Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Největší zlo,“ hřímala Schillerová. ANO podalo kvůli osekání důchodů stížnost k Ústavnímu soudu

Aktualizováno -
5. května 2023
12:05
Autor: ČTK, simao - 
5. května 2023
09:42

Opoziční ANO dnes podalo návrh na zrušení části vládní novely o zkrácení červnové valorizace penzí k Ústavnímu soudu (ÚS). Vadí mu nepřípustná zpětná platnost zákona a údajné zneužití stavu legislativní nouze při projednávání. Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová na tiskovce ve Sněmovně mluvila o hanebném zákonu a největším zlu, kterého se ministři mohli dopustit. Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) věří, že vláda se svými silnými argumenty u soudu uspěje.

Průměrná měsíční penze podle novely vzroste od června o 760 korun místo o předpokládaných 1770 korun, jak by tomu bylo podle běžných zákonných pravidel. Snížení valorizace je podle vlády nutné pro stabilizaci veřejných financí, stát jen za letošek ušetří 19,4 miliardy korun.

Opozice naopak mluví o ožebračování nebo okrádání důchodců, kteří jen letos přijdou v průměru zhruba o 7000 korun.

Podle Schillerové jde o „hanebný zákon, který všem důchodcům sebral v průměru sedm tisíc korun jenom v tomto roce samozřejmě s dopadem do příštích let“. Schillerová to uvedla na dnešní tiskovce ANO ve Sněmovně. „Je 5. května, přesně ten den, který jsme slíbili a dnes jsme příslušné podání na zrušení části zákona podali asi v 10 hodin na Ústavním soudě,“ uvedla.

„Tím maratonem, který jsme tu zažili - 5 dnů a 4 noci - tím rekordně dlouhým jednáním ve Sněmovně to pro nás neskončilo,“ připomněla Schillerová obstrukce opozice při projednávání návrhu ve Sněmovně.

ANO podalo stížnost k Ústavnímu soudu kvůli osekání důchodů ANO podalo stížnost k Ústavnímu soudu kvůli osekání důchodů | Reprofoto ČT

Pod návrh se svými podpisy připojilo všech 71 poslanců hnutí ANO, zdůraznila Schillerová. „Není to jen boj za ty zhruba 3 miliony důchodců, i když ten je pro nás samozřejmě primární, ale já to vnímám - a tady ze mně mluví i právník - jako boj za základní principy právního státu. Vládní většina prostě nemůže v žádné demokratické společnosti svévolně postupovat v rozporu s Ústavou a hojit si vlastní neschopnost na té nejzranitelnější skupině obyvatel,“ vzkázala Schillerová.

„Protiústavnost jasně spatřujeme v nepřípustné a zakázané retroaktivitě, jinými slovy v té jednorázové úpravě valorizačního mechanismu, ke kterému došlo až poté, co vznikl na vyplacení zákonný nárok a tudíž bylo jednoznačně narušeno i legitimní očekávání a ústavní princip právní jistoty,“ uvedla Schillerová s tím, že nárok vznikl už na konci ledna 2023.

Podle Schillerové jde o „největší nespravedlnost, kterou vláda Petra Fialy obrala 3 miliony lidí o peníze, na které měli nárok“. Věří, že Ústavní soud stížnosti ANO vyhoví, spornou část novely zruší a lidem peníze vrátit.

Schillerová: Nejhorší zlo, kterého se ministři dopustili

Opoziční politici tvrdí, že nárok na standardní valorizaci podle obecně platných pravidel vznikl penzistům už koncem ledna s ohledem na míru růstu cen v prvním letošním měsíci. Kabinet s takovým výkladem zákona nesouhlasí. Nárok podle něj vzniká až vydáním příslušného vládního nařízení, nelze tedy poukazovat ani na narušení legitimního očekávání důchodců.

Schillerová při dnešní tiskovce uvedla, že i samotný způsob projednávání návrhu byl „skutečně skandální“ a byl zneužit stav legislativní nouze. Vláda se rozhodla „svévolně a naprosto silově“ ohnout stav legislativní nouze, míní Schillerová. Vláda argumentovala, že hrozí vznik hospodářských škod, tento důvod však dle Schillerové nebylo možné použít.

Dělat ze zákonně vyplácených důchodů hospodářskou škodu je něco, vo vytváří nejen trhliny, ale přímo propasti ve společnosti, bouřila dál.  „A to já vnímám jako snad nejhorší zlo, kterého se ministři dopustili, kterého se dopustila vláda pětikoalice,“ dodala Schillerová.

Jurečka věří, že vláda u soudu uspěje: Máme silné argumenty

Ministerstvo práce a sociálních věcí podle středečního vyjádření šéfa rezortu Mariana Jurečky (KDU-ČSL) už několik týdnů připravuje případnou obhajobu postupu vlády u ÚS.

Kabinet se chystá v polovině května představit návrhy změn důchodového systému. Zajistit by měly jeho dlouhodobější udržitelnost. Počítá se s pozdějším odchodem do důchodu podle doby dožití, dřívější penzí pro náročné profese, mírnějšími valorizacemi či větším krácením penze za předčasný důchod.

Jurečka odmítá tvrzení, že snížení červnové mimořádné valorizace bylo retroaktivní a nabouralo očekávání zvýšení důchodů. Věří v to, že vláda u Ústavního soudu zákon obhájí.

„To já jednoznačně odmítám, protože znění zákona, které bylo platné, jasně říkalo, že vláda musí stanovit (zvýšení důchodů) v nařízení – v tomto případě nejpozději do 23. března. Logicky do té doby, dokud vláda nestanoví, nevzniká žádné legitimní očekávání, protože to bychom potom mohli na každou měsíční zprávu o nárůstu meziměsíční inflace, kterou zveřejní Český statistický úřad, pohlížet jako na zvýšení legitimního očekávání. Opravdu legitimní očekávání by bylo nabouráno tehdy, kdybychom po 23. březnu přišli s legislativní změnou, která by měla ambici upravit tu mimořádnou valorizaci,“ je přesvědčen Jurečka.

„Jenom podotýkám, že my jsme valorizaci nezrušili, nevypnuli. Důchody i v rámci této mimořádné valorizace (v červnu) rostou o 760 korun, takže není to tak, že by někdo důchodcům snižoval důchody. Nic z toho není pravda,“ pokračoval dnes Jurečka.

Už ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že ministerstvo práce několik týdnů chystá argumenty za vládu pro Ústavní soud. „Dívali jsme se i na minulé nálezy Ústavního soudu. V tomto případě si stojíme za tím, že my máme silné argumenty, že to dokážeme u Ústavního soudu obhájit. Jsme na to připraveni,“ uvedl šéf resortu práce. Poukazuje na to, že za poslední rok a půl penze rekordně rostly. Poměr průměrného starobního důchodu k průměrné mzdě se zvedl ze dvou pětin na polovinu.

Video  Jurečka v Blesku sliboval: Důchody budou určitě růst! A důchodová reforma se blíží do finále.  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jaroslav Vašíček ( 13. července 2023 16:43 )

Pan Babiš by se měl vrátit na Slovensko a neotravovat ovzduší u nás.Mluví se o Mečiarové pomstě naší republice,že sem poslal Babiše.Paní Schilerová, jeho hlásná trouba,někteří říkají "čůza z Komína" mě se to zdá neslušné,by si měla uvědomit, že je Moravanka, jinak ať si zažádá o azyl na Slovensku.

Aklim Hana ( 7. května 2023 16:43 )

Dělají to od té doby co jsou u moci. Sobě si přidali, dostala i církev a důchodci nemají nárok. Dělají vše pro to aby proti nim poštvali mladou generaci a evidentně se jim to dari

Jan Reichardt ( 5. května 2023 20:25 )

To jako někomu důchod sníží, když říkáte, že okradou?

LuCo ( 5. května 2023 15:50 )

Běž za dveře a dej si facku, štíhlej chytrolíne!

LuCo ( 5. května 2023 15:23 )

Teď se vyfarbí, co je ústavní soud zač!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa