Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rušení pošt štve starostku: Přitěžují regionům, kde slíbili pomoc! Hejtmani zmínili dopad na seniory

Autor: vja - 
18. dubna 2023
05:00

Rušení poboček České pošty a nově i finančních úřadů se ve velkém dotýká všech regionů České republiky. Podle mínění starostky městské části Ústí nad Labem Neštěmice Yvety Tomkové bude mít však tento krok nedozírné následky především pro strukturálně postižené kraje. Blesk se na vypořádávání se s koncem některých poboček zmíněných institucí dotázal i hejtmanů Moravskoslezského a Královéhradeckého kraje, kteří dle svých slov celou situaci až tak černě nevidí.

Zrušení pobočky České pošty v městské části Ústí nad Labem Neštěmice nesou tamní velmi nelibě. Spádovou oblastí pro zmíněnou část města je totiž až hlavní centrální pošta, na kterou musí lidé dojíždět přibližně 7-8 km, přičemž již nyní se centrální pošta potýká s přetížením. To se po zrušení neštěmické pošty, jež obsluhovala asi 10 000 lidí, logicky ještě vystupňuje.

Video  Vláda schválila zrušení 300 poboček České pošty. Nezbytný krok pro její přežití, vzkázal Rakušan.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Prohlubují sociální problémy!

„Samozřejmě se na to díváme velmi kriticky. Absolutně nemůžu pochopit, proč v regionu, který je tak postižený sociálními problémy, má ještě stát tendenci je prohlubovat tím, že odebírá službu, která je velmi využívaná. Ta pošta tady má více než 80 000 úkonů za rok. Ty proklamace, že se vláda na ty regiony zaměří a pomůže jim, byly prostě lži,“ neskrývá rozhořčení starostka Neštěmic Yveta Tomková.

Na radnici se však podle starostky ještě vzdát nehodlají. „Bojujeme, nic není ztraceno. V pátek jsme ve schůzce pokračovali a tento týden by se to mělo definitivně rozseknout. Já osobně si myslím, že Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský kraj, tyhle lokality, kde jsou opravdu velké sociální problémy, by měly z plánu redukcí poboček Českých pošt být úplně vyloučeny,“ svěřila se se svým pohledem Blesku.

Podle Tomkové ztratí oblasti bez poboček pošty nebo finančního úřadu i jistou atraktivitu, tudíž bude mít méně lidí zájem se v místě natrvalo usadit. „Dokonce si ani neudělali analýzu, co třeba dojezdová vzdálenost a podobně pro sociální strukturu města znamená. Nebylo to parametrem, který by měl vliv na rozhodnutí, což je fatální chyba,“ doplnila.

S radnicí se prý o rušení pobočky navíc dopředu nikdo nebavil. Původně se totiž počítalo s tím, že další spádová pobočka bude o něco blíže, v Krásném Březně. „My jsme obdrželi pouze oznámení, pak si s námi zástupkyně České pošty sjednala schůzku, na kterou my jsme teda byli připraveni, ale na ní jsme se teprve dozvěděli, že vlastně nejbližší pobočka je až mnohem dál, protože ta v Krásném Březně je druhá nejvytíženější v celém městě, čili není schopná už pojmout ty další klienty,“ postěžovala si.

Vondrák: Rušení finančáků podpoří digitalizaci. Pošta se měla řešit mnohem dříve

Podle hejtmana Moravskoslezského kraje Iva Vondráka (dříve ANO) je zatím ještě brzy na odhadování konkrétních následků rušení poboček České pošty a finančních úřadů v kraji. „Otázka zní, co se bude dít, až se skutečně ty pobočky zavřou. To je asi velké očekávání všech, ať už klientů pošty, tak samozřejmě pošty samotné. Je to věc, která se samozřejmě teďka bude teprve projevovat,“ shrnul pro Blesk.

Nyní je prý celý proces zároveň na bedrech starostů, kteří budou muset vyjednat případné výměny poboček a najít rozumný kompromis. „Doufám, že starostové ještě najdou prostor dohodnout si s poštou případné výměny tam, kde je to potřeba, abychom zajistili komfort takový, jaký má být,“ předeslal.

V případě finančních úřadů pak patrně jejich rušení vzhledem k technickému pokroku nebude natolik drastické. Řadu úkonů je totiž možné zvládnout již z pohodlí domova. „S finančním úřadem všechno vyřizuji elektronicky přes datové schránky. Myslím si, že je nejvyšší čas, aby si spousta lidí uvědomila, že už je na čase se začít chovat tímto způsobem a využívat nástrojů, které nám digitalizace nabízí. Samozřejmě nevím, do jaké míry se toto dotkne, řekněme, třeba seniorů. Tam si myslím, že asi moc ne, takže i toto je řešitelné,“ nahlíží na věc pozitivně Vondrák.

Na rozdíl od starostky Tomkové si hejtman Moravskoslezského kraje nemyslí, že zrušení poboček by mohlo nějak ovlivnit obecnou atraktivitu lokalit, především pak pro mladé lidi. „Mladí lidé jsou právě ti, kteří pošty téměř vůbec nevyužívají. Dle mého už jsou zvyklí využívat svých smartphonů a další techniky. Nemyslím si, že by to bylo tím klíčovým bodem, který by rozhodoval o tom, zdali zůstat či nezůstat v kraji,“ sdělil Blesku. Rušení pošt ale samozřejmě nejvíce dopadne na seniorní populaci. I zde je však podle Vondráka situace řešitelnou. V případě nějakého kritického bodu by prý kraj s udržením pobočky mohl pomoci i vypsáním dotačního programu. Jde však stále o předmět vyjednávání.

Momentálně by mělo docházet k intenzivní komunikaci mezi starosty a zástupci České pošty, celý proces tedy prozatím probíhá vcelku hladce. „Trošku mne překvapuje, že se ten problém objevuje až teď, když se dlouhodobě hovoří o tom, že pošta ty problémy má. Spíše mi připadá, že se tyto věci mohly začít řešit už mnohem, mnohem dříve,“ svěřil se Blesku se svou výtkou.

Kulhánek: Seniorům pošty můžou chybět

O poštách se intenzivně jedná i v Karlovarském kraji, kde ještě může dojít k záměnám rušených poboček či jejich převzetí pod křídla příslušné obce. „Shodou okolností jsem v pátek měl jednání se zástupcem ředitelství České pošty, kde jsme se bavili o možných úpravách pro Karlovarský kraj. Týká se to sedmi měst, v nichž minimálně ve třech ještě může dojít k nějakým změnám, ať už to budou záměny rušených a stávajících poboček podle lokálních znalostí místa a argumentace starostů, anebo v případě některých měst je i vůle některé z nich převzít pod sebe v programu Pošta Partner Plus, kdy by se o tu poštu starala obec sama,“ sdělil Blesku hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

Jednání zdaleka nejsou uzavřena a mají pokračovat na úrovni starostů. Samosprávy si ještě musí o finálním rozhodnutí dát vědět s ředitelstvím České pošty. Důležité pak bude zamyslet se nad kritickými kritérii výběru rušených poboček. „Vnímám racionální podstatu nutné redukce poštovních poboček, aby vůbec byla schopna přežít. Mělo by se tak ale dít na základě konzultací se starosty a promyšlením všech faktorů, které do toho vstupují. Těmi jsou dostupnost té pošty, její bariérovost, možnost parkování, zkrátka aby ta výsledná síť jednak splňovala ten parametr, který je dán legislativou, to znamená dostupnost do 3 km, ale hlavně aby reflektovala i hustotu zasídlení v rámci jednotlivých měst,“ shrnul svou představu hejtman.

Podobně jako Vondrák si Kulhánek myslí, že pro mladou generaci nebude rušení poboček velkým problémem, na seniory však dopadne výrazněji. „Myslím si, že to není zrovna otázka mladé generace, která by nutně ke svému životu potřebovala poštu. Drtivou většinu toho, co jsme my za našeho mládí řešili s poštou, tak nyní řešíme v e-prostoru. Tohle je zejména citlivá sociální otázka ve vztahu ke starší populaci, k seniorům, kteří si tam třeba chodí vyzvedávat důchod. Tam pak pošta může chybět,“ dodal. Rušení finančních úřadů zatím není natolik palčivým tématem, předmětem interního projednávání v rámci vedení kraje se stane až tento týden.

Video  Pověřený šéf pošty: „Není možné se dohodnout se 113 starosty,“ hájí nedostatečnou komunikaci.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

tarrica ( 20. dubna 2023 12:36 )

Ale budeme mít náhradu:
http­s://ww­w.no­vinky­.cz/cl­anek­/eko­nomi­ka-ukrajinska-spolecnost-nova-posta-chce-letos-otevrit-pobocky-v-cr-i-nemecku-40423919

hejhej ( 18. dubna 2023 10:29 )

panda82:
Senát nikdy nezruší. V senátu sedí převážně naprosto zbyteční, ale pro státní kasu drazí důchodci a poslanci, i když na naší malou zem zbytečně hodně si budou svá koryta za mizernou práci ale nadstandrtně placenou držet.

hejhej ( 18. dubna 2023 10:27 )

Rzušením takového množství dává vláda vědět, že ji lidé nezajímají. Během 2 měsíců se mají senioři přeorientovat na digitalizaci ? To může napadnout jenom idi.ota. Mohli omezit některá místa na poštách, zbytečné zrušit, ale ne v takovém počtu. Na druhé straně se není co divit, když vidíme, jak hloupí a neschopní ministři " vládnou".

panda82 ( 18. dubna 2023 08:32 )

A kdy budou projednávat zrušení Senátu, je zbytečný a snížit půlku poslanců, stačí těch 101 až na hlavu, stejně nic chytrého z nich nevypadne, jedině ubydou i ti asistenti. Bylo by dobré vědět kolik jich každý má a čerpají z rozpočtu, za jejich nevědomost

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa