Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Proč chybí místo ve školách? Náměstkyně ministra a radní o palčivém problému pro děti i rodiče

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, simao - 
9. května 2023
15:45

Školám chybí kapacity. Zápisy do základních škol, či přijímací zkoušky na střední školy se pro mnohé rodiče staly adrenalinovým zážitkem. Někteří si na poslední chvíli mění trvalé bydliště, v jiných případech děti musí dojíždět i desítky kilometrů už od první třídy. Navýšit chybějící kapacity na školách má za jednu z hlavních priorit i ve čtvrtek jmenovaný ministr školství Mikuláš Bek. Měl se stát lépe připravit? Co s tím? Do studia Blesku vyrazila palčivý problém pro české rodiče řešit náměstkyně ministra školství Martina Běťáková a spolu s ní i radní Středočeského kraje pro oblast vzdělání a sportu Milan Vácha.

„Největší problém je kolem velkých měst. Ve velkých městech a v jejich bezprostředním okolí, které jsou ještě v dojezdové vzdálenosti. To znamená Praha, Praha – západ, Praha – východ, ale stejně tak Brno a okolí, Turnov, Plzeň, Pardubice… Tam, kde města přirozeně přitahují lidi z důvodu trhu práce i z důvodu bydlení na venkově, ale dostatečně blízko velkému městu,“ uvedla náměstkyně Martina Běťáková. „Migrace k těm velkým městům je tak velká, že výstavba infrastruktury nestačí,“ dodala.

Radní Středočeského kraje Milan Vácha poznamenal, že i po 20 letech jsme ve špatné situaci. „Ministerstvo školství kouká na obce a říká: máte nedostatečné kapacity, my z rejstříku vidíme, že byste je mít neměli. Ale my sami víme minimálně na Praze – západ, Praze – východ a Středočeském kraji, že ta situace kolabuje,“ poznamenal Vácha.

„V Praze a středních Čechách přibylo zhruba 380 tisíc obyvatel. Jsou to developerské projekty, je to individuální výstavba a těch 380 tisíc obyvatel logicky potřebuje i mateřské školy, základní školy, střední školy a na toto dlouhodobě poukazujeme,“ uvedl Vácha.

„Asi je to do velké míry tím, že právě ze zákona tu odpovědnost ministerstvo za kapacity nemá, že je to skutečně věcí zřizovatelů, ale co bychom měli řešit, je, jestli právě tohle nastavení je správné. Jestli opravdu má být každá obec v ČR odpovědná za to, že zajistí místo pro každé dítě, které v té obci má trvalý pobyt. Protože školský zákon tu odpovědnost obci dává, ale zároveň ministerstvo školství určitě nechce, aby v každé vesnici byla škola, protože ty školičky by byly tak malé, že by neměly ani ekonomicky, ani kvalitou pedagogů vůbec smysl. Tudíž je dobře, když obce zajistí školu třeba ve spolupráci. Ale tu povinnost obcí kolem sebe spolupracovat, to zákon už neukládá. Tzn. každá obec to musí udělat, ale nikdo s ní nemusí spolupracovat. A v tuhle chvíli se dostáváme do problému, který eskaluje v některých lokalitách,“ upozornila náměstkyně Běťáková s tím, že pak končí situace i dalekou dojezdností.

Chyby podle Váchy vznikly na více úrovních – na straně ministerstva, ale i krajů a obcí. „To, že za to nemůže ministerstvo školství zcela, je bezpochyby pravdou. Mohou za to všechny tři úrovně. MŠMT prostřednictvím státu, vlády nebylo schopno najít nástroje na systémové financování veřejné infrastruktury, to je bezpochyby spoluvina. Kraje mohly více tlačit na samosprávy, které zejména koncem 90. let začaly povolovat územní plány a expanzivní výstavbu rodinných domů a v neposlední řadě i samotná chyba těch obcí, že ony si neuvědomily, když se rozšíří (…), že je to nějaký problém,“ dodal radní Vácha.

Jiří Vimr ( 9. května 2023 18:13 )

Proč bylo před tou prašivou revolucí dost míst pro děti ve školách a ještě o ně bylo dobře postaráno? Můžete to někdo rozumě vysvětlit?

krapotkin ( 9. května 2023 15:29 )

Školy i školky si u nás v minulosti rozkradli členové ODS.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa