Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pavlovi v lóži, s fanfárami a potleskem, Fiala s Janou a další známé tváře: Pražské jaro začalo

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
13. května 2023
08:26
Autor: ČTK, simao - 
13. května 2023
00:24

Pražské jaro začalo, tentokrát jak s prezidentským párem, kdy do lóže usedli Petr a Eva Pavlovi, tak tradičně i s párem premiérským - ujít si tuto akci nenechali ani Petr a Jana Fialovi, kteří byli společně na zahájení podruhé. Zatímco loni prezident Zeman chyběl, Pavel s chotí si vyslechli fanfáry a sklidili potlesk.

Letošní 78. ročník festivalu Pražské jaro dnes ve Smetanově síni Obecního domu tradičně otevřela symfonická báseň Má vlast Bedřicha Smetany v provedení Orchestru Velšské národní opery. Těleso z Cardiffu na zahajovacím koncertu vedl český dirigent Tomáš Hanus. Posluchači ho na závěr doprovodili potleskem ve stoje. Koncert se na stejném místě koná i v sobotu.

Večer otevřely Fanfáry Pražského jara, během kterých za potlesku přítomných dorazil do své lóže prezident Petr Pavel s manželkou. Ve vyprodaném sále byli i další představitelé politického života, například předseda vlády Petr Fiala (ODS), pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS), předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Fotkou ze zahájení Pražského jara se na facebooku pochlubil i premiér Fiala, který dorazil také s manželkou Janou.

Právě Svoboda přitom vítal v roce 2013 při zahájení Pražského jara coby primátor hlavního města i Miloše Zemana a první dámu Ivanu. Po deseti letech pak přivítal ve stejné funkci i manžele Pavlovy.

Pražské jaro 2013: Miloš a Ivana Zemanovi Pražské jaro 2013: Miloš a Ivana Zemanovi | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Zahajovacímu koncertu předcházel dopoledne pietní akt u hrobu Bedřicha Smetany na vyšehradském hřbitově. V parku na pražské Kampě se uskutečnil odpolední program za účasti žáků základních uměleckých škol, který vyvrcholil přímým přenosem zahajovacího koncertu.

Hanus je jedním ze tří mezinárodně úspěšných žáků Jiřího Bělohlávka. V čele velšského orchestru stojí už šest let a dále rozvíjí zájem britského publika o českou hudbu. Je rovněž členem umělecké rady festivalu, v Česku účinkuje výjimečně. Na Pražském jaru se objevil naposledy před deseti lety s Ensemble intercontemporain.

Orchestr Velšské národní opery je čtvrtým britským tělesem, které se zhostilo úvodního koncertu Pražského jara. V roce 2005 to byl Londýnský symfonický orchestr s dirigentem Colinem Davisem, v roce 1999 s poučenou historickou interpretací London Classical Players s Rogerem Norringtonem a poprvé, přesně před třiceti lety, Královský filharmonický orchestr z Liverpoolu s dirigentem Liborem Peškem.

Kultovní dílo české hudby Má vlast se uvádí na Pražském jaru téměř každoročně. Tradici osvěžuje skutečnost, že se skladby ujímá každý rok jiný dirigent. Má vlast je podobně jako Smetanova opera Libuše vyhrazena zejména slavnostním příležitostem. Jde o cyklus šesti symfonických básní inspirovaný historií, legendami a krajinou Čech. Dílo vzniklo v letech 1874 až 1879, premiéra se konala 5. listopadu 1882 v Praze na Žofíně.

Na letošní ročník Pražského jara pořadatelé připravili čtyři desítky koncertů. Nabídka sahá od středověké hudby až po tvorbu žijících autorů. Rezidenčním umělcem letošního 78. ročníku festivalu Pražské jaro je Francouz Antoine Tamestit, jeden z nejvyhledávanějších violistů současnosti. Diváci budou moci jeho mistrovství ocenit na čtyřech různých koncertech, zasedne také v čele poroty mezinárodní hudební soutěže v kategorii viola. Významný prostor na festivalu dostane nová hudba, a to hlavně na Prague Offspring díky rezidenčnímu ansámblu Klangforum Wien a rezidenčnímu skladateli Georgu Friedrichu Haasovi.

„Poprvé se u nás představí nejžádanější dirigent mladé generace, Fin Klaus Mäkelä. I koncert legendy americké hudby Johna Adamse bude překvapivě jeho českým debutem, stejně jako účinkování proslulých Les Talens Lyriques a jejich zakladatele Christopha Rousseta," podotkl k programu ředitel festivalu Pražské jaro Pavel Trojan.

Mezi výrazné osobnosti 78. Pražského jara patří i dirigenti Daniel Harding, Christoph Eschenbach nebo Tomáš Netopil. Vystoupí klavíristka Micuko Učidaová a klavíristé Igor Levit, Víkingur Ólafsson, Cédric Tiberghien, Joonas Ahonen, houslisté Isabelle Faustová, Frank Peter Zimmermann, pěvkyně Magdalena Kožená nebo Simona Šaturová. Festival se stane dějištěm oslavy 100 let od zahájení vysílání Českého rozhlasu, a to formou koncertu Symfonického orchestru Českého rozhlasu s dirigentem Corneliem Meistrem a houslistou Janem Mráčkem, koncertním mistrem České filharmonie.

První ročník festivalu Pražské jaro se konal v květnu 1946. Letošní festival 2. června zakončí Česká filharmonie s programem Deváté symfonie Ludwiga van Beethovena.

Video  První dáma Eva Pavlová a její styl: Jak ho hodnotí Fashion koučka Kamila Vodochodská?  - Videoredakce ženských webů
Video se připravuje ...

MAMKA2316 ( 14. května 2023 09:54 )

Karel Gott se už před 11 lety bál totalitní světovlády

Karel je opravdu Bůh. Před 11 lety uveřejnil v Lidových novinách rozhovor, za který se mu tehdy
smáli. Dnes ho čteme se zatajeným dechem. Pár měsíců před 11. Zářím 2001 pořídila
redaktorka Lidových novin Jana Machalická se Zlatým Slavíkem velmi neobvyklý rozhovor. Při
vší úctě k Mistrovi byla z jeho odpovědí tak překvapená, že si z něj v úvodu rozhovoru trochu
dělala legraci, aby si čtenáři nemysleli, že snad bere Gottovy myšlenky vážně.
//
Matador české pop-music na chvíli odloží svůj charakteristický úsměv a vypráví například o
tom, že všichni jsme jen pouhými figurkami, kterými manipulují tajemné skupiny mocných
finančníků a okultistů. Muž, jenž za své poslání považuje "přivádět publikum do meditativní
polohy, v níž se přenese do fiktivního světa příjemných pocitů", varuje, že se řítíme vstříc nové
orwellovské totalitě. “

Část rozhovoru z archivních Lidových novin nyní AC24.cz uveřejňuje. Karel Gott z něj vystupuje
jako člověk nadaný neobyčejnou předvídavostí. Nepochybně za to může i skutečnost, že se
zpěvák díky své popularitě už od 60. let stýkal s vlivnými lidmi na Východě i Západě a měl tak
přístup k informacím, které pro veřejnost zůstávaly nedostupné.

1 / 4
Karel Gott se už před 11 lety bál totalitní světovlády

Ano, protože volit se má, a naštěstí znám politiky, kteří jsou konkrétní a ne tajnosnubní a dokáží
mě přesvědčit, aniž bych na to potřeboval čtyři roky.

Dokáží se voliči poučit ze svých omylů?

Jsem přesvědčený, že zvlášť v posledních stoletích nejde o žádné omyly, naopak politika se
odvíjí podle přesných scénářů, nic se neděje náhodou, i to nejhorší jako války. Vždy je o
vítězích rozhodnuto dávno předtím. Stejné banky podporovaly toho, kdo je rozpoutal, a
vyjednávaly s tím, kdo byl napaden. Domlouvaly se, čím budou platit, až jim budou posílat
zbraně. Běh světa řídí tyto vysoké nadstátní kruhy, tzv. (ilumináti) nebo osvícenci, a také svaté
řády a ló

oltec ( 14. května 2023 06:47 )

tarrica

Eva HÁDĚ ( 14. května 2023 03:10 )

Eva HÁDĚ ( 14. května 2023 03:10 )

Jakou mas diagnozu na ocnim

picoda ( 13. května 2023 21:16 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa