Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hádky o rušení pošt ve Sněmovně: Rakušana grilovali, poslanci chtějí kontrolu České pošty

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
19. dubna 2023
20:18
Autor: ČTK, simao - 
19. dubna 2023
16:10

Poslanci se dnes dostali k debatě o situaci v České poště a rušení jejích poboček. Koaliční většina umožnila schválení programu mimořádné schůze svolané z popudu opozičního hnutí ANO. Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) si však stěžoval na „absolutní nepochopení“. Proč? Zástupci ANO Rakušanovi vyčítají například špatnou komunikaci s veřejností i se starosty a primátory ohledně dalšího působení pošty. Sněmovna přitom chce, aby Nejvyšší kontrolní úřad prověřil právě činnost České pošty. Schválila proto podnět k tomu, aby takovou kontrolu uskutečnil bez zbytečného odkladu.

Česká pošta může po souhlasu vlády zrušit skoro desetinu poboček, což vyvolalo vlnu nesouhlasu hlavně v obcích a místech, kterých se to dotkne. Kritizuje to i opozice.

„Nesouhlasný postoj starostů já jako bývalý starosta opravdu chápu. Úkolem starosty z principu jeho funkce a postavení je dělat všechno pro to, aby komfort pro jeho obyvatele v nejrůznějším segmentu služeb nebyl jakkoliv omezen. Ale úkolem nás je přece to, abychom zajistili, že základní služby budou poskytovány v určité kvalitě a po celé zemi. A pokud bychom se nepustili do redukce pobočkové sítě a následné transformace, tak bychom došli do stavu, kdy by žádné pobočky České pošty v ČR nebyly, protože Česká pošta by byla v takových problémech, že by přestala existovat,“ uvedl dnes ve Sněmovně Vít Rakušan (STAN).

„Z jedné strany se objevuje výhrada vůči zavření 300 poboček, z druhé strany se objevuje výhrada: Má cenu Českou poštu v téhle chvíli vůbec ještě zachraňovat? My jsme se rozhodli pro to obtížnější řešení, pro to, Českou poštu zachránit,“ upozornil Rakušan.

NKÚ má zkontrolovat Českou poštu

Sněmovna se dnes dobrala k tomu, že žádá, aby Nejvyšší kontrolní úřad prověřil činnost České pošty. Schválila proto podnět k tomu, aby takovou kontrolu uskutečnil bez zbytečného odkladu. Současně vyjádřila podporu vládě, Rakušanovi i vedení pošty při transformaci státního podniku s cílem ho optimalizovat a finančně stabilizovat.

Sněmovna se tak usnesla na závěr zhruba čtyřhodinové mimořádné schůze. O tom, zda NKÚ skutečně Českou poštu zkontroluje, se teprve bude rozhodovat.

Širší vedení NKÚ, kolegium, rozhodne o tom, zda ji zařadí do plánu kontrol. NKÚ kontroloval státní poštu naposledy v roce 2017 a zjistil tehdy některé nedostatky. Pošta například v letech 2015 a 2016 nakoupila nábytek pro své pobočky, ale tento nábytek ležel ještě v roce 2018 ve skladu. "Neexistuje také dlouhodobá koncepce rozvoje České pošty, kterou by resort měl mít vypracovanou a podle které by se měl podnik rozvíjet," konstatoval tehdy NKÚ.

Poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová měla připravených sedm bodů usnesení, a to včetně podnětu k NKÚ. Chtěla mimo jiné, aby Rakušan předložil analýzu, podle níž vybrala pošta jednotlivé pobočky ke zrušení. Ani jedno z jejích navrhovaných usnesení Sněmovna nepřijala. Schválila pouze dva body poslance koalice Ondřeje Lochmana (STAN), z nichž jeden rovněž obsahoval podnět k NKÚ. "STAN dnes vyhrál, ale ti skuteční starostové, ti prohráli," prohlásila po hlasování o usnesení předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová

Rekvalifikace propuštěných zaměstnanců

Rakušan ekonomickou situaci pošty vysvětlil mimo jiné tím, že od roku 2018 se jí propadly tržby o 40 procent. Fixní náklady naproti tomu zůstaly stejně jako počet poboček, a navíc rostly výdaje spojené s provozem. Informoval, že deset procent zaměstnanců převede pošta na místa s totožnou náplní práce a 20 procent převede na jiné místo v rámci podniku, pokud s tím budou souhlasit. Pro propuštěné zaměstnance se už připravují rekvalifikační procesy, dodal.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že zájem o propuštěné pracovníky pošty existuje. Podle něj v otázce pošty zaspaly vlády minimálně za posledních pět let.

Rakušan: Změny jsou nutné, aby pošta přežila

Českou poštu čekají v následujících dvou letech zásadní změny, které měly přijít dříve, poznamenal během projevu před poslanci Rakušan. „Změny, které jsou nutnou podmínkou pro to, aby pošta přežila a byla životaschopnou institucí 21. století,“ podotkl Rakušan. Stát se ukázal jako nezodpovědný správce svého vlastního podniku, byť tušil, kam se Česká pošta vyvíjí, doplnil Rakušan.

Proč nepřišly změny dříve? „To už je otázka nějaké politické odvahy, otázka toho, zda je politická vůle dělat i nepopulární rozhodnutí, která samozřejmě v určitém čase bolí,“ říkal Rakušan. „Česká pošta je dlouhodobě neřešeným problém. A proč neřešeným? Protože nepřinášela žádné politické body, protože nebyl zájem se pouštět do reformy, která vždycky bude bolestivá,“ míní Rakušan.

Počet poboček má klesnout z nynějších 3200 na 2700. Rakušan ale označuje rušení poboček za záchrannou brzdu a jako argument už dříve uvedl například i to, že 80 procent výnosů České pošty získává tento státní podnik mimo své pobočky.

Dnes před poslanci Rakušan uvedl mimo jiné to, že i po snížení počtu poboček zůstane v ČR nejrozsáhlejší síť pošty v zemích EU. Jde o 113 měst, kde se pobočky omezují, informoval a zopakoval, že vedení pošty bude jednat se starosty dotčených měst.

„Ze všech obcí v ČR se jedná o 113 měst, kde dochází k redukci poštovní sítě (...), v dalších 2620 obcích v celé naší zemi pošty zůstávají,“ uvedl Rakušan.

Pošta by podle Rakušana měla být detašovaným pracovištěm státní správy, které bude spojovat prvky digitalizace i fyzické služby. Bude na něm možné například podat žádost o sociální dávku nebo vyřídit základní agendy finančního úřadu. Měla by integrovat nejrůznější služby státní správy, které se nevyplatí provozovat samostatně, řekl Rakušan.

Také opoziční hnutí SPD se zrušením poboček zásadně nesouhlasí, jde podle něj o neprůhledný proces bez jednání se zástupci samospráv.

Zásadní nepochopení?

Rakušan si však dnes ztěžoval na „zásadní nepochopení“. „Je falešný argument říkat, že Česká pošta mizí z vesnic, obcí, slabých regionů, venkova. Naopak. Naše transformace šla cestou, že tam, kde je jedna pobočka České pošty, tak ta pobočka zůstává,“ poznamenal Rakušan.

„Proč se pošta ruší tam či onde? Jedná se o zásadní nepochopení toho, o čem rozhoduje vláda, a taky o zásadní nepochopení toho, o čem má rozhodovat politik, nebo chcete-li státník. My máme rozhodovat o tom, zda pošta bude dlouhodobě udržitelná, bude smysluplně fungovat, a to na celém území naší země. Pokud debatu budeme redukovat na to, proč ta která pobočka v Kladně byla vybrána ke zrušení místo jiné, pak nerozumíme tomu, jaké je poslání nás jako vlády, ale i nás jako parlamentu. My mám nastavit základní rámec. Jednání o konkrétních pobočkách se vedou na ose Česká pošta – její management – a starostové, primátoři, případně hejtmani. Tak to má být,“ uvedl Rakušan.

„Je to tak, že jsme začali s Českou poštou konečně něco dělat. Heslo ‚Nekecáme, makáme‘ jsme my nevymysleli, ale naplňujeme ho,“ poznamenal Rakušan.

Babiš: V poště se krade

„Mluví o politické odpovědnosti, jasně, ale tu politickou odpovědnost, to bysme se museli vrátit do časů Investiční poštovní banky, nebo do časů, co nejvíc poškodilo Českou poštu, že odevzdala nejlepší byznys, bankovní byznys,“ uvedl šéf ANO Andrej Babiš, který tvrdil, že jako ministr financí vehementně smlouvy kritizoval.

„Já jsem jako ministr financí byl zásadně proti, abych financoval poštu, kde se krade normálně, kde se dělají kšefty normálně, tak to je,“ čílil se Babiš u sněmovního pultíku.

Babiš míní, že uzavření 300 poboček poštu nespasí, předcházet měl transformační plán. „My tady kritizujeme to, že vy vlastně žádný transformační plán nemáte,“ útočil Babiš. Českou poštu podle něho zničil „polistopadový kartel“ a stále v ní někdo „dělá kšefty“. „Management bral statistícové platy  měli super auta, ty pošťačky chudinky měly 20 tisíc, 21 tisíc, ano, tak to fungovalo,“ hřímal Babiš.

„Jste ve vládě 488 dní, vyměnili jste dozorčí radu, která nevím, co tam dělá teda, jestli je tam nějaká odměna, nebo tam chodí jenom na chlebíčky a jak je možné, že pošta zase nakupovala nábytek za 52 milionů a stále utrácí peníze. Vždyť ta dozorčí rada měla dávno zakázat veškeré smlouvy,“ tvrdil Babiš

„Vy, pokud se tváříte, že to chcete řešit, tak proč jste nezastavil ty smlouvy? 53 milionů nějaký nábytek, nějaký hypermoderních. No tak když chcete zavřít těch 300 pošt, tak tam bude asi nějaký nábytek,“ pokračoval Babiš, který by podpořil prodej historické poštovní budovy v Jindřišské ulici v centru Prahy, pokud by se uskutečnil otevřenou dražbou.

„Začali jste ze špatného konce zavírání poboček (...) Samozřejmě určitě je dobře že to chcete řešit, ale zkrátka jste začali ze špatného konce, 300 poboček a ještě na místech, kde to dělá problém,“ vytkl vládě Babiš.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury poškodí rušení poboček tisíce domácností a sníží dostupnost veřejných poštovních služeb, navíc se o tomto kroku nekonala jednání se samosprávami. Za současným stavem pošty stojí podle něho letitá neschopnost ministrů i celých vlád. Česká pošta byla pro vládnoucí politiky jen trafika, kam se posílali kamarádi kamarádů a odkud se zřejmě tunelovaly peníze na podporu vybraných stran, domnívá se Okamura.

Předseda klubu SPD Radim Fiala vyjádřil své zklamání nad tím, že se nepodařilo přesvědčit vládní koalici o nesprávnosti její koncepce. "Schválit si podporu ministru Rakušanovi a vládě v době, kdy jste přivedli Českou poštu téměř do insolvence, je něco neuvěřitelného," konstatoval.

Video  Pověřený šéf pošty: „Není možné se dohodnout se 113 starosty,“ hájí nedostatečnou komunikaci.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

 

Jirik-ta ( 19. dubna 2023 22:16 )

podnikají na ukrajině

Jaryn19 ( 19. dubna 2023 22:12 )

vyměnit poštu za Partner pošty je často ten lepší krok než držet tam ty "kvalifikované" pošťáky. Na spoustě míst jsou s touto změnou spokojeni. Proti klasické poště mají delší provozní dobu, tedy výhoda pro občana, u nás pošta často končí v 16 hodin, to je tak ideální pro zaměstnance pošty...

nespokojeny ( 19. dubna 2023 21:38 )

Rakušane, už nassííráš i své příznivce. Starosty, hejtmany atd....
Další postupný krok k DEMISI této diletantské vlády, která je nevyhnutelná.

Jaryn19 ( 19. dubna 2023 21:33 )

Německá pošta neprovozuje žádné pobočky, rakouská jen menšinu. Pobočka je finančně náročný provoz s malým výnosem. Partner pošty provozuje svoji činnost a k tomu za přiměřený poplatek provozuje poštovní služby. Prostory i zaměstnance lépe využívá a tím je jeho provoz efektivnější, občané spokojenější

Jaryn19 ( 19. dubna 2023 21:30 )

jste idealista, schopné lidi těžko dostanete do státních firem. Buď tu firmu tunelují, což je rychlejší možnost jak přijít k penězům než čekat na odměnu za výborné výsledky nebo ji zničí neschopností.
Rozumný podnikatele buduje firmu s výhledem na budoucnost. To je ten rozdíl proti státním firmám, kde jsou šéfové dosazování politiky....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa