Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kritika nácviku odvodů do armády je nebezpečná, shodli se senátoři. A pustili se do Kubka

Autor: ČTK - 
18. dubna 2023
14:49

Za neopodstatněnou, neodpovědnou a nebezpečnou dnes označil senátní výbor pro obranu a bezpečnost kritiku nácviku případných odvodů do armády. K nim by stát přistoupil v případě vyhlášení stavu ohrožení nebo válečného stavu. Podle kritiků je nácvik přípravou na mobilizaci. Armáda nicméně nácvik odvodů provádí každoročně, letos už podeváté, řekl novinářům po jednání výboru jeho předseda Pavel Fischer (nezávislý).

Česko podle Fischera je v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu v nejhorší bezpečnostní situaci za poslední roky. Senátní výbor proto považuje za nezbytné, aby se na obranu ČR odpovědně připravovala nejen armáda, ale také další ozbrojené složky, samospráva a občanská společnost. „Podlomení vůle a připravenosti občanů republiky k její obraně může být cílem aktérů, kteří vystupují vůči České republice nepřátelsky,“ citoval Fischer ze stanoviska výboru.

Výbor označil kritiku nácviku odvodů do armády, která zazněla od prezidenta České lékařské komory Milana Kubka, za „neopodstatněnou, mimořádně neodpovědnou a nebezpečnou“. Podobná vyjádření mohou podlamovat důvěru v demokratický stát a oslabovat schopnost občanů vnímat hrozící nebezpečí, dodal Fischer.

Kubek serveru iDnes.cz řekl, že chce lékaře vyzvat k tomu, aby se do nácviku nezapojili a pozvání armády ignorovali. Armáda podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky zvala lékaře na cvičení pravidelně už dříve prostřednictvím krajských úřadů. Zástupci armády opakovaně odmítli tvrzení, že chystají mobilizaci, jak to tvrdil například předseda strany Právo Respekt Odbornost (PRO) Jindřich Rajchl.

Cvičení se letos uskuteční kvůli prověření sladěnosti jednotlivých krajských vojenských velitelství mezi 9. a 19. květnem. Zjišťovat se například bude, jak jsou příslušníci odvodních komisí připraveni k plnění svých úkolů, jak je zajištěna součinnost se samosprávou i zabezpečení komunikace. Praktické nácviky, na které byli pozváni zástupci samosprávy i civilní lékaři, se budou konat 18. května.

Video  Putin navštívil mobilizované vojáky a zastřílel si s nimi  - Reuters
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 20. dubna 2023 21:05 )

pindal, tak ať si tedy pořídí, ale hlavně ať už táhne....

pindal ( 19. dubna 2023 23:55 )

Ne,nejsou všichni stejní,ale tento?Ten není zbytečný,ten vyloženě škodí a někomu to dělá dobře,bych řekl.Pro náš národ není jenom zbytečný,ale škodlivý.Ale my jsme tak velkorysí národ,že ho platíme jako krále.Doufám,že si za to alespoň něco slušného pořídí.

pindal ( 19. dubna 2023 23:35 )

Kdyby na mě bylo,pro mě by to byla,jasnavolba.

pindal ( 19. dubna 2023 23:30 )

Oni nevědí proč tam jsou.Oni si myslí,že tam jsou,aby si nahrabali bez práce.I když jsou Češi velmi tolerantní k takovýmto lidem,do války by nás tahat neměli.Takhle vypadá rozežranost,už nevědí coby.Mě osobně se to nelíbí.

pindal ( 19. dubna 2023 23:09 )

Když říkám,těmto lidem,tak to nejsou ti,kteří se nadřou. Ale válku by chtěli,možná se nemají čím bavit­,chu­dáci­.Nemě­li by jsme jim přidat­?Ubo­žáci,­melou s posledního,asi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa