Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ekonom Křeček o vládním balíčku: Stejná daň pro kojeneckou výživu a pivo? Nesmysl! Čepované pivo zdraží

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
11. května 2023
05:00

Konsolidační balíček, který by měl zpomalit zadlužování Česka, je plný nepopulárních, ale podle vlády potřebných opatření. Jedním z nich bude i přesun čepovaného piva do nejvyšší sazby DPH. A podle ekonoma Štěpána Křečka se nevyhneme propouštění státních zaměstnanců.

„Budou jenom dvě sazby, ta základní sazba ve výši 21 % by měla zůstat a potom ty snížené sazby by se měly sloučit do jedné. Já myslím, že se ještě bude vést diskuze, nebo politici už možná rozhodli, ale vedla se diskuze o tom, jak vysoká bude ta snížená sazba,“ popsal situaci hlavní ekonom BH Securities a ekonomický poradce premiéra Petra Fialy (ODS). „Ve finále si myslím, že ty změny v DPH nepřinesou příjmy navíc do státního rozpočtu, že to bude skutečně jenom o tom, aby se ten systém zjednodušil, udělal se v něm pořádek a aby se některé nesmysly z toho systému odstranily,“ vysvětlil s tím, že chápe, že například na kojeneckou výživu máme tu nejnižší možnou sazbu DPH, ale už mu nedává smysl, aby tu nejnižší možnou sazbu DPH mělo mít čepované pivo, jakožto alkoholický nápoj, který nemusí mít vždycky jen prospěšné důsledky pro naše zdraví.

Zdražování této v Česku tak oblíbené pochutiny se podle jeho názoru nevyhneme. „Ono zdražuje kontinuálně. A ano, určitě i do budoucna čepované pivo zřejmě bude zdražovat. Vyplývá to nejenom z té sazby DPH, ale z celkové inflační situace v naší ekonomice,“ uvedl Křeček. Čepované pivo bylo doposud v sazbě 10 procent, jeho přesun do 21procentního pásma je výrazným krokem, jenž určitě zahýbe peněženkami nejen pivařů.

Škrtání a propouštění

Jedním z klíčových kroků je podle Křečka i nutné zeštíhlení státní správy. „Já se domnívám, že nejjednodušší postup je takový, že se sníží objem prostředků, který jde na platy, a tedy jednotlivé úřady, ministerstva atd. se budou muset vejít do těch schválených prostředků. Začnou tedy škrtat,“ popsal řešení, které známe ze zahraničí. „Je to velice úspěšná cesta, jak zredukovat počty státních zaměstnanců. Musíme omezit množství peněz, které půjdou na platy, a potom se bude propouštět,“ popsal dopady tohoto opatření, jež by se mělo týkat zejména úředníků.

beda88 ( 12. května 2023 00:17 )

nuuuu, popravdě ve starověkém Římě byla funkce senátorů čestná a tudíž bezplatná. nicméně máme více generálů než USA a 2 komorový systém jako v SRN připočtu obyvatel už není ani k smíchu, ale pláči. ale jak se trefně říká:" kapři si svůj rybník nevypustí." jen jeden dotaz. proč se církevní restituce valorizuje a důchody ne?

ppadys13 ( 11. května 2023 16:59 )

Táhněte už všichni do ***e.

trintin ( 11. května 2023 11:52 )

Potraviny, jídlo, pití zdražují průběžně a i nadále zdražovat budou. Důvod, proč se zabývat zdražením např. piva mi uniká. Jezdil jsem na benzín za 2,20Kčs, dnes platím cca 37,00Kč za litr a časem to bude třeba 100 rublojüanů za půl litru.

Jarin12 ( 11. května 2023 10:54 )

Tady se rozčiluje ze je malá porodnost a ať si zkusí poslanci vyžít s našim průměrným platem , platit energie a potraviny a do toho ještě věci pro děti ( plínky , sunary a kočárky a různé jiné věci ) je to děs , člověk to sotva vsechno utahne

krapotkin ( 11. května 2023 10:29 )

To je člověk, který říká něco jiného než hlásá vláda podvodníků.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa