Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pavel jmenoval dva ministry: Bek do čela školství, nováček Dvořák promluvil o „porážce Putina“

Aktualizováno -
4. května 2023
16:51
Autor: ČTK, vja, simao - 
4. května 2023
09:02

Prezident Petr Pavel dnes pověřil Mikuláše Beka řízením ministerstva školství a jmenoval Martina Dvořáka ministrem pro evropské záležitosti (oba STAN). Slavnostní akt se uskutečnil odpoledne na Pražském hradě. Premiér Petr Fiala (ODS) pak oba uvedel do funkce. Bek při té příležitosti neslíbil revoluci, ale svižnou evoluci v českém školství, Dvořák zmínil nutnost další pomoci a munice pro Ukrajince a promluvil o tom, čím je moné porazit ruského agresora Vladimira Putina, který rozpoutal válečné běsnění na Ukrajině.

  • Dosavadní ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek ve funkci nahradil ministra školství Vladimíra Balaše (STAN).
  • Balaš předminulý týden rezignoval kvůli dlouhodobým zdravotním problémům spojeným s proděláním covidu-19.
  • Beka v jeho dosavadní funkci vystřídal náměstek ministra zahraničí Dvořák.
  • Prezident Pavel již v úterý po setkání s premiérem Fialou avizoval, že Beka i Dvořáka zná a nemá k ním pracovně ani lidsky žádné výhrady. Dnes oba ministry bez jmenoval do jejich funkcí.

Prezident Petr Pavel dnes vyjádřil zpočátku svého proslovu radost nad tím, že celá procedura jmenování proběhla naprosto hladce. „Bylo to i proto, že oba pány už delší dobu znám. Jsem přesvědčen, že nejen po lidské, ale i odborné stránce naplňují všechna kritéria, takže rozhodování bylo snadné,“ vysvětlil.

Nové ministry v jejich funkci čeká řada nelehkých úkolů, se kterými se momentálně potýká i vláda jako celek. „Teď před vámi, ale i před celou vládou bude stát urgentní úkol, a to bude dobře připravit a lidem vysvětlit, jak napraviit veřejné finance a také jak postupovat s důchodovou reformou,“ připomněl prezident Pavel oběma jmenovaným.

Fiala promluvil o úkolech pro Beka

Mikuláš Bek, který je bývalým rektorem Masarykovy univerzity v Brně, má podle prezidenta Pavla s tématy souvisejícími se vzděláním dobré zkušenosti.

„Myslím, že je tam na co navazovat. Osobně považuji vzdělání za prioritu také, protože u něj nakonec všechno začíná. Pokud nebudeme schopni postavit náš vzdělávací systém na vyšší úroveň, tak tempo doby stíhat nebudeme. Tady není čas ztrácet čas. Země, které začaly dříve, postupují do doby kybernetické, což s sebou ponese velkou změnu v přípravě lidí,“ uvedl Pavel.

Velkým úkolem Beka na MŠMT je další postup revize rámcových vzdělávacích programů. Řešit by měl i vzdělávací infrastrukturu, uvedl následně premiér Fiala.

„Vzdělávání máme za jednu z hlavních priorit, musíme změnit vzdělávací systém, aby odpovídal potřebám dnešní doby,“ zdůraznil Fiala. Nový ministr by se měl podle premiéra zaměřit i na navýšeních kapacit některých typů vzdělávání a na vzdělávací infrastrukturu.

Bek neslíbil revoluci, ale svižnou evoluci

Bek řekl, že neslibuje žádnou revoluci, ale svižnou evoluci. Za svou prioritu považuje dostupnost vzdělávání. „Ukazuje se, že v řadě regionů chybí kapacity v základním školství nebo poptávaných typech středoškolského vzdělávání,“ řekl.

Odstraňovat chce i sociální bariéry v přístupu ke vzdělávání. Potíže spatřuje v přechodech mezi jednotlivými stupni škol. „Na těch švech, přechodových částech, čelíme obrovským potížím, některé bych skoro nazval krizí,“ uvedl.

Za patologický jev považuje mimo jiné to, že pětina dětí odkládá vstup na základní školu, stejně tak je podle něj chybou nynější situace kolem středních škol, kdy nebude „masivně uspokojena poptávka po všeobecném typu vzdělávání“.

Pavel: Úspěch Ukrajiny je naším přímým zájmem

Neméně důležité úkoly čekají ministra Dvořáka. Prezident Pavel dnes opět zmínil zejména téma konfliktu na Ukrajině.

Na prvním místě bych zmínil pružný postup EU při hledání forem pomoci Ukrajině. Úspěch Ukrajiny je našim přímým zájmem. Těch evropských témat je hodně. Přicházel jste s tím do styku velice často,“ shrnul prezident Pavel.

Dvořák byl v minulosti primátorem Hradce Králové, generálním konzulem v New Yorku či velvyslancem v Kuvajtu.

„Naprosto souhlasím s tím, že jestli má Evropa dneska něco, čím překvapila Rusko a Putina, tak je to ta jednota. On s tím skutečně nepočítal, domníval se, že velmi záhy převládnout partikulární obchodní zájmy jednotlivých zemí. A jestliže jsme schopni udržet tu jednotu, tak jsme schopni porazit Putina. A to je velká výzva. Samozřejmě pro mně by bylo velkou výzvou, kdybych mohl aspoň malým dílem přispět k tomu, že ta jednota se bude dál udržovat. Víte dobře, že to není vždy jednoduché, protože 27 zemí může mít 27 různých zájmů. Ale je naším cílem a naší bytostnou potřebou ty zájmy natolik zkoordinovat, abychom byli schopni i nadále postupovat jednotně. A to i přes narůstající únavu z války a všechny tlaky, které budou postupně narůstat,“ uvedl při tiskovce na Úřadu vlády Dvořák.

„Pokud mám správné informace, tak už se rozeběhly přípravy 11. sankčního balíčku, což je určitě dobře. Zas je to o té jednotě a o tom, že Evropa má, musí a měla by stále znova prokazovat, že stojí jednotně za Ukrajinou. A všichni víme proč. Protože v tuhle chvíli se na území Ukrajiny bojuje v podstatě o demokracii, o Západ a proto bychom neměli je nechat na holičkách,“ pokračoval Dvořák.

Dochází však podle něj nadále a možná stále častěji k obcházení protiruských sankcí, které by se mělo dle něj řešit intenzivněji.

„Myslím si, že jednou z nejzásadnějších vět dějin 21. století je: Nepotřebuji transport, potřebuji munici. Tato věta prezidenta Zelenského podle mně platí dneska možná ještě víc než před rokem. To znamená - Evropa musí a v současné době dělá. co může, aby našla další zdroje, jak dodat na Ukrajinu munici v potřebné ráži a v potřebném množství,“ poznamenal Dvořák.

Video  Nový ministr pro EU Dvořák: Putina a Rusko překvapila Evropa jednotou. Jsme schopni ho porazit  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 4. května 2023 22:10 )

Dvořáku, Ty zapadneš. Než řekneš takovou blbost, tak se zeptej generála, prezidenta mezi čtyřma očima....a potom budeš raději mlčet.

bobbo ( 4. května 2023 18:43 )

Svůj k svému,dostal rozkaz od fialového a horlivě poslechl,hrůza a děs!

karmazdarma ( 4. května 2023 18:02 )

To si dělají z lidí (_!_) ,pokud si dobře vzpomínám jak před volbami slibovali, budeme zeštíhlovat státní aparát, budeme šetřit budeme........LHÁT A LHÁT a 💩💩 na lidi. Váš prolhaný pětislepenec

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa