Zdražení se nejvíce dotkne krátkodobých jízdenek. Jízdenka Současné jízdenky pro cestování přes jedno a dvě pásma s platností 15, respektive 30 minut se sloučí do jedné. Ta bude platit 15 minut a bude stát 20 korun.

Doposud mohl cestující pořídit dvoupásovou jízdenku za 14 korun platnou na 15 minut, případně za 22 korun na 30 minut. Novinkou od dubna také bude platnost těchto jízdenek i ve vlacích PID, což do teď možné nebylo. Změny se však nijak nedotýkají jízdenek a kuponů v hlavním městě.

Středočeský kraj zdražuje jízdné, mění se i pásma
Autor: PID

Zdražování Středočeský kraj zdůvodňuje především inflací a rostoucími náklady. „Letošní náklady na dopravu jsou asi 4 miliardy korun, zdražení bylo nevyhnutelné, jinak by byl celý ten systém neudržitelný. Díky tomu získáme do konce roku o bezmála 180 milionů více,“ vysvětluje pro Blesk náměstek hejtmanky pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN).

Celodenní zlevní

Kraj také nejvíc zdražuje krátkodobé jízdné, chce lidi motivovat, aby si kupovaly dlouhodobější kupony. „Snažíme se lidi motivovat k tomu, aby si kupovali časové kupony. Příjmy z předplatného z kuponů jsou stabilnější. Jejich využívání umožňuje lepší správu celého systému a v neposlední řadě zajišťují také rychlejší odbavení cestujících,“ dodává Borecký.

Středočeský kraj zdražuje jízdné, mění se i pásma
Autor: PID

Po změnách tak bude pro cestující často nejvýhodnější koupit si celodenní jízdenku, jejíž cena naopak klesne. Vzniknou také celodenní jízdenky pro nejpoužívanější mimopražská pásma 1-4.

Zároveň se zkrátí i doba platnosti, což může být problém pro lidi, kteří ze Středních Čech zamíří na delší otočku třeba do Prahy. Zatímco doteď pásmová jízdenka mohla trvat až 7 hodin, do kterých se vešla cesta tam a zpět a nějaké to vyřizování ve městě, nově bude doba její platnosti pouhé 3 hodiny. Po jejich uplynutí si cestující musí pořídit jízdenku novou.

Lidé jsou zmateni

Lidé na sociálních sítích jsou z nových podmínek, které budou platit od dubna, přinejmenším zmatení. „Jestli tohle měl být test inteligence, tak jsem neprošel,“ napsal jeden z cestujících pod facebookový status o změnách.

„Obdivuju vás všechny, kdo se v tom vyznáte nebo se alespoň pokoušíte vyznat. Čtu to pořád dokola, a bez šance,“ přidala se další žena. PID cestující uklidňuje, že s jízdenkami jim poradí řidiči nebo se mohou doptat na zákaznických centrech, cenu jednotlivých cest umí propočítat i aplikace Lítačka.

„Tarif je u nás složitý z prostého důvodu, že tady máme dva organizátory dopravy (pražský a středočeský) v jednom systému. Z toho důvodu je těžké nastavit tarif tak, aby byl jednoduchý, logický a výhodný,“ argumentuje mluvčí Integrované dopravy Středočeského kraje Oldřich Buchetka. „Neustále pracujeme na tom, aby byl pro cestující co nejpřehlednější a komfortní,“ dodává.

Platnost do konce března!

PID také upozorňuje, že kdo má nakoupené jednorázové jízdenky dopředu, musí je „projezdit“ do konce března, pokud tak neučiní, lze plnocenné jízdenky vrátit na mailu info@pidlitacka.cz a to až do 30. září 2023.

Fotogalerie
6 fotografií