Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Přešlap ministra vnitra? Rakušan veřejně informoval o možnosti uvalení sankcí na zetě ruského zbrojaře

Autor: ČTK - 
20. července 2023
16:03

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) prověří možnost zařazení Rostislava Zorikova, zetě ruského zbrojaře Borise Obnosova, na vnitrostátní sankční seznam. Na twitteru to dnes uvedl Rakušan. Šéf české diplomacie Lipavský ve vyjádření pro ČTK uvedl, že proces zařazování osob na seznam nebude komentovat, protože je v utajovaném režimu.

Web Aktuálně.cz dnes uvedl, že Zorikov žije v Praze a za peníze z ruské agrese na Ukrajině si kupuje nemovitosti a auta. Podle serveru se také před týdnem na pražském Žižkově dostal do potyčky s aktivistou, který chtěl protestovat proti zapojení rodiny do válečné výroby.

Podle serveru Obnosovova firma KTRV vyrábí rakety, část zisku ze zbrojení jde do Prahy podnikatelově dceři Olze a jejímu manželovi Zorikovovi. „Česká republika nemá sloužit jako zázemí pro lidi, kteří mají prospěch z Putinovy války proti Ukrajině,“ uvedl dnes Rakušan. Zorikov má podle Aktuálně.cz v Česku trvalý pobyt a kromě firmy na Žižkově vlastní dva byty a několik luxusních vozů.

Platí, že proces zařazování osob na sankční seznam nebudu jakkoli komentovat, protože probíhá v utajovaném režimu,“ poznamenal Lipavský. Rakušanův tweet vzbudil na sociálních médiích ihned rozruch. Mnozí z komentujících mu vyčítají, že o prověřování zařazení Zorikova na sankční seznam informoval veřejně. Údajně mu tak dává čas zbavit se části majetku v České republice či jej vyvézt.

Česko dosud zařadilo na vnitrostátní sankční seznam tři osoby. Ruského podnikatele Vladimira Jevtušenka a jeho syna Felixe Jevtušenka a moskevského patriarchu Kirilla. Učinilo tak kvůli podpoře ruské invaze na Ukrajinu.

Pro dané osoby znamená zařazení na sankční seznam zákaz vstupu do Česka, znemožnění jakýchkoli finančních operací skrze české subjekty nebo zmrazení případného majetku v zemi. Zařazení na vnitrostátní sankční seznam vládě umožňuje takzvaný Magnitského zákon, který vešel v účinnost v lednu. Česko bude zároveň navrhovat zařazení jmen na sankční seznam Evropské unie.

Video  Ministr Vít Rakušan o vládním daňovém balíčku i rušení pošt  - David Polák
Video se připravuje ...

Uživatel_5606215 ( 22. července 2023 14:12 )

Rakusan je clovek bez mozgu obycajny chudak ktory je schopny sa uzivit len v politike ma velku vyhodu ze ho nemoze zasiahnut mozgova prihoda lebo tam kde nie je mozog sa nemoze nic stat je to obycajny chudak a ritolez

stoura ( 22. července 2023 06:08 )

On to možná chápe, ale jemu a celé té fialové bandě je to šumafuk!!!

1917 ( 20. července 2023 23:29 )

U tohoto "člověka", politika bez cti a hany, naprostého arogantního vydřiducha se nebojím předpokládat, že ten jeho "přešlap" je naprosto vypočítaný akt, za který obdržel od těchto lidí pěkný dáreček, kde i odměna za vítěztví ve Wimbledonu je jen omrvinka.
Jdu blejt, velebnosti!!!!!

pindal ( 20. července 2023 20:01 )

Táhněte už do pr..le hajzlo­vé.Zk­ur.i­liste toho už dost.

punisherr ( 20. července 2023 19:31 )

🤦🤦🤦 tohle je na odchodnou. Copak nechápe, že Russák od teď ztopí co se dá?
To mohl rovnou přijet k němu, zazvonit a říct mu co se na něj chystá. Vyšlo by to nastejno. Tohle jako fakt řídí u nás MV??? 😡

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa