Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Stanjura pro Blesk: „Úspory musíme hledat pořád.“ Proč došlo na zvýšení daní?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Kopřiva, simao - 
11. května 2023
18:45

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v rozhovoru pro Blesk shrnul, co přinese konsolidační balíček, který dnes přestavila na extra dlouhé tiskovce společně s důchodovou reformou Fialova vláda. Úspory je třeba hledat pořád, podobně jako v každé firmě, vzkázal šéf státní kasy v pořadu Epicentrum.

„Musíme si být jisti, že peníze daňových poplatníků používáme efektivně a dobře,“ vzkazuje ministr financí Stanjura.

Úspory přitom mají pokračovat i po oznámení konsolidačního balíčku. „Ten proces nikdy neskončí. To není tak, že pro jednou máte hotovo a řeknete: teď už máme všechny agendy tak, jak mají být, a nemusíme hledat další úspory. Ty úspory musíme hledat pořád. Dělá to každá firma. Každá firma hledá neustále úspory vlastně přirozeně, aniž by vyhlašovala nějaké cíle. Ten proces probíhá, nezačneme zítra, ale začali jsme mnozí ihned poté, co jsme přišli do vlády. A budeme v tom pokračovat i v příštích měsících a příštích letech,“ řekl Blesku Stanjura.

Jaké jsou cíle aktuálních opatření? „Snížit objem národních dotací, zejména ty, které směřují do podnikatelského sektoru. Zadruhé: chceme snížit provozní výdaje státu a chceme snížit celkový objem platů, které dostávají zaměstnanci ve veřejné službě,“ poznamenal Stanjura.

U snižování provozních výdajů Stanjura vysvětloval: „Je to tlak na jednotlivé ministry, ředitele velkých úřadů. Vlastně si mohou vybrat, zda budou mít více lidí, kteří budou mít relativně nižší platy, nebo budou mít méně lidí s relativně vyššími platy.“

Zvýšení daní? Proces nemůže být jednostranný, říká Stanjura

Sám premiér Petr Fiala (ODS) v minulosti tvrdil, že vláda nebude zvyšovat daně. Nyní k tomu v některých případech dochází. Není to proti přirozenosti ODS? „My jsme taky některé daně snížili za ten rok a čtyři měsíce, to je třeba připomenout. Ten proces nemůže být jednostranný,“ uvedl Stanjura.

„Řekli jsme, že nezvýšíme celkové daňové zatížení,“ hájí opatření ministr. „Celková daňová zátěž zůstane zachována. Mění se daňový mix,“ podotýká.

Otočil u daně z nemovitostí?

Změnil přitom on sám názor? 3. srpna 2021 uvedl totiž na facebooku: „Nápad na zvýšení daně z nemovitostí je opravdu nebezpečný. Nechápu, proč by měl stát trestat někoho za to, že si pořídil bydlení. Kromě toho se vyšší zdanění promítne do ceny nájmů a jediný, kdo na to doplatí, jsou právě nájemníci. To není správná cesta. My naopak chceme digitalizaci, zjednodušení stavebního řízení a nízké daně.“

„Říkal jsem, že každý z nás by si mohl představit jiný balíček, jiný mix opatření na straně výdajů a příjmů. Já vím, že všechno, co jsem kdy řekl, teď bude konfrontováno s tím politickým kompromisem. Ale něco jiného je, když se vyjadřujete jako samostatný opoziční poslanec, a něco jiného, když hledáte kompromis mezi pěti politickými stranami. To není výmluva, to je fakt. Já samozřejmě budu jako loajální člen vlády podporovat ten navržený ozdravný balíček jako celek. Ale každý člen vlády a možná i každý z poslanců vládní koalice by si, on osobně, dokázal představit jiný mix opatření,“ řekl Stanjura Blesku. Ve Sněmovně očekává během projednávání balíčku obstrukce opozice.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou si poslechněte v našem videu. Proč zůstala zachována nulová daň na tiché víno? A kdy půjde s balíčkem do Sněmovny?

bersimalinecka ( 12. května 2023 07:24 )

Tohle nabarvené ptáče by mohlo poreferovat, jak si stojí jeho tiskárna,pardon jeho ženy.Když teda se šťourá v Babišově byzbysu.A třeba taky zemědělec Jurečka.Jak se jim daří v soukromí ...

zkzkz ( 11. května 2023 20:50 )

Ulhaná neschopná pětikolka.

trintin ( 11. května 2023 20:40 )

Ty úspory musíme hledat pořád?? Připomíná mi to socialistický vtip, jak komunisté poslali do Kremlu šifrovanou zprávu ( 6 5 4 3 2 1 0 ) o hospodaření. Po rozšifrování: Šestou pětiletku splníme za čtyři roky. Kde pracují tři, budou pracovat dva, ale za jeden plat. Výsledek bude 0.

jonn ( 11. května 2023 19:53 )

A proč si ti darebáci zvedly platy o 10 000 kč .

vlasatyjar ( 11. května 2023 19:42 )

Pan ekonom Stanjura by se mel vratit do Opavy,kde ho vsichni dobre znaji jako schopneho cloveka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa