Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vláda o změnách v České poště: Zruší 300 poboček?! Tisíce pošťáků čeká vyhazov

Aktualizováno -
22. března 2023
20:50
Autor: ČTK, for - 
22. března 2023
07:00

Pokud je v obci jedna pobočka pošty, rušit se nebude, dostupnost služby bude v regionech zachována. Potvrdil to premiér Petr Fiala (ODS) po jednání vlády. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dodal, že podle plánu managementu České pošty by se mělo zavřít 300 poboček, plán o síti poboček bude vláda schvalovat v dubnu. Vláda slíbila, že ČP nepadne a neskončí v insolvenci, naopak se během dvou letech bude modernizovat, což by mohlo stát i 8 miliard korun. Vinu pak hází na předchozí vládu, která se podle Fialy i Rakušana vykašlala na to, že se pošta zadlužuje. 

Státní podnik v současnosti provozuje 3200 poboček, z toho 800 je pošt Partner, které obsluhují obce nebo soukromníci. Tento program se podle Bartoše rozvíjí a může v některých regionech zastoupit klasickou pobočku České pošty.

„Síť poboček je velmi hustá, ve své povaze velmi nákladná,“ uvedl vicepremiér Bartoš. Tam, kde je hustota poboček výrazná, může podle něj dojít k významné redukci. „Samozřejmě transformace České pošty je zásadním úkolem, který teď musí nastat,“ dodal Bartoš.

Fiala: Poštu zachráníme

Situací se ve středu zabývala vláda Petra Fialy. Premiér viní mimo jiné i předchozí vládu. „Pošta má dva základní problémy. Je to financování, respektive dluh, který zanechala minulá vláda, která si u ČP objednávala řadu služeb, ale neplatila za ně a neposkytla dostatečné finanční prostředky,“ uvedl na tiskové konferenci. Druhý velký problém je podle Fialy kvalita služeb a fungování České pošty.

Fiala zdůraznil, že rozhodně nechce dopustit, aby ČP zkolabovala. Ministr vnitra je podle premiéra velmi aktivní, chce poštu zachránit a navíc ji posunout do požadavků 21. Století. „Jsme připraveni ji zachránit a dostat ji do kondice,“ uzavřel za sebe Fiala.

Jednání vlády: Premiér Petr Fiala (ODS) (22.3.2023) Jednání vlády: Premiér Petr Fiala (ODS) (22.3.2023) | Úřad vlády

Na to, že starostové dlouho nevěděli, kde a kolik poboček je v plánu zavřít, si stěžovala poslankyně opozičního hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová.

„S kolegy jsme proto požádali o svolání (sněmovního) Výboru pro bezpečnost, s bodem Česká pošta,“ uvedla dnes na twitteru. Kromě účasti ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) žádala o účast odboráře, zástupce Svazu měst a obcí a Asociace krajů.

„Pokud se bude síť upravovat a zmenšovat, tak jedině tam, kde poboček je více. Dostupnost pro občana zůstane zachována,“ řekl uvedl vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). To potvrdil na tiskové konferenci ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). V rámci tří kilometrů by se měl Čech prostě dostat k pobočce. 

„Chtějme, ať Česká pošta zabezpečuje dobře služby, které jsou ve veřejném zájmu, veřejného charakteru, a ať v byznysové části má daleko větší motivaci být dobrou, konkurenceschopnou službou,“ uvedl. Krok povede ke stabilizaci podniku, který podle Jurečky nechala „finančně vykrvácet“ minulá vláda ANO a ČSSD.

Rakušan: Nerozhodujeme kde a co se zavře!

Na tiskové konferenci po jednání vlády Rakušan vysvětlil, že „v současné době je v jednání kvalitativní vyhláška ČTÚ, která říká, jaká bude pobočková síť v ČR“ a počet poboček bude schvalovat vláda na začátku dubna. Zdůraznil přitom, že vláda nerozhoduje o tom, kolik poboček a kde se uzavře. „To je zodpovědnost managementu České pošty!“ Návrh počítá s tím, že se počet poboček sníží z 3200 na 2900.

Rakušan dodal, že vedení ČP bylo na jednání vlády a slíbili, že budou vše řádně konzultovat s obcemi a městem. Pokud půjde vše podle plánu, mělo by k tomuto kroku dojít k 1. 7. 2023. Dva roky celkově by pak měla trvat tranformace, kolik to bude stát se uvidí na jaře. Předpokládá se ale, že by to mohlo vyjít na osm miliard. 

Výsledkem transformace má být v roce 2025 státní podnik provozující pobočkovou síť, který bude poskytovat základní služby definované státem a finanční služby a akciová společnost poskytující logistické a balíkové služby. Pošta jako celek by v té době neměla být ztrátová. Státní podnik by měl podle Rakušana prostřednictvím moderních poboček umožňovat vstup občanů do digitálního světa a zajišťovat tak i na venkově velkou část agendy státu bez nutnosti cestovat například do většího města.

Video  Fiala s Rakušanem ve shodě: Českou poštu zachráníme! A slib renovace  - Vláda ČR
Video se připravuje ...

Kolik jich bude? 

Šéf Odborového hnutí České pošty Evžen Dvorský už počátkem týdne uvedl, že v půlce roku by se mělo propustit až 4000 ze zhruba 25 tisíc zaměstnanců podniku. „To byl předběžný výpočet. Teď už je to oficiální a už to mají i Úřady práce, že k 1.7. skončí 2269 lidí. S ukončením poměru k 30.6.,“ řekl Blesku Dvorský s tím, že jeho organizace – prý jako jediná – už vstoupila do stávkové pohotovosti.

Údaj Blesku potvrdil také mluvčí České pošty Matyáš Vitík. „V úterý odešlo Úřadu práce a také zástupcům odborových organizací oznámení. Nejedená se však o počet lidí, ale o typové pozice. Tedy i takové, které jsou dlouhodobě neobsazené,“ řekl Vitík.

„Jsem přesvědčen, že by se mělo k tomu přistupovat tak, že je tam spousta administrativních pracovníků, ředitelů odborů a šéfů, kteří by tam být nemuseli, ale ti doručovatelé a ty pobočky jsou pro lidi potřeba,“ řekl dnes novinářům předseda poslaneckého klubu opozičního hnutí SPD Radim Fiala„Podle našeho názoru je u České pošty potřeba vycházet z toho, co jsou potřeby občanů, a ne z toho, co jsou potřeby České pošty,“ dodal.

Bude to drahé

„Nezlobte se, ale nesdělujeme zaměstnavatele, kteří nahlásili záměr hromadného propouštění,“ odmítla údaj Blesku potvrdit mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková. V každém případě však podnik bude muset zaměstnancům vyplatit odstupné. „Jednorázové náklady na propuštění budou vycházet ze parametrů zákoníku práce, počítáme s desítkami až nižšími stovkami milionů korun. Dlouhodobě zeštíhlení firmy přinese mnohem vyšší úspory,“ uzavřel Vitík.

Podle Evžena Dvorského mají zaměstnanci nárok na standardní 3 platy odstupného. Průměrná mzda v provozu podle České pošty činí 26 700 Kč. „Pokud jsou tam více než 15 let, mají nárok k tomu na jeden plat navíc. Když více, než 25 let, tak ještě jeden plat, maximálně tedy 5 platů,“ říká Dvorský. Pokud ale přistoupí na dohodu, tak při zrušení pracovní pozice mají nárok na 7 platů,“ dodává odborář. 

V posledních letech Česká pošta hospodaří v červených číslech. Předloni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů korun. V předchozím roce vykázala propad 1,37 miliardy korun. Loni přitom získala po schválení Evropskou komisí úhradu nákladů na poskytování základních služeb od státu za poslední čtyři roky ve výši šest miliard korun. Finance musela z velké části použít na splacení provozních úvěrů.

Rakušan se rozlobil: Kritika je pokrytecká!

Podle Rakušana je silně pokrytecké, že vládu za stav České pošty nyní někdo kritizuje. „My jsme ČP zdědili v takovém stavu, že na ní nikdo několik let ani nesáhnul!“ rozlobil se ministr vnitra. 

Podle Rakušana bylo jednání vlády pozitivní v tom slova smyslu, že od ní přichází poselství, že Českou poštu čekají změny. Podotknul, že to ale možná přichází pozdě a měl k tomu dojít klidně i 5-6 let zpátky. „Vzkaz je, že Česká pošta tady bude, nezkrachuje a nedostane se do insolvence,“ poznamenal plamenně Rakušan s tím, že vláda z ní navíc udělá moderní instituci, která bude napomáhat digitalizaci. Pokud bychom podle Rakušana nechali ČP v takovém stavu, v jakém je nyní, skončila by.

Pošta se podle Rakušana rozdělí. Jedna část bude poskytovat státem garantovanou službu pro občany a stát za ně bude platit. Druhá část se bude věnovat logistickým a balícím službám, která je schopná i generovat zisk. Rakušan následně řekl, čím se bude vláda nyní zabývat a přihodil k tomu i „pár čísel“.

„Ztráta z provozu pro stát mezi lety 2018 až 2023 je 4,3 miliardy korun. My jsme loni nespali, nejenom že jsme změnili dozorčí radu, ale dosáhli jsme finálním jednání toho, že EU notifikovala univerzální službu a dodali jsme ČP 6 miliard. Jenže v té době už si pošta komerčně půjčovala,“ uvedl Rakušan s tím, že předchozí vláda v tomto zaspala a měla to řešit předtím, než se ČP zadlužila.

Video  Česká pošta zdražila SIPO i dopisy. Ceny služeb pro rok 2023 přehledně  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

JaNat ( 23. března 2023 10:40 )

Nejdřív vyhodit přebytečné poštovní úředníky.

JaNat ( 23. března 2023 10:34 )

A to se ti taky nelíbí?

Fialový svrab ( 23. března 2023 09:19 )

Ropušane, už žádné další rozkrádačky s tvými komplici. Dozimetr pokračuje a všichni půjdete do tepláků.

viho ( 22. března 2023 22:24 )

Jak v tom jede ODS a STAN podporovaná TOP09, bude to nejspíš zase nějaký tunel. Je zvláštní, že prý na provoz pošty peníze nejsou, ale 8 miliard na údajnou restrukturalizaci mají? Nejspíš to dopadne tak, že si nějací soukromníci spřátelení s vládou vyzobou z pošty to nejlepší a daňový poplatník zaplatí provoz zbytku. Je totiž těžko pochopitelné, proč by se pošta měla dělit na jakousi akciovou společnost provozující komerční služby a státní společnost provozující státem garantované služby.

dynaty ( 22. března 2023 22:10 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa