci a odbory si stěžují na zahlcení, fluktuaci, zastaralé vybavení i podobu digitalizace. O situaci několikrát jednal sněmovní sociální výbor. Vyzval ministra k rychlému řešení. Začátkem května se na úřady práce zaměřila i rada vlády pro lidská práva. Doporučila personální posílení, zlepšení odměňování úředníků i zjednodušení systému dávek.

Jurečka před nedávnem poslancům sněmovního sociálního výboru řekl, že se od března měnila organizace práce a agenda se z přetížených míst přesouvala do volných pracovišť. Přijímají se další síly. Doplácejí se vyšší rizikové příplatky. Část úředníků se má převést v platové tabulce do vyšší třídy, zvedne se jim tak základ výdělku. Ministerstvo uvedlo, že klesá podíl případů, které se nestihly vyřídit v termínu. Tři čtvrtiny žádostí o příspěvek na bydlení úřady teď zpracovaly v zákonné lhůtě, před rokem to bylo 58 procent. U přídavku na děti stihly vyřídit před rokem 66 procent žádostí včas, teď 81 procent.

Jurečka v polovině února odvolal generálního ředitele úřadu práce Viktora Najmona. Řízením pověřil šéfa ministerské sekce informačních technologií Trpkoše. Ten před nedávnem uvedl, že digitalizace při zpracovávání dávek postupuje a chystá se také náborová kampaň.

jajas ( 22. května 2023 19:19 )

„Máme ambici zhruba 3 a půl tisíce lidí posunout do vyšší platové třídy, aby měli větší jistotu ocenění jejich práce,“ řekl Jurečka.

Trpkoš dodal, že výkon zaměstnanců už začali odměňovat. „Jakmile jsme motivační prvky zavedli, tak během dvou tří měsíců se situace začala zlepšovat,“ sdělil. "
Takže ono ne že by to na ÚP nestíhali, oni jen chtěli větší prašule, a hned to samé odbaví rychleji, jak jsem se dočetl....to je fakt dobré....

jajas ( 22. května 2023 17:29 )

Fakt? Takže pracují pomalu a neefektivně, protože chtějí větší prašule? Tak to by mohli zkusit všichni pracující....

Jirik-ta ( 22. května 2023 16:43 )

no přesně a boty s ocelovou špičkou

Jirik-ta ( 22. května 2023 16:42 )

demisi, demisi, demisi 🧣😜
Jak za pomoci inflace rozvrátit kapitalismus, píše Lenin v roce 1919
(Myši umírají v pastích, protože nechápou, proč je ten sýr zdarma. Stejně jako v socialismu.)

trintin ( 22. května 2023 10:27 )

...zlepšení odměňování úředníků?? Autorka článku nám tu píše pohádku o tom, že úřednice budou za vyšší plat pracovat rychleji a efektivněji.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa