Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pavel u sousedů narazil soudek piva. S první dámou navštívil Berlínskou zeď a přijal ho Scholz

Aktualizováno -
21. března 2023
18:45
Autor: amb, ČTK, Mii - 
21. března 2023
05:50

Prezident Petr Pavel zamířil na třetí oficiální zahraniční cestu - tentokrát do Německa. V pondělí večer si udělal v Berlíně procházku a v restauraci vlastnoručně narazil soudek s pivem. V úterý ho přijal německý prezident Frank-Walter Steinmeier, Evu Pavlovou vítala i německá první dáma Elke Büdenbenderová. Pavel poté navštívil Berlínskou zeď, u které se zúčastnil pietního aktu položení věnce a podvečer se setkal s německým kancléřem Olafem Scholzem. Blesk Zprávy byly u toho.

Český prezident Pavel s manželkou Evou zamířil v úterý ráno k zámku Bellevue, kde se sešel se spolkovým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem a jeho chotí Elke Büdenbenderovou, kteří zde sídlí. Steinmeier přivítal Pavla s vojenskými poctami. Státníci vyslechli hymny obou zemí a Pavel se následně zapsal do pamětní knihy.

„Strašně děkuji, pane prezidente, že jste po svém nástupu přijel do spolkové republiky Německo,“ řekl po setkání německý prezident. Podle něj fakt, že Pavel přijel do Německa tak krátce po své inauguraci, ukazuje, jak silný vztah obě země mají.

Steinmeier zmínil, že s Pavlem hovořil o velkých výzvách, kterým Evropa aktuálně čelí, hlavně o válce na Ukrajině. Německý prezident to nazval válkou s příšernými důsledky. „Nemůžeme se skrýt před faktem, že Rusko svým útokem zničilo mírový řád v Evropě,“ podotkl Steinmeier.

„Tato válka Ruska proti Ukrajině naše dvě země, naše spojenectví, postavila před nové výzvy. Tyto výzvy zvládneme,“ je přesvědčený německý prezident, jenž poděkoval Česku za to, jak se za Ukrajinu postavilo, a za vedení mezinárodní bojové mise NATO na Slovensku, jejíž součástí jsou i němečtí vojáci.

Pavel poděkoval, že německá strana zorganizovala jeho návštěvu tak pružně a navázal na podrobnosti rozhovoru o Ukrajině. „Jsem přesvědčen, že právě země jako Německo dokážou v tento moment sehrát rozhodující roli,“ řekl český prezident.

Podle Pavla význam role zemí ve střední a východní Evropě roste a „vzniká nová dynamika“, byl by ale nerad, kdyby nastalo uvnitř Evropy nějaké soupeření. „To je přesný opak toho, co máme dělat,“ podotkl. Nakonec Steinmeiera pozval na návštěvu Česka v druhé polovině tohoto roku.

Vlastnoručně narazil soudek

Ještě v pondělí večer se Petr Pavel prošel i s manželkou Evou ulicemi Berlína, společnost mu podle fotografie pravděpodobně dělal také český velvyslanec v Berlíně Tomáš Kafka. V hlavním městě Německa kromě toho stihl narazit sud s pivem. „Pivo k večeři se samo nenačepuje,“ napsal k videu na svůj Instagram prezident. 

Video  Pavel přiletěl do Berlína: V restauraci narážel soudek s pivem  - Instagram Petra Pavla
Video se připravuje ...

„Vítáme v Berlíně pana prezidenta Petra Pavla a paní Evu Pavlovou a těšíme se na jejich zítřejší program mj. s prezidentem Steinmeierem, kancléřem Scholzem a na další setkání!“ přivítala ho v pondělí o něco dříve na twitteru česká ambasáda v Berlíně.

Podle taktéž pondělního twitterového příspěvku by Petr Pavel nejraději jezdil na zahraniční návštěvy na motorce. „Kdyby se takhle daly absolvovat i zahraniční cesty,“ uvedl k fotografii s motocyklem.

„Tohle plus prezidentský vagón s ložnicí, pracovnou a garáží na motorku pro stylové, ekologické a hlavně ekonomické cesty po Evropě,“ komentovala Pavlův twitterový příspěvek s motorkou Národní ekonomická rada vlády (NERV). 

Původně měl do další sousední země prezident odjet autem, nakonec zvolil letadlo. Tento dopravní prostředek Pavel zvolil i v případě návštěvy Polska. Cestování vládním speciálem pro něj přitom nebylo novinkou. Letěl s ním už dříve s premiérem Petrem Nečasem nebo Milošem Zemanem, řekl během návštěvy Polska. 

Naopak na Slovensko jel prezident autem. Dřív prezident avizoval, že chce víc využívat vlakovou dopravu. 

„Flanelová revoluce“ u Památníku Berlínské zdi

Po setkání s německým prezidentem přišel v úterý Pavel k Památníku Berlínské zdi, kde si prohlédl Dokumentační centrum a navštívil vyhlídkovou věž. Venku proběhl pietní akt položení věnce.

U Berlínské zdi se Pavel také setkal s českými krajany. „Se kterým národem je to jednoduché? Ja myslím, že je to všude stejné,“ řekl Pavel jednomu z krajanů o Češích. Další přirovnal vítězství Pavla ve volbách k sametové revoluci. „My jsme říkali flanelová revoluce,” zasmála se Pavlová.

Video  Pavel v Berlíně: S první dámou vzpomínal u Památníku Berlínské zdi  - Blesk: Anna Bukovanská
Video se připravuje ...

S krajany se setkal i v Polsku, což označil za příjemné. Dostal tam také dárek - „polští“ krajané Pavlovi předali knihu s flanelovým přebalem, ve které se ukrývala láhev vodky, naostřená tužka, šátek s motivem motocyklové značky Harley-Davidson a výukové CD s lekcemi polštiny. Čeští krajané v Německu ale tentokrát pro Pavla dárek nepřichystali, zjistila reportérka Blesk Zpráv.

Následně český prezident přejel k budově českého velvyslanectví v Berlíně. Kolem jedné hodiny odpolední poobědval s českým velvyslancem v Berlíně Tomášem Kafkou. Na výběr měl mezi vepřovou panenkou a lososem, jako dezert se podával hruškový štrůdl.

Obědové menu prezidenta Petra Pavla v Berlíně (21.3.2023) Obědové menu prezidenta Petra Pavla v Berlíně (21.3.2023) | Blesk:Jakub Poláček

Do této chvíle měla první dáma program společný s Pavlem, odpoledne ale šla se zaměstnakyní české ambasády na procházku, na výstavu a do kavárny. Pavel pohovořil pro německý deník. Podiskutovat měl také s opoziční konzervativní Křesťanskodemokratickou unií (CDU), místo toho jej ale nakonec čekalo setkání s prezidentem Mnichovské bezpečnostní konference Christophem Hausgenem. Právě Mnichovská bezpečnostní konference byla první zahraniční akce, které se Pavel po svém zvolení zúčastnil.

Se Scholzem probrali bezpečnostní otázky

Nového českého prezidenta k sobě pozvala i Německá společnost pro zahraniční politiku (DGAP), kde se setkal s politiky, vyššími úředníky i s německými novináři. Zde prezident zopakoval, že je nutné, aby Ukrajina uspěla tento rok. Důležitá je totiž podpora Ukrajiny od USA, kde však budou brzy prezidentské volby. Čím déle válka trvá, tím déle musíme Ukrajinu podporovat. A Medvědev a spol. mají na seznamu další země. Podle Pavla jde o ruskou válku, nejen Putinovu, protože ji podporuje 70-80 procent Rusů.

Video  Pavel se v Berlíně setkal s kancléřem Scholzem  - Blesk: Anna Bukovanská
Video se připravuje ...

Český prezident se posléze v 17:30 setkal s německým kancléřem Olafem Scholzem. Připraven byl pro jeho příchod červený koberec.

„Napříč těmi schůzkami se prolínalo několik témat. Hlavně téma Ukrajiny, možné scénáře vývoje,“ zhodnotil Pavel svou návštěvu Berlína na závěr dne. „Německo je připraveno k dlouhodobé podpoře Ukrajiny (…) to je důležitý signál, který by měly slyšet evropské země,“ řekl na tiskové konferenci.

Dalším tématem schůzek podle něj byla energetická síť v Evropě, dopravní infrastruktura a Čína. „Všechny německé zástupce zajímalo, jaký je postoj České republiky k Číně,“ sdělil Pavel. „Já tu cestu považuji za úspěšnou,“ navázal s tím, že měl pocit, že všichni lidé v Německu, s kterými mluvil, mu naslouchali.

O setkání se Scholzem řekl, že o německém kancléři je známo, že nedává najevo příliš emoce. „To jednání bych nenazval zrovna srdečným, ale bylo věcné,“ komentoval jej s úsměvem Pavel.

„Bylo to pro mě velmi poučné,” řekla hradní kancléřka Jana Vohralíková Blesk Zprávám o cestě do Německa. Bavilo ji predevším navazovat kontakty.

Návrat hned na jaře

Do Německa se vydá Pavel znovu v květnu, kdy slíbil bavorskému premiérovi Markusi Söderovi setkání v Selbu v rámci bavorsko-českých oslav. Ty u příležitosti bavorsko-českých týdnů přátelství potrvají 12 týdnů od 19. května do 6. srpna. Akce se koná jako symbol dosavadních úspěchů přeshraničního rozvoje regionů Bavorska a Česka, naplánovány jsou kulturní události na obou stranách hranice.

V Německu se v pondělí nacházel také polský premiér Mateusz Morawiecki, se kterým se v pátek 17. března rovněž setkal Petr Pavel. V Heidelbergu důrazně varoval před porážkou Ukrajiny a vítězstvím Putina, neboť by to podle něj Evropu a její ideály ochromilo. Zmínil i sporné téma polského požadavku na vyplacení válečných reparací od Německa.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.lesanova ( 21. března 2023 22:38 )

Soudruh Pavel se nám nějak "ukecl" s americkou základnou v Mošnově, vida, vida...noty se musí plnit rychle než veřejnosti dojde, co za svinstva se chystá..."dobře" si na USA ambasádě vybrali ke všemu ochotného kandidáta

JaNat ( 21. března 2023 20:40 )

Petr Pavel: ...auch den Wiederaufbau nach Ende des Krieges.
OMG vždyt Německo postavily na nohy USA a jejich Marshal plan, co to tam zase mele. A z trosek ho dostali italští Gastarbeiter, když nestačili, pak nastoupili Turci.

JaNat ( 21. března 2023 20:35 )

Já psala o jeho včerejší a dnešní návštěvě, nebyla řeč o starých článcích.

JaNat ( 21. března 2023 20:33 )

straý článek bych ti taky mohla podat.

JaNat ( 21. března 2023 20:29 )

18:54 a máme 20:29

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa