Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rekordní čistý zisk ČEZ: 80,7 miliard! Fiala chce využít peníze na dálnice či pomoc s cenami

Aktualizováno -
21. března 2023
10:38
Autor: ČTK, simao - 
21. března 2023
10:09

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ loni stoupl na rekordních 80,7 miliardy z předloňských 9,9 miliardy korun. Významný nárůst podle firmy odráží enormní růst cen v důsledku ruské invaze na Ukrajinu, rekordní zisk z obchodování s komoditami na zahraničních trzích a vysokou provozní spolehlivost elektráren ČEZ. Premiér Petr Fiala (ODS) chce zhruba 100 miliard korun odvodů ČEZ státu využít na pomoc s vysokými cenami elektřiny, budování dálnic či výdaje na obranu a každou korunu z této částky použije vláda ve prospěch občanů a firem, vzkázal. 

„Dosažený zisk za rok 2022 indikuje rekordní dividendu pro akcionáře. V případě stanovení dividendy na horní hranici intervalu platné dividendové politiky by mezi akcionáře bylo rozděleno 63 miliard korun. Pro majoritního akcionáře Českou republiku by to znamenalo příjem 44 miliard Kč,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Ten byl přitom hostem nového pořadu Blesku Hráči.

Video  Hráči: Šéf ČEZ Beneš o energetice, výhrůžkách smrtí i snížení cen 
Video se připravuje ...

ČEZ odvede státu, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií, nově zavedenou daň z neočekávaných zisků a odvod z nadměrných tržeb z výroby v celkové výši 30 až 40 miliard korun a dále 26 až 30 miliard korun z titulu běžné daně z příjmů. Celkem tedy ČEZ letos odvede státu více než 100 miliard korun, shrnul Beneš.

Překonaná očekávání investorů

Analytici odhadovali čistý zisk kolem 70 miliard korun, výsledky překonaly i listopadovou predikci firmy. „Čistý zisk jednoznačně překonal očekávání investorů,“ uvedl investiční analytik z portálu Trhy.cz Zdeněk Zaňka.

V případě osmdesátiprocentního výplatního poměru, kterou ČEZ naznačuje, by dividenda podle analytika Fio banky Jana Rašky dosáhla 117 korun za akcii, což je dosud nejvíce. Z předloňského zisku ČEZ vyplácí akcionářům dividendu 48 korun za akcii.

Loňský výrazný růst zisku segmentu výroba byl podle firmy způsoben zejména extrémním nárůstem prodejních cen elektřiny a rekordní výrobou jaderných elektráren. Ceny dodávek plynu vzrostly meziročně o 348 procent a ceny dodávek elektřiny o 327 procent.

Naopak negativně působil rok energetické krize na prodej. Provozní zisk společnosti ČEZ Prodej, která dodává elektřinu a plyn domácnostem v ČR, meziročně klesl o 22 procent. Důvodem byl zejména extrémní nárůst pořizovacích cen elektřiny a plynu a vysoké náklady na krytí výkyvů spotřeby zákazníků.

Výhled hospodaření pro letošní rok, zahrnující nově zavedená zdanění, zveřejnil ČEZ v únoru. Očekává zisk EBITDA mezi 105 až 125 miliardami korun a čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy 30 až 40 miliardami korun.

Fiala chce 100 miliard z ČEZ využít pro lidi

Premiér Petr Fiala (ODS) chce zhruba sto miliard korun odvodů energetické skupiny ČEZ státu využít na pomoc s vysokými cenami elektřiny, budování dálnic či výdaje na obranu. ČTK napsal, že každou korunu z této částky použije vláda ve prospěch občanů a firem.

„Velká část peněz půjde na pomoc s vysokými cenami energií, které jsou důsledkem ruské invaze na Ukrajinu, díky mimořádným příjmům můžeme také rekordně investovat do výstavby silnic a dálnic nebo zvyšovat výdaje na obranu. Bez těchto prostředků bychom toho byli schopni, pouze kdybychom se dále zadlužovali. S vysokými zisky ČEZ jsme počítali a nastavili jsme taková opatření, abychom tyto prostředky dokázali co nejefektivněji vrátit občanům a firmám,“ uvedl Fiala.

„Rekordní finanční výsledky skupiny ČEZ za rok 2022 potvrdily původní očekávání trhu. Díky dividendě ČEZ, windfall tax a EU odvodům producentů elektrické energie bude stát schopen kompenzovat mimořádné výdaje občanů i firem, které se pojí s nárůstem cen energií v minulém roce,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček z opozičního hnutí ANO označil na sociálních sítích čistý zisk energetické skupiny v souvislosti s vysokými cenami energií za krutý žert.

Podle Havlíčka má Česko nejvyšší ceny elektřiny v přepočtu na kupní sílu v Evropské unii, nejvyšší nárůst její ceny za první pololetí loňského roku a jedno z nejvyšších zastropování ve střední Evropě. „Máme přebytek levně vyrobené elektřiny a polostátní ČEZ loni vydělal osmkrát více než předloni. Krutý žert,“ uvedl na twitteru.

Video  Ptám se, pane premiére: Fiala si pochvaloval chování Čechů, očekává menší inflaci  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jasnavolba ( 22. března 2023 09:59 )

ČEZ pracuje jako velmi dobrá mafie lidem udělala cenou energii peklo,obrala je o miliardy vše má pod palcem vláda! jen čekám kdy bude Fiala jak Topolánek a další brázdit moře na jachtě za naše peníze.

Stanislav Svoboda ( 21. března 2023 14:34 )

Už jste si nakradli dost.

Jean Sorbone ( 21. března 2023 14:22 )

Okrádání českých občanů za bílého dne. Sro. ČR, zastoupené vládou a a.s. ČEZ řádně dojí občany ČR, aby si vyvolená skupina vládních činitelů, akcionářů a managmentu ČEZ mohla namastit kapsy.

Ferenc ( 21. března 2023 12:34 )

Hlavně Fialovej nezapomeňte nahrabat pro sebe,když máte tak málo.

krapotkin ( 21. března 2023 12:24 )

Jak to, že nic s penězi neudělal ? Poslal je ukrajinské mafii na nákup luxusních Mercedesů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa