Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Bek ministrem školství, Dvořák do čela resortu pro evropské záležitosti. Vedení STAN posvětilo rošádu

Aktualizováno -
25. dubna 2023
21:25
Autor: ČTK - 
25. dubna 2023
07:06

Hnutí STAN navrhne do funkce ministra školství dosavadního ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka a na jeho místo nynějšího náměstka ministra zahraničí Martina Dvořáka. Nominace předsednictva potvrdil na dnešním on-line jednání celostátní výbor hnutí, informovalo v tiskové zprávě. Bek má v čele ministerstva školství nahradit Vladimíra Balaše, který ohlásil minulý týden rezignaci ze zdravotních důvodů.

Bek se pravděpodobně stane třetím ministrem školství v nynější koaliční vládě Petra Fialy (ODS). Balaše vyslalo hnutí STAN do čela ministerstva loni v červenci. Nahradil Petra Gazdíka (STAN), který odstoupil kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem Michalem Redlem z pražské korupční kauzy Dozimetr. Balaš požádal o uvolnění z funkce kvůli dlouhodobým zdravotním problémům po prodělání covidu-19. Poslanecký mandát si zatím ponechá.

Bek (59) je zároveň senátorem, dříve působil v pozici rektora brněnské Masarykovy univerzity. Dvořák (66) byl v minulosti primátorem Hradce Králové, generálním konzulem v New Yorku či velvyslancem v Kuvajtu.

Fiala minulý týden uvedl, že další kroky učiní poté, co od předsedy STAN Víta Rakušana nominace obdrží. Na návrh ministerského předsedy jmenuje členy vlády a případně je pověřuje řízením ministerstev hlava státu, přijímá také demise. Prezident Petr Pavel bude jednat s Fialou o obměně kabinetu v úterý 2. května.

Rakušan ocenil mimo jiné to, že školství pod Balašovým vedením zvládlo uprchlickou vlnu z Ukrajiny. „Předložil do Sněmovny zákon, který po desetiletích slibů garantuje na platy učitelů 130 procent průměrné mzdy, a dokázal zajistit prostředky i na navýšení platů nepedagogických pracovníků. Posunul projekt revize rámcových vzdělávacích programů, tedy tolik potřebné reformy českého vzdělávání. Za to mu patří obrovský respekt a dík,“ uvedl Rakušan.

Bek sdělil, že k jeho prioritám bude patřit dostupnost základních a středních škol. Dvořák chce navázat na Bekovu práci jako ministra pro evropské záležitosti. „Úspěch českého předsednictví je obrovskou zásluhou mimo jiné Mikuláše Beka, který se svým týmem dokázal, že Česko může být v unii slyšet,“ uvedl nynější náměstek ministra zahraničí.

Video  Ministr školství Balaš v Blesku: Jak řešit problém s dětmi Ukrajinců v novém školním roce 
Video se připravuje ...

jajas ( 26. dubna 2023 16:39 )

No aspoň si stačí ještě nahrabat něco do důchodu, dědula. Takoví nemají nikdy dost....👎

bleskbulvar ( 26. dubna 2023 08:44 )

Nedostaly se ke mě žádné konkrétní informace o úspěších českého předsednictví. A Bek? Kariérista za každou cenu, za každého režimu; ministerstvo jak ministerstvo, hlavně že je teplé místečko a koryto, kde se může mlaskat. Co prospěšného udělal pro lidi na ministerstvu pro evropské záležitosti mi také není známo. Nevábná existence, Beku, jdi do hajzlu!

Uživatel_5522193 ( 25. dubna 2023 10:40 )

Darmožroutů je tam víc než dost a je smutné že rozhodují o naší budoucnosti 🙈

alusinek ( 25. dubna 2023 08:15 )

Přesně ,pravdivě napsáno.

jajas ( 25. dubna 2023 07:24 )

Ministerstvo pro evropské záležitosti zrušit!!!! Není k ničemu! Již nepředsedáme EU. Není k ničemu, pouze tam přibyli další kámoši, které občané živí navíc. EU je tady již nějakou dobu a nikdy jsme takové ministerstvo nepotřebovali! Pouze SPOLU je tak neschopnbé, že si na každý prd zřizuje ministerstvo...a k tomu celou bandu poradců a dalších zbytečných darmožroutů!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa