Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chuťovky v zákulisí i kritika na akci ODS: Vyjednali jsme maximum možného, bránil se Fiala

Aktualizováno -
13. května 2023
19:15
Autor: ČTK, simao, amb - 
13. května 2023
15:51

Diskuse nad řadou témat se v sobotu rozvinula na ideové konferenci ODS. Vévodil jim však především úsporný balíček, který v některých aspektech vyvolal nemalé pobouření. Předseda Senátu Miloš Vystrčil otevřeně upozorňoval, že je potřeba vše lépe vysvětlovat a lépe komunikovat a souhlasila s ním řada účastníků. Starosta Běchovic Ondřej Martan upozornil, že lidé měli dopředu vědět, proč jim vláda bude sahat do peněženek. Když diskutujícím v pražském kongresovém centru Cubex vyhládlo, bylo pro ně tradičně připraveno chutně vyhlížející občerstvení.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) je třeba balíček, který je kompromisem návrhů vládních stran, vysvětlovat voličům i straníkům s důrazem na nezadluženou budoucnost Česka.

„Nejsme jí schopni dosáhnout bez zvyšování příjmů. Snažili jsme se najít řešení, které nezasáhne nikoho příliš moc,“ reagoval na kritiku v diskusi, že opatření dopadnou hlavně na vysokopříjmové zaměstnance.

Podle starosty Běchovic Ondřeje Martana (ODS) měla vláda spustit masivní komunikační kampaň ještě před oznámením balíčku. „Aby všichni věděli, proč jim budeme sahat do peněženek. Že si stát žil nad poměry a kdo to způsobil,“ řekl v diskusi k tématu financí.

Někteří kritici jako chybu hodnotili i to, že Stanjura nechtěl o návrzích na ozdravení veřejných financí komunikovat před tím, než bude uzavřená dohoda.

Podle Stanjury to ale byla dohoda, kterou žádal premiér Petr Fiala (ODS). Stanjura již dříve kritizoval koaliční partnery, že unikly nehotové materiály. „Potřebujeme disciplínu, aby toto nebylo, pak ta komunikace bude lepší,“ dodal.

Část odborníků a komentátorů vládní představitele za špatnou komunikaci kroků kabinetu kritizuje. Čtvrteční tisková konference, na níž představovali balíček opatření ke konsolidaci veřejných financí, trvala skoro tři hodiny. Kroky vysvětlovali čelní představitelé vládních stran a ekonomové.

Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS), který byl v minulosti redaktorem a tiskovým mluvčím vlády i ODS, na zlepšení komunikace vláda pracuje. „Prezentace konsolidačního balíčku s účastí ekonomů byla podle mého názoru velmi dobrá,“ řekl v debatě. Chválil zejména heslo „za pět minut 12“, se kterým chce kabinet v komunikaci dál pracovat.

Vystrčil varoval před podkopáváním důvěry

Také předseda Senátu Miloš Vystrčil ve svém projevu vyzval ODS ke zlepšení komunikace. Lépe vysvětlovat kroky strany by měli její špičky i řadoví členové, míní.

„Jsem přesvědčen, že přestože nás to vlastně zdržuje od práce, tak je potřeba, abychom lépe vysvětlovali, co děláme a proč to děláme. Tady máme rezervy,“ uvedl. Je podle něj nutné vysvětlovat, proč je potřeba změnit parametry důchodového systému nebo seškrtat dotace, které třeba dopadnou na konkrétní obec, kde je starosta z ODS.

„Se členstvím v ODS je spojena nejen možnost někoho kritizovat, ale také odpovědnost a případně i loajalita obhajovat, vysvětlovat, stát za těmi, které jsem si zvolil. Potom dokážeme vysvětlit i nepopulární věci,“ doplnil.

Že jsou tyto kroky v zájmu budoucnosti země, by podle něj měli říkat nejen premiér nebo ministr financí, ale všichni členové, kteří si je zvolili do vedení strany. „Pokud to nedokážeme, budeme podkopávat důvěru a autoritu těch, kteří s těmi změnami přicházejí,“ dodal.

Úsporný balíček bude mít podporu všech poslanců a senátorů ODS, ujišťoval na konferenci Fiala. V rámci kompromisů v koalici vyjednala strana maximum možného, míní premiér.

Balíček předpokládá mj., že stát zvýší daň z příjmu právnických osob, spotřební daň z tabáku a alkoholu, daň z hazardu i nemovitostí. Znovu zavede nemocenské pojištění pro zaměstnance a zvedne odvody živnostníků či omezí státní dotace.

„Můžeme na to mít různé názory, v jednom se ale shodujeme všichni – je to maximum možného a bude to mít podporu všech poslanců a senátorů ODS,“ uvedl premiér. Všichni občanští demokraté podle Fialy chápou, že jsou jen jednou z politických sil v Česku i ve vládě a musí hledat kompromisy.

Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) dnes označil kompromis na konsolidačním balíčku za krvavý. Vadí mu především růst daní. ODS za to ponese politické náklady, míní.

„Je to kompromis, za kterým může celá ODS stát, někdo s více přivřenýma očima, někomu možná budou trochu skřípat zuby, ale všichni víme, že je to to nejlepší pro ČR,“ reagoval Fiala. „Nezazněl hlas, který by zpochybňoval tuto cestu,“ doplnil.

Fiala si je vědom, že vláda by mohla lépe komunikovat, vysvětlovat svou politiku a každodenní kroky. Připustil, že koaliční politici v posledních týdnech věnovali všechnu energii jednáním o balíčku a nebyli schopni reagovat na všechny úniky informací, které se objevovaly v médiích a někdy vládu poškozovaly. Zdůraznil, že často šlo pouze o analytické materiály nebo přímo výmysly.

Video  Fiala na konferenci ODS: Přínos naší vlády je větší, než u obou populistických vlád.  - ČTK
Video se připravuje ...

jasnavolba ( 14. května 2023 15:57 )

musíme šetřit říká ODS premier a jdou se nažrat k přeplněným stolum,co říc jedno prase větší než druhý a Fiala největší.Jen nechápu kdo mohl prasata volit!

al.bunda ( 13. května 2023 21:34 )

vůl zůstane volem a Fiala zůstane Fialou....bohužel Stanjura mu úspěšně sekunduje.... Opět se omlouvám že to Stnjurovic ho..do pochází z Opavy, konkrétně z Malých Hoštic.... tam se taky moc neobjevuje a když tak na za přenou

jonn ( 13. května 2023 20:33 )

Nahoře huj , dole hnůj .

UFO1 ( 13. května 2023 20:27 )

Tenhle člověk,se zapíše do politiky, pohřbí ODS

Stepan Bandera ( 13. května 2023 19:24 )

To se zase obézní Mirka Němcová nacpala zadarmo k prasknutí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa